Religion

Thor Haavik i ny serie om kristendommens betydning

SERIE: Tirsdag slapp første episode av serien hvor Thor Haavik tar seerne med tilbake til vikingtiden for å utforske opphavet til «kristenretten» i Norge.

– Det handler om vikingtid, revolusjon og verdier, sier Thor Haavik til Vårt Land når han får spørsmål om å beskrive den nye miniserien med tre ord.

I serien «Hendelsen som forandret Norge» tar prest Thor Haavik med seg seerne på en reise tilbake til vikingtiden for å forstå hvordan kristendommens verdier skulle bli så viktige her i Norge.

– Tusen år etter Norge ble kristnet gjennomsyres fortsatt samfunnet av kristne verdier, uten at vi kanskje helt er klar over det, forklarer Haavik.

Sammen med gjester som Harald Eia, Geir Lippestad og arkeolog Ellen Grav ser Haavik på hvordan samfunnet gikk fra å bli et maktsamfunn til å bli et rettssamfunn.

Serien slippes i forbindelse med tusenårsmarkeringen av kristningen av Norge.

Nytt ideal

– Jeg tror den viktigste endringen som skjedde var hvordan man begynte å se på det enkelte mennesket. Det var ikke lenger slik at den som hadde makt hadde verdi, nå hadde alle det, sier Haavik.

Thor Haavik i ny serie om innføringen av kristenretten.

– Hva ble du mest overrasket over i produksjonen av denne miniserien?

Det som overrasket meg mest er hvor brutalt og samvittighetsløst det var på den tiden. Det å drepe var for eksempel ikke noe særlig stort, svarer Haavik.

I tillegg gjorde en historie om nonner og munker som reiste til Norge for å snakke om Jesus, sterkt inntrykk på programlederen.

– At de turte å reise som unge for å fortelle om den kristne tro er helt spesielt å tenke på.

Denne historien fikk derimot ikke plass i miniserien.

---

«Hendelsen som forandret Norge»

  • Miniserie bestående av tre episoder som handler om hvordan «kristenretten» kom til Norge.
  • Serien er ett av Den norske kirkes viktigste bidrag til markeringen av at det er 1000 år siden kristningen av Norge skjedde.
  • Serien er laget av TV Inter for Bjørgvin bispedømme, og kan ses på Youtube.
  • Episode 2 og 3 slippes henholdsvis den 2. og 6. februar.

---

– En god påminner

Presten peker på at prosjektet har vært en berikelse, både i form av alt han har lært, men også i kraft av de menneskene han har møtt.

– Jeg møtte blant annet nonnen Anne Bente Hadland, noe som var veldig interessant. Å høre om hvordan hun har dedikert livet sitt til kristendommen, synes jeg er beundringsverdig, forteller han.

– Hvorfor tenker du at denne serien er viktig?

Det er en kombinasjon av flere ting. Jeg opplever at det er en god del negativitet mot kristendommens betydning i Norge. At det er litt kult å forkaste den kristne arven, og være søkende mot ny og mer eksotiske trosretninger, sier Haavik.

På bakgrunn av denne følelsen mener presten at serien er en viktig påminner om at det fundamentet Norge bygger på, kommer fra kristne verdier.

Fornøyd

Etter en intens innspillingsperiode i mai i fjor, er presten fornøyd med resultatet.

– Om den er en suksess eller ikke vil avhenge av hvor bredt den når ut og hvilke tilbakemeldinger og betydning den får, sier Haavik.

Miniserien på tre episoder er produsert av TV Inter for Bjørgvin bispedømme, og er laget for ungdom.

– Vi håper lærere vil bruke den i samfunnsfag- og religionsundervisning, i tillegg til at vi vil vise den til konfirmanter.

I tillegg tror Haavik at den også kan engasjere nysgjerrige voksne.

Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion