Religion

Flertallet i Stavanger bispedømmeråd vil ikke ha Egebakken inn i Kirkerådet

KIRKERÅDET: Flertallet i Stavanger bispedømmeråd vil ikke ha Therese Egebakken inn i Kirkerådet. Men nye valgregler kan gi henne en plass likevel.

Da Stavanger bispedømmeråd nylig stemte over hvem de ville ha inn som representant i Kirkerådet, fikk Therese Egebakken kun tre av ni stemmer. Bispedømmerådets foretrukne kandidat var Dorrit Vignes fra Åpen folkekirke, som fikk seks av ni stemmer.

Kirkerådet har som oppgave å forberede saker til Kirkemøtet, det øverste demokratiske organet i Den norske kirke (DNK). Kirkemøtet omtales ofte som «Den norske kirkes storting» og Kirkerådet «Den norske kirkes regjering».

I tillegg til å være medlem av Stavanger bispedømmeråd er Egebakken leder av den kirkepolitiske organisasjonen Frimodig kirke ung. I begge posisjonene har hun markert seg som en konservativ stemme i DNK.

Det var Stavanger Aftenblad som omtalte saken først.

Nye regler holder fremtiden åpen for Egebakken

Man skulle kanskje tro at når Vignes har fått en majoritet av stemmene, blir hun kandidaten til Stavanger bispedømme. Men så lett er det ikke. Slik var det før, men i fjor kom det en ny valgordning med såkalt avtalevalg.

Avtalevalget går ut på at Kirkemøtets fire nomineringsgrupper - Åpen folkekirke, Bønnelista, Frimodig kirke og Nominasjonskomiteen - forhandler om fordelingen av Kirkerådets 17 plasser. Målet med ordningen er å sikre en mer representativ sammensetning av kandidater.

Hvordan kan Egebakken få plass i en slik ordning? Jo, hvis Frimodig kirke spiller inn henne som en kandidat de ønsker å ha inn i rådet.

Oddgeir Sølvfæstersen, som sitter i forhandlingsutvalget til Frimodig kirke, vil ikke kommentere overfor Stavanger Aftenblad hvilke navn de har med i forhandlingene, som nå er i gang.

– Jeg er veldig motivert, skriver Egebakken i en melding til Stavanger Aftenblad.

For at en endelig avtale skal kunne godkjennes, er det et krav på minst 40 prosent representasjon av hvert kjønn og et mål om at 20 prosent av representantene er under 30 år. Som kvinne under 30 år, stiller Egebakken trolig sterkt, ifølge Stavanger Aftenblad.

Hvis en fremforhandlet avtale ikke blir godkjent på Kirkemøtet, noe som kreves et to tredjedels flertall, blir det ordinært valg. Ordinært valg er et flertallsvalg, der den som får flest stemmer fra hvert bispedømme, blir valgt. Her stemmer alle medlemmene på Kirkemøtet, ikke bare medlemmene fra Stavanger bispedømmeråd.

Uenighet mellom Vignes og Egebakken

Avstemningen i bispedømmerådet skjer ikke lenge etter at de to kandidatene Vignes og Egebakken uttrykte uenighet rundt vigslingen av den første ikke-binære presten i Norge, Alex Ramstad Døsvik.

I et innlegg på Facebook skrev Egebakken at hun synes dette er «ganske alvorlig at skjer i kirken». Hun utdypet sitt standpunkt og uttrykte bekymring for hva Døsvik ville formidle som sannhet i kirka:

– At Gud skaper mennesket uten et kjønn? At mennesket kan endre sitt kjønn? Dette er svært alvorlig

Vignes svarte ved å beskylde Egebakken for å ikke legge legge til rette for et godt arbeidsmiljø i DNK og skrev at «måten Therese Egebakken bruker vigslinga av ein ikkje-binær prest til å fremje synet sitt på, bærer preg av trakassering.»


Vårt Land retter: Saken ble oppdatert 15.02 kl. 20.22. En tidligere utgave av teksten hadde ikke med det konkrete utsagnet fra Therese Egebakken som Dorrit Vignes’ innlegg var en direkte respons på, nemlig den uttrykte bekymringen for Alex Døsviks forkynnelse som prest. Denne er lagt til for å gi kontekst til debatten mellom Egebakken og Vignes.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion