Religion

NLM-pastor søker seg til ny kirke grunnet kvinnesyn

MISJONSSAMBANDET: Ole Martin Rudstaden trekker seg trolig som pastor i Misjonssalen Oslo. Han er innstilt som ny pastor i Østre Frikirke.

Rudstaden begrunner valget om å søke seg vekk fra stillingen som pastor i Misjonssalen med Misjonssambandets tjenestedelingsprinsipp. Det går ut på at kvinner ikke kan inneha lederroller som innebærer såkalt lære- og hyrdeansvar.

Vårt Land har vært i kontakt med Rudstaden som ikke har anledning til å la seg intervjue. Men i et brev til Misjonssalen menighet skriver han:

– Jeg gikk inn i pastorstillingen i Misjonssalen med åpne øyne, men opplever nok likevel at jeg ikke helt klarte å gripe rekkevidden av tjenestedeling da jeg takket ja til tjenesten.

Avisa Dagen meldte først at Rudstaden trekker seg på grunnet av NLMs kvinnesyn. Til Vårt Land opplyser Rudstaden imidlertid at det ikke er endelig avgjort om han vil trekke seg. I brevet til Misjonssalen skriver han også at han nå «trolig trer til side».

– I etterpåklokskapens lys, tenker jeg at jeg var litt naiv når jeg nærmest erklærte at jeg ville la tjenestedeling være tjenestedeling, og fokusere på å gjøre disipler og sende disipler.

Vil til Frikirken

Rudstaden er innstilt som pastor i Østre Frikirke, melder styret i Misjonssalen, som samtidig opplyser om at han kommer til å takke ja til stillingen, dersom han blir tilbudt den.

Medlemsmøtet i Østre Frikirke skal ta stilling til dette den 11. juni.

Vil ikke jobbe for endring

Videre i brevet til menigheten skriver Rudstaden:

– Så kan kanskje noen lure på hvorfor jeg ikke blir og tar del i arbeidet med å endre eller fjerne tjenestedeling i Misjonssambandet.

– Jeg opplever imidlertid at det er «de som eier» Misjonssambandet som eventuelt må endre Misjonssambandet. «De som eier» Misjonssambandet er kanskje en noe udefinerbar masse, men jeg opplever ikke at to og et halvt år i en pastortjeneste kvalifiserer til å være en del av denne ærverdige massen.

Rudstaden har vært pastor i Misjonssalen siden 1. januar 2021. Misjonssalen er Misjonssambandets storforsamling i Oslo.

– Ikke spørsmål om frelse

Vårt Land intervjuet Rudstaden like før han begynte som pastor i Misjonssalen. Han kom da fra stillingen som assisterende generalsekretær i Normisjon. Da påpekte han at det var noen kulturforskjeller mellom NLM og Normisjon, blant annet et mer restriktiv syn på hvilke tjenester og oppgaver kvinner kan ha i en menighet.

– Men forskjellene innebærer ikke spørsmål som omhandler frelse, sa Rudstaden den gang.

– Hvor stiller du deg i tjenestedelingsspørsmålet, Ole Martin Rudstaden?

– Jeg har respekt for NLMs syn i denne saken. Selv står jeg imidlertid for det samme som jeg alltid har stått for, nemlig at kvinner kan ha de samme tjenester som menn. Jeg har jobbet tett med Anne Birgitta (Normisjons tidligere generalsekretær, journ.anm.), og har den aller høyeste respekt for henne og måten hun har utøvd sin tjeneste på, sa han til Vårt Land.

Endringslogg tirsdag 30.mai 16.55: Vårt Land skrev først at Rudstaden trekker seg som pastor i Misjonssalen Oslo. Dette stemmer ikke. Han vurderer å trekke seg som en følge av at han er innstilt som ny pastor i Østre Frikirke.Tove Bø

Tove Bø

Tove Bø er vaktsjef i Vårt Land.

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion