Religion

Toppe kan ikke garantere penger fra kirkefond til Stavanger domkirke

STAVANGER: Den 900 år gamle domkirken i Stavanger er under renovering, og kunne kvalifisert for å få midler fra det kommende kirkebevaringsfondet. Men statsråden vil ikke love noen bistand til oppussing som allerede har skjedd. – Urimelig, sier ordfører.

– Det vil være feil om Stavanger skal bli straffet for å ha tatt ansvar for Domkirken, som er unik i nasjonal sammenheng, mener Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H).

Sammen med barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) besøkte de Stavanger domkirke tirsdag. Det melder Stavanger Aftenblad.

Under besøket hadde ordføreren et håp om å kunne få positive nyheter fra statsråden angående finansiering av den pågående oppussingen.

Domkirken har vært under renovering siden 2015, og skal etter planen bli ferdig innen august 2024.

Hegdal forventer at staten bidrar med 150–200 millioner kroner til restaurering av domkirken.

Men statsråden hadde lite positivt å melde hva gjelder statlig finansiering.

Kan ikke søke før juni 2024

Arbeidet med regjeringens nyopprettede kirkebevaringsfond er nemlig forsinket. I august meldte regjeringen at de skulle opprette et fond der om lag 1.000 norske kirker kan søke for å få midler til renovering de kommende 20–30 årene.

Men arbeidet med å få fondet på plass tar tid.

Det vil derfor ikke være mulig for norske kirke å søke på midler fra fondet før tidligst i juni 2024.

For tidlig ute

Det blir for seint for den 900 år gamle domkirken. Neste sommer er de så godt som ferdige med å finansiere oppussingen på egen hånd, og fondet har ikke tilbakevirkende kraft.

Toppe forstår at det kan skape frustrasjon for de lokale politikerne:

– Jeg har ingen problem med å forstå frustrasjonen til Stavanger kommune. Vi har ikke konkludert, men jeg vil være tydelig på at ordningen ikke legger opp til å ha tilbakevirkende kraft, sier Toppe til Stavanger Aftenblad.

Hun mener videre det vil være vanskelig å trekke en grense for hvor langt tilbake man skal gå for å finansiere tidligere oppussing, og viser til at det har vært mange kirker som har blitt renovert de siste årene.

Stavanger må følgelig betale mesteparten av regningen på over 367 millioner kroner selv. Det gjør ordfører Hegdal (H) skuffet:

– Det er så innlysende at vi bør få penger. Nå må vi feste lit til at de ser det urimelige og urettferdige i at vi skal dekke en så omfattende rehabilitering alene, sier hun.

---

Stavanger domkirke

  • Bygget første halvdel av 1100-tallet.
  • Er den eneste norske domkirken fra middelalderen som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet.
  • Er det eldste stående domkirkebygget i Norge.
  • Renoveres mellom 2015–2024 til en prislapp av 367 millioner kroner.

Kilde: Wikipedia.

---

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion