Religion

Har besøkt over 200.000 hjem for å gi ut bibler

BIBELUTDELING: Siden 2014 har frivillige fra flere menigheter i landet gått fra dør til dør for å dele ut bibler. For to uker siden begynte utdelingen i Hamar.

«Bibelen til alle»-prosjektet ble først arrangert av Ungdom i Oppdrag (UiO) i Finnmark. Siden har de vært innom husstander i Troms, Østfold og Hedmark. Foreløpig er over 200.000 hjem besøkt, ifølge arrangørene.

Da pandemien gjorde sitt inntog, ble prosjektet stoppet, men nå er det i gang med nye runder. Etter nesten to uker med dør-til-dør aksjon er de snart ferdig med alle boliger i Hamar kommune.

– Engasjementet har vært fantastisk, forteller Andreas Karstad til Vårt Land.

Han er pastor i Norsk-Luthersk Misjonssamband (NLM) Hamarkirken, og ansvarlig for bibelutdelingen. Karstad forteller om flere sterke hendelser, blant annet mennesker som har møtt utdelerne med tårer i øynene.

– Jeg møtte en mann som hadde opplevd mye i livet. Etter et tøft liv virket det som at han ville ha en bok som kunne sette fokus på større spørsmål i livet. Han sa faktisk «nå trenger jeg bibelen».

Skeptisk til behovet

Christian Lomsdalen er leder for Human-Etisk Forbund, og stiller seg undrende til behovet for bibler.

– Jeg tenker at det er ganske lett å få tak i bibler. Jeg sliter med å se at de som ønsker boka, ikke allerede har den, sier han.

Christian Lomsdalen, 
Leder, Human-Etisk Forbund

Lomsdalen mener at når selv lederen for Human-Etisk forbund har ti bibler liggende hjemme, bør det ikke være noe problem for andre å skaffe sin egen.

Samtidig påpeker han at det er helt greit å gå dør til dør og spørre om folk har lyst på en bibel.

– Vi har tidligere problematisert utdeling av den boka i offentlige institusjoner, som i skolen. Der er det problematisk, men så lenge de som deler ut respekterer et «nei», må de gjerne få lov til det.

Få negative reaksjoner

I Hamar forteller Karstad at det har vært svært få negative hendelser. Det tror han handler om at prosjektet ikke handler om å tvinge folk til å ta i mot bibelen.

– Vi legger ikke igjen bibler i postkassa til de som ikke vil ha. Prosjektet handler om å hjelpe de som vil ha en bibel, men som ikke har skaffet seg en ennå. Vi skal ikke prakke på noen en uønsket bibel, sier han.

Andreas Karstad, pastor, NLM Hamarkirken

Prosjektet handler om to ting: I en undersøkelser fra InFact fra 2018 kom det fram at i Hedmark var det 40 prosent av husholdningene som ikke hadde en bibel hjemme. Det ville de gjøre noe med. I tillegg vil Karstad aktualisere bibelen.

– Vi har fått tilbakemelding på at prosjektet vårt er blitt en snakkis. I lunsjen på jobb blir bibelen pratet om, mye takket være dør-til-dør aksjonen, mener han.

Frivilligheten lever enda

Flere av overskriftene i mediene fra frivillighetens år 2022 har handlet om at det er vanskelig å engasjere frivillige. Det mener NLM-pastoren at ikke har vært et problem for dem.

– Vi har fått med oss over 250 frivillige, så engasjementet har vært stort. Det er folk i alle aldre som går. De yngste har vært barn i 12-årsalderen i følge med voksen. De eldste er i slutten av 70-årene.

Han mener en sterk visjon er viktig for å få folk med seg.

– Jeg har erfaring fra flere tidligere prosjekt med frivillige. Jeg har sett at når folk forstår visjonen, er det lettere å få de med seg.

– Mange har fått troa på at de kan utgjøre en forskjell med «bibel til alle» prosjektet, mener Karstad.

ENDRET 29. 03. 2023, kl 23:07: I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det at de hadde delt ut 200.000 bibler. Dette stemmer ikke. De har besøkt over 200.000 hjem.

Magnus Laundal

Magnus Laundal

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion