Religion

Svensk mann dømt for muslimhets etter å ha delt video av koranbrenning

HETS: Etter at en svensk mann filmet koranbrenning til lyden av høyreekstrem musikk, for så å dele videoen på nett, er mannen dømt for hets mot folkegruppe. Det er første gang i svensk historie.

– Hendelsen kan ikke oppfattes på noen annen måte enn som en trussel mot muslimer med hentydninger til trosbekjennelse, heter det i domfellelsen fra Linköpings tingrett.

En 27 år gammel svensk mann har fått en betinget dom etter å ha delt en video på nett der en kopi av koranen ble brent på en grill. Det melder NTB.

I videoen hadde mannen lagt til sangen «Remove kebab». Låta er populær blant høyreekstremister, og brukes som referanse til etnisk og religiøs rensing av muslimer.

Den ble blant annet også brukt under terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand i 2019, der 51 mennesker ble drept.

Hets mot muslimer, ikke Islam

Tingretten påpeker at handlingen var rettet mot muslimer, men ikke mot Islam som religion.

Videre peker de på at det først og fremst er koblingen til høyreekstremisme i bakgrunnsmusikken som er årsaken til domfellelsen – snarere enn kun koranbrenningen. Det skriver svenske Dagen.

Det var høsten 2020 at mannen spilte inn videoen før han delte den på YouTube og Twitter. Den utbrente koranen ble etterlatt ved inngangen til en moské i Linköping sammen med brent bacon.

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion