Religion

Andrekandidat i Bønnelista aktiv i Sians koranbrenning

KIRKEVALGET: Bønnelistas andrekandidat i Hamar, Vidar Haugen, er aktiv i Stopp islamiseringen av Norge (Sian) og sto bak kamera da organisasjonen tidligere i år brente Koranen utenfor Stortinget.

Avisa Østlendingen publiserte mandag et intervju med Vidar Haugen, som er Bønnelistas andrekandidat i Hamar bispedømme. Samtidig er han også et aktivt medlem av organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian). Da organisasjonen tidligere i år brente Koranen utenfor Stortinget sto Haugen bak kamera.

Til Østlendingen sier Haugen at engasjementet i Sian er klarert med Bønnelistas sentralledelse. Overfor Vårt Land bestrider Bønnelistas leder Jo Hedberg denne påstanden.

Bønnelista er én av fire valglister som stiller til årets kirkevalg.

Tar avstand

Hedberg sier at nyheten er sterkt beklagelig, og at Bønnelista tar sterkt avstand fra koranbrenning og Sian sine meninger og metoder.

Han sier at ledelsen i Bønnelista hadde grundige samtaler med Haugen i forkant av nominasjonsprosessen, der engasjementet i Sian var et tema.

I samtalene forsto Hedberg det slik at Haugen ikke lenger var medlem av organisasjonen, og Hedberg sier at de ikke har godkjent medlemskapet.

– Vi fikk også inntrykk av at han var imot brenning av Koranen, som var en forutsetning for at han ble nominert. Det viser seg jo nå å ikke være riktig, hvilket er svært beklagelig, sier Hedberg.

Var aktiv på Facebook

– Hvilken kontakt har du hatt med Haugen siden du ble kjent med at han var medlem, Hedberg?

– Vi har bare utvekslet tekstmeldinger, hvor han har gitt uttrykk for at dette var noe vi visste.

Vidar Haugen er aktiv på Facebook, hvor han jevnlig poster innlegg om sine politiske meninger. Den 23. juli i år postet han et innlegg hvor han anbefaler leserne om å støtte opp om Sian, og i et innlegg søndag beskriver han seg selv som «høyst trolig den eneste listekandidaten i årets kirkevalg som er aktivt medlem av Sian».

– Har dere ikke visst om disse innleggene?

– Vi så hans innlegg på Facebook i går, hvorpå jeg har bedt ham fjerne innlegget. Det ønsket han ikke, svarer Hedberg.

– Jeg har vært helt åpen

Vidar Haugen er på sin side klokkeklar på at Hedberg har visst at han fortsatt er aktiv i Sian.

– Ledelsen i Bønnelista, inkludert Hedberg er veldig klar over at jeg har vært medlem av Sian i mange år. Jeg var også medlem av Sian for fire år siden, da jeg også stod på Bønnelistas liste. Jeg har vært helt åpen om dette medlemskapet og mitt aktive engasjement i Sian. Det burde ikke komme som en overraskelse på noen, sier Haugen til Vårt Land.

Haugen sier han ikke har fått noe signal om at hans aktivitet eller medlemskap i Sian er uforenlig med å representere Bønnelista.

– Tvert imot har jeg fått positive tilbakemeldinger fra flere andre i Bønnelista. Enkelte har sagt at de har lurt på å melde seg inn i Sian, men at de har vært redd for at det skal bringe negativ oppmerksomhet. Sånn sett har det undret meg at ingen tok tak i dette da listene ble offentliggjort. De som følger meg på Facebook har sett at jeg har vært aktiv i Sian.

Oppfordrer til å stemme på andre

Nå ber Hedberg sine egne velgere om å ta avstand fra Haugen.

Siden Bønnelista ikke har mulighet til å stryke Haugen fra sine lister, oppfordrer Hedberg velgere i Hamar til å kumulere – altså gi en personstemme til – de andre toppkandidatene. På den måten ønsker han å unngå at Haugen blir valgt inn i bispedømmerådet.

Haugen mener Hedberg oppfører seg uriktig ved å oppfordre velgere til å stemme på andre enn ham selv.

– Hedberg må få lov til å si det han vil, men jeg kan jo også si at det ikke var jeg som tok initiativet til å stå på Bønnelista. Jeg fikk en henvendelse i våres om jeg kunne tenke meg å stå på lista igjen. Det svarte jeg ja til. På dette tidspunktet ville det vært veldig rart om Hedberg ikke visste at jeg var medlem av Sian.

Ifølge Haugen sendte Hedberg ham en tekstmelding da «han skjønte at dette kom til å komme opp i media», hvor han ba Haugen om å ikke fronte medlemskapet sitt i media. Da skal Haugen ha svart at han «selvfølgelig vil fronte det». Etter dette sier han at han ikke har hørt noe fra Hedberg.

– Du har altså ikke møtt noen motforestillinger i Bønnelista på ditt medlemskap før de siste par dagene?

– Det stemmer. Tekstmeldingen fra Hedberg er det eneste.

Forventer opprydning

Mandag skrev kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på sin Facebook-side at hun er rystet over opplysningene som framkommer av artikkelen.

Til Vårt Land sier hun at Sian står for holdninger som ikke er forenlig med å ha en aktiv rolle i Den norske kirke.

– Dette trenger jeg vel egentlig ikke å utdype. Jeg bare tenker at dette burde være helt klart, og det regner jeg med at også Bønnelista vil si.

På spørsmål om hva hun synes om Hedbergs oppfordring til å kumulere andre kandidater, svarer Raaum at hun er glad for at Bønnelista tar dette på det alvor.

– Det er behov for at Bønnelista sier dette tydelig. Jeg registrerer at han står som nummer to og allerede har fått listetillegg, og dermed vil ha stor mulighet for å bli valgt inn hvis Bønnelista får to mandater i Hamar.

«Viser hva kirkevalget står om»

På spørsmål om hvorvidt Haugens organisasjonsaktivitet burde vært kjent for sentralledelsen tidligere, svarer Raaum at hun forutsetter at det er kontakt mellom kandidatene, og at det motsatte i så fall vil være en overraskelse. Utover det har hun ingen formening om interne forhold i Bønnelista, sier Raaum.

– Hva tenker du Bønnelista bør gjøre nå?

– Bønnelista bør ta tydelig avstand fra Sian og Sians holdninger, og bekrefte at støtte til Sian er uforenlig med engasjement i Den norske kirke, sier Raaum.

Åpen folkekirkes leder Gard Sandaker-Nielsen har også gått ut mot Haugen, og skriver på Facebook at «saken viser hva kirkevalget står om».

– Vet hun hva Sian står for?

Vidar Haugen stiller seg på sin side uforstående til at medlemskap i Sian og tillitsverv i Den norske kirke skal være uforenlig. Han reagerer derfor på utsagnene fra Hedberg og Raaum:

– Konkretiserer de hva de mener skal være uforenlig med det? Kampen mot islamiseringen av vårt samfunn burde være mer en selvfølge enn kontroversielt. Når det gjelder dette med koranbrenning har jeg tatt noen diskusjoner med ledelsen i Sian, fordi jeg er uenig i å bruke et så sterkt virkemiddel hvis det ikke skjer ved en virkelig viktig anledning.

Haugen stiller også spørsmål om hvordan Raaum kan «uttale seg på vegne av Bønnelista når hun ikke er medlem?»

– Vet hun hva Sian står for? Det er noe ganske mye mer og annet enn det som blir framstilt i media rundt bråk og opptøyer i forbindelse med demonstrasjonene. Jeg har flere ganger uttalt på Facebook at det burde være en helt naturlig sak for enhver kristen å kjempe mot at en antikristen religion får mer innpass i samfunnet, og også i kirka.

---

Bønnelista

  • Én av fire lister som stiller til kirkevalget 2023. Bønnelista stiller til valg i alle de elleve bispedømmene – i Tunsberg med fellesliste i samarbeid med Frimodig kirke.
  • Stilte for første gang liste i 2019, og fikk da ni representanter på Kirkemøtet.
  • Har slagordene «Mer himmel på jord, plantet i Guds ord, til alle på jord» og «La kirken være kirke».

---

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion