Religion

Dette sa Päivi Räsänen etter ny runde i retten

FINLAND: Ankesaken mot Päivi Räsänen er over. Den finske politikeren sier at hun ikke kjenner seg igjen i framstillingen til aktoratet.

– Det har skuffet meg og såret meg, sa Päivi Räsänen på en digital pressekonferanse fredag, melder Dagen.

Da var ankesaken mot den tidligere innenriksministeren og Kristdemokraterna-lederen akkurat avsluttet.

Hun står tiltalt for å ha brutt finsk straffelov i sin omtale av homofili og homofile.

---

Tiltalen

  • Päivi Räsänen er tiltalt for å ha brutt den finske straffelovens paragraf 11–10 om «hets mot folkegrupper»
  • Räsänen ble frifunnet da saken gikk for tingretten i 2022, men den finske riksadvokaten anket frifinnelsen.
  • Politikeren står tiltalt for innholdet i en samlivspamflett fra 2004, et innlegg på sosiale medier i 2019 og et radioinnslag fra samme år.

---

Kjenner seg ikke igjen i framstillingen

I ankesaken hevdet aktor Anu Mantila at Räsänens uttalelser generelt, og en samlivspamflett fra 2004 spesielt, hadde krenket homofiles menneskeverd og ført til intoleranse, forakt og hat mot homofile.

I pamfletten skriver Räsänen blant annet at det er vitenskapelig bevist at «homoseksualitet er en psykososial utviklingsforstyrrelse».

Räsänen sa på pressekonferansen at hun ikke kjenner seg igjen i denne framstillingen. Framstillingen ble også bestridt av forsvarsadvokaten. Räsänen skal i rettssaken flere ganger ha sagt at hun ikke ser homofile som mindre verdige eller at de ikke er skapt av Gud.

Les mer om bakgrunnen for rettssaken. Vårt Land var på plass i rettsrunden i 2022: Få med deg vår reportasje fra rettssalen her.

Sier hun får støtte fra hele verden

På pressekonferansen takket Räsänen for støtten.

– Jeg er veldig takknemlig til alle rundt i verden som har sendt meg meldinger om at de støtter meg og ber for meg, sa hun ifølge Dagen.

I utgangspunktet skal en avgjørelse i ankesaken tas innen 30 dager, men retten kunngjorde fredag at de ikke klarer det. En avgjørelse er imidlertid lovet innen 30. november.


Ole Eide

Ole Kåre Eide

Ole Kåre Eide er vaktsjef i Vårt Land. Han har i en årrekke vært redaksjonell leder i Forsvarets Forum, der han har jobbet med undersøkende journalistikk og digital utvikling.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion