Religion

Kirkegulv kollapset – én død og 52 skadet

FILIPPINENE: Ulykken skjedde midt under en askeonsdagsmesse mens kirkegjengere stilte seg opp for å få tegnet et kors av aske i pannen.

Onsdag morgen rundt klokken syv kollapset deler av gulvet i andreetasje i den katolske kirken St. Peter Apostle Church på Filippinene. Kirken ligger i provinsen Balucan som ligger nord for landets hovedstad Manila.

De lokale myndighetene i byen San Jose del Monte opplyser på sin Facebook-profil at nødetater er sendt til stedet og at det jobbes med å kartlegge skadeomfanget.

Så langt er 52 personer bekreftet skadet, mens én person har mistet livet, ifølge den filippinske kanalen GMA Network.

En sogneprest tilknyttet kirken har opplyst at gulvkollapsen skyldes termitter.

Det var VG som omtalte saken først.

Skjedde under askeonsdagsmessen

Ulykken skjedde midt under askeonsdagsmessen og skal ha skjedd mens de frammøtte stilte seg opp for å få aske over hodet.

– Det var ganske mange mennesker fordi de sto i kø for å spredt aske over seg, så det var litt av en folkemengde,” sier lederen for byens kontor for krisehåndtering, Gina Ayson, i et intervju på radiokanalen Super Radyo dzBB.

Askeonsdag markerer starten på fasten, som er en utbredt religiøs skikk i flere religioner, blant annet kristendommen. Markeringen av fastens første dag stammer fra Den katolske kirke. I flere kirker, både katolske og protestantiske, får en tegnet et kors av aske i pannen.

Tradisjonelt har den katolske kirke brukt dagen til å minne om menneskets dødelighet.

Filippinene kirke balucan

---

Askeonsdag

  • Askeonsdag markerer starten på fasten, som er en utbredt religiøs skikk i flere religioner, blant annet kristendommen. Markeringen av fastens første dag stammer fra Den katolske kirke.
  • Fasten varer egentlig i 44 dager, fra askeonsdag til påskeaften, men siden en ikke skal faste på søndager blir den 40 dager lang.
  • Tradisjonelt har kirken brukt dagen til å minne om menneskets dødelighet. I flere kirker, både katolske og protestantiske, får en tegnet et kors av aske i pannen. Ideelt sett skal man bruke aske fra palmegreinene som ble brukt på palmesøndag året før.

---

Kirke filippinene

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion