Religion

Kritiserer Pakistan for dødsdom mot ateist

TROSFRIHET: Også ateister rammes av blasfemilover i land peker Nazila Ghanea på. Hun er FNs nye spesialrapportør for tros- og livssynsfrihet. Situasjonen er dyster i mange land.

Ghanea var tilstede da FN-dagen for religions- og livssynsbasert vold ble markert i Oslo rådhus denne uka. Hun viste til forfølgelsen av jesidiene da hun forklarte opprettelsen av den ferske FN-dagen.

Hun framholdt at ulike lands blasfemilover ofte er et problem fordi de kolliderer med tros- og ytringsfrihetsidealene. Blasfemilovgivningen brukes mange steder til å legitimere eller oppfordre til vold mot mennesker som ytrer seg religionskritisk eller tilhører en trosminoritet.

Blasfemilover mot ateister

Det er ikke bare mennesker knyttet til en bestemt religion som rammes, men også personer som står fram som ateister. Ikke minst i mange muslimske samfunn blir ateisme sett på som blasfemisk og slått kraftig ned på.

Junaid Hafeez

Universitetslektoren Junaid Hafeez ble arrestert i Pakistan i 2013 for blasfemi fordi han skal ha presentert ateistisk materiale. I 2019 ble han dømt til døden, men saken er anket. Ghanea og hennes stab har sammen med ulike menneskerettighetsorganisasjoner fulgt saken nøye og kritisert Pakistan både for lovgivningen og den rettslige behandlingen.

Er bahai´ fra Iran

Britiske Nazila Ghanea har selv iranske røtter og er bahai´. Hun ga også situasjonen i Iran oppmerksomhet. Der er kristne blitt fengslet for sin tro gjennom flere tiår, særlig de som har forlatt islam. I sommer er dessuten innpå 100 bahai´er blitt arrestert.

Hun viste ellers til tilfellet Salman Rushdie, de tragiske konsekvensene av den iranske dødsdommen mot forfatteren og knivangrepet i USA i 2022 der han mistet synet på det ene øyet og nå bare kan bruke én hånd.

– Ytringsfrihet gjelder også det vi finner smakløst, fastslo Ghanea lakonisk og viste til tilfellet Gáspár Békés fra Ungarn som har mottatt dødstrusler fordi han er ateist og mistet jobben som offentlig ansatt etter folkelig press.

Raja møtte Békés nylig.

Nazila Ghanea

Ytringsfrihet gjelder også det vi finner smakløst

—  Nazila Ghanea

Anklager også forsvarsadvokater

Hun påpekte videre at det ikke bare er de som anklages for blasfemi som utsettes for press, trusler, vold og rettsforfølgelse. Det samme skjer med advokatene som representerer dem i rettssalene. I Pakistan risikerer advokater selv å bli anklaget simpelthen fordi de forsvarer den anklagede, og når advokaten selv må skaffe seg en forsvarer, blir også vedkommende utsatt for samme behandling.

Det samme har skjedd med journalister som ikke har gjort annet enn å omtale sakene.

– Det har vi sett i et land som Tadsjikistan, sa Ghanea som konkluderte med at det overordnede spørsmålet om respekt og sameksistens ikke er et tema som vil forsvinne.

– Vi bør bekymre oss for hvordan det står til med disse rettighetene i hele verden, og det er ingen konkurranse mellom ulike land, understreket hun.

---

Vold mot religiøse

  • Volden mot religiøse minoriteter øker i verden.
  • FNs generalforsamling har vedtatt at 22. august skal være en internasjonal dag med fokus på ofre for religions- og livssynsbasert vold.
  • Det som ble utløsende for FN, var det voldsomme angrepet på jesidier under krigen i Syria som også smittet over til det nordlige Irak.
  • Angrepet fant sted 2. august i 2014 da IS-styrker angrep byen Sinjar i det nordlige Irak. Brutaliteten var så stor mot den religiøse minoriteten at hele jesidisamfunnet er truet.

---

Pastor i Nepal arrestert

Nazila Ghanea trakk også fram den kristne pastoren Keshav Raj Acharya fra Nepal som ble arrestert flere ganger i 2020 og 2021. Han ble beskyldt for å ha sagt at ved å konvertere, kunne folk beskyttes mot koronaviruset. Acharya avviste at han hadde spredd falsk informasjon, men sa han derimot hadde bedt Gud om å stoppe det.

Pastoren ble anklaget etter Nepals blasfemiparagraf som forbyr å «krenke religiøse følelser» i det hinduistisk dominerte landet. Tiltalen ble senere droppet, men pastoren er senere dømt til to års fengsel for påstått tvangskonvertering, en tiltale han sterkt bestrider. Han er satt fri mot kausjon og har anket dommen til høyesterett der den fire ganger er blitt utsatt, senest til 6. oktober.




Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion