Religion

Politikere, artister og en fotballspiller har fått tillit i kirken

KIRKEVALG: Etter årets kirkevalg har tusener av medlemmer blitt valgt inn i menighetsråd. Blant de som har fått tillit finner Vårt Land flere eks-statsråder, en artist, tidligere eliteseriespillere og noen forfattere.

Resultatene fra årets kirkevalg er klare flere steder. I tillegg til å velge inn kandidater til bispedømmeråd og Kirkemøtet, som er kirkens øverste organ, har det også vært valg av medlemmer til lokale menighetsråd.

I 2019 hadde Den norske kirke 1164 sokn med egne menighetsråd. Vårt Land har ikke gjort en systematisk kartlegging av alle de nye medlemmene, men har likevel samlet en oversikt over noen kjente profiler i samfunns- og kulturliv som har fått plass i lokale menighetsråd.

Oslo 20230630. 
Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla ankommer bisettelsen av tidligere LO-leder Yngve Hågensen i Oslo domkirke.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Gerd-Liv Valla, tidligere politiker og LO-leder

Valla har fortid som politiker for Arbeiderpartiet, og var justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering i 1997 fram til den gikk av etter valget samme år.

I perioden 2001 til 2007 var hun leder for Landsorganisasjonen (LO).

Nå er hun valgt inn i menighetsrådet til Oslo domkirke.

Knut Anders Sørum, sanger, musiker og komponist

Knut Anders Sørum, artist

De neste fire årene skal artist Knut Anders Sørum sitte i menighetsrådet til Paulus og Sofienberg sokn i Oslo.

Sørum representerte Norge i Eurovision Song Contest i 2004 med låten «High». I 2016 vant han sangkonkurransen Stjernekamp på NRK. Det forrige albumet han ga ut har tittelen Jul og ble utgitt i 2021.

I Vårt Lands spalter har han tatt oppgjør med ekskludering av homofile i pinsekarismatiske miljøer, og fortalt om egne opplevelser som homofil.

OSLO  20121026. Tideligere samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ble fredag utnevnt som den nye fylkemannen i Rogaland.
Foto: Heiko Junge / NTB

Magnhild Meltveit Kleppa, tidligere politiker

I Hjelmeland sokn i Stavanger prosti har tidligere statsråd Magnhild Meltveit Kleppa blitt gjenvalgt i menighetsrådet.

Kleppa har lang fartstid som stortingsrepresentant for Senterpartiet. Hun var sosialminister i Bondevik-regjeringen fra 1997 til 2000, og var både sosialminister og senere samferdselsminister i Stoltenberg-regjeringen fra 2007 til 2012.

Fra 2012 til 2019 var hun også statsforvalter i Rogaland.

Oslo 2019905. 
Hilde Frafjord Johnson ankommer Uranienborg kirke til bisettelsen av Anne Grete Preus.
Foto: Heiko Junge / NTB

Hilde Frafjord Johnson, tidligere diplomat og politiker

Hilde Frafjord Johnsen var innvalgt på Stortinget fra Rogaland KrF i perioden 1993 til 2001, og var utviklingsminister i Kjell Magne Bondeviks første og andre regjering. I perioden 2011 til 2014 var hun FNs spesialutsending til Sør-Sudan. Deretter var hun generalsekretær for KrF i perioden 2016 til 2019.

Nå er hun spesialrådgiver ved European Institute of Peace i Brussel, i tillegg til å sitte i det nyvalgte menighetsrådet til Uranienborg sokn i Oslo.

Oslo 16 mars 1991.
Det norske Melodi Grand Prix arrangeres i NRK sine lokaler. Her fra v; Eirikur Hauksson, Hanne Krogh, Marianne Antonsen og Jan Groth som utgjorde gruppa "Just 4 Fun" og vant med låten "Mrs Thompson".
Foto: Agnete Brun / NTB / NTB

Marianne Friise Antonsen, artist

I Gamle Fredrikstad sokn er Marianne Friis Antonsen valgt som medlem for en ny periode. Antonsen var medlem av gruppen Just 4 Fun, som representerte Norge i Melodi Grand Prix i 1991. Hun har siden gitt ut flere solo-album, blant annet Pickin’ up the Spirit (1992) og Blomster i Soweto (1992). I Disneys animasjonsfilm Løvenes Konge fra 1994, sang Antonsen den norske versjonen av låten Livets sirkel (Circle of life).

Tania Michelet

Tania Von Der Lippe Michelet, forfatter

I Moss sokn har Tania Michelet blitt valgt inn i menighetsrådet. Hun debuterte med romanen Afrika er ikke for alle i 2008.

Det ble knyttet mye oppmerksomhet til utgivelsen av selvbiografien Min egen vei - fra Mao til Gud, hvor Michelet tok et oppgjør med oppveksten sin i AKP-ml og fortalte om sin vei til tro.

Erik Lunde, generalsekretær i Strømmestiftelsen

Erik Lunde, forfatter og generalsekretær

Siden 2021 har Erik Lunde vært generalsekretær for bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen. Tidligere har han vært medlem av Oslo bystyre for KrF i to perioder. Han har skrevet flere bøker, blant annet Sammen er vi mer alene (2020) og Kristendemokrati. Et forsvar for det ufullkomne samfunnet (2014).

Etter årets kirkevalg er han medlem av menighetsrådet i Lund sokn i Kristiansand.

Tarald Aano, tidligere redaktør

Aano har i mange år vært journalist og redaktør i Stavanger Aftenblad. I 2022 mottok han Fortellerprisen fra foreningen Fortellingens kraft. Han er nå valgt inn i Hafrsfjord sokn sitt menighetsråd.

Høyres energi- og miljøpolitiske talsperson Stefan Heggelund har vært saksordfører for Stortingets behandling av regjeringens klimaplan for 2021–2030. Her er han i stortingssalen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stefan Heggelund, politiker

Heggelund har representert Høyre på Stortinget i to perioder fra 2013 og 2017. I Vårt Lands spalter har han fortalt om hvordan han gikk fra å være ateist til å bli kristen.

I forbindelse med årets kirkevalg har han kritisert kirken for å trivialisere det hellige, og han har tatt til orde for at kirkens ledere må huske at kirken skal være et hellig sted.

Han er nå valgt inn i menighetsrådet til Ris sokn i Oslo.

AP valgvake
09.17.2023

Line Steine Oma, generalsekretær

Line Steine Oma er generalsekretær i Norske landskapsarkitekters forening. Tidligere har hun vært politiker for Arbeiderpartiet. I 2018 var hun den første av flere varslere som stod fram med sine opplevelser med Ap-politiker Trond Giske.

Hun er nå valgt inn i menighetsrådet til Gamlebyen og Grønland sokn i Oslo.

Oslo  20170426.
Line Henriette Hjemdal (KrF) tar en selfie med innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg før spørretimen i Stortinget onsdag. 
Foto: Lise Åserud / NTB

Line Henriette Holten, politiker

I årets kirkevalg ble Line Henriette Holten valgt inn i menighetsrådet i Fredrikstad domkirkes sokn.

Fra 2005 til 2017 representerte hun KrF på Stortinget. Hun har også bakgrunn som politisk rådgiver for Dagfinn Høybråten (KrF). Holten er utdannet teolog ved MF vitenskapelig høyskole.

Kristiansand  20110426.
Åpning av kampanjen "Norge på langs"   i Kristiansand tirsdag. Her ser vi Per Sigurd Sørensen ordfører i Kristiansand. Den landsomfattende aksjonen «Rekruttering Norge på langs», som Norges Idrettsforbund står bak, har som mål å rekruttere 500 flere funksjonshemmede til idretten i løpet av 2011. 
Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

Per Sigurd Sørensen, tidligere ordfører

I perioden 2007 til 2011 var Per Sigurd Sørensen ordfører i Kristiansand for partiet Høyre.

Siden har han jobbet som fakultetsdirektør ved Universitetet i Agder. I årets kirkevalg har han blitt valgt inn i menighetsrådet til Kristiansand domkirke.

Marius Ørjasæter Amundsen, fotballspiller

I Lillestrøm sokn er fotballspiller Marius Ørjasæter Amundsen valgt inn som medlem av menighetsrådet.

I perioden 2014 til 2018 spilte Amundsen 126 kamper for eliteserieklubben Lillestrøm. Etter 2020-sesongen ga han seg på toppnivå, og spiller i dag for klubben Skjetten.

LILLESTRØM  20181021.
Rosenborgs Nicklas Bendtner (t.v.) blir stoppet av LSK spiller Marius Ørjasæter Amundsen under eliteseriekampen i fotball mellom LSK og Rosenborg på Åråsen Stadion. LSK keeper Marko Maric (t.h.).
Foto: Lise Åserud / NTB
Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion