Religion

To av tre kristne videregående skoler gikk med underskudd

VGS: 20 kristne videregående skoler gikk i underskudd i 2022. Tryggheim Forus er på bunn med nesten ni millioner kroner i underskudd.

Avisen Dagen har tatt tempen på kristne videregående skoler og undersøkt årsregnskapet deres. De har funnet ut at 20 skoler gikk i underskudd i 2022.

Av disse 20 gikk hele 17 med en million eller mer i underskudd.

Aller dårligst ut kommer Tryggheim Forus i Sandnes. De gikk med 8.887.000 kroner i underskudd. Den NLM-eide skolen peker på skrotingen av et planlagt nybygg som hovedgrunnen.

I tillegg til de fire millionene som ble tapt grunnet skrotingen var også lave søkertall og kuttet i statsstøtten avgjørende.

De neste tre skolene på lista er Kvitsund, Danielsen og Norheim videregående skole. De gikk med henholdsvis 7.315.000, 4.818.000 og 4.380.000 kroner i underskudd.

Korona og mangel på støtte får skylda

Underskuddene kom trolig ikke overraskende på skolene. Seniorrådgiver i Kristne Friskolers Forbund (KFF), Jan Erik Sundby, sier at en lavere statsstøtte enn normalt har noe av skylda.

– Årsaken til reduserte tilskudd skyldes at kostnadene i offentlig skole var lave i 2020, delvis grunnet koronanedstenging. Dette ble altså friskolene straffet for i 2022, sier Sundby til Dagen.

Statsstøtten til friskoler regnes utifra kostnadene til skolene to år i forveien. I 2020 var skolene stengt grunnet korona.

Noen opplevde overskudd

Ti kristne skoler gikk med overskudd, viser oversikten. Val Videregående Skole i Nærøysund i Trøndelag hadde et overskudd på hele 9.814.000 kroner.

Hovedgrunnen skal ha vært oppdrettsvirksomheten i tilknytning til opplæringen i akvakultur. Skolen tjente altså penger på salg av laks.

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion