Religion

Dansk pastor i fengsel mistenkt for menneskehandel

USA: Amerikanske myndigheter etterforsker den omstridte danske evangelisten Torben Søndergaard for menneskehandel. Søndergaard kaller anklagene som skal ha kommet for «galskap».

For snart åtte måneder siden ble den danske pastoren Torben Søndergaard varetektsfengslet av immigrasjonsmyndighetene i Florida i USA. De har holdt han i varetekt siden. Han har blitt nektet kausjon.

Søndergaard har fra fengselet forklart at han først ble fortalt at han mistenkes å ha drevet med våpensmugling, men at disse anklagene har blitt droppet.

Nå viser det seg at Søndergaard etterforskes for menneskehandel. Det fremgår i et offentliggjort notat fra The Immigration and Customs Enforcement Office (ICE).

I notatet står det at North Carolina State Bureau of Investigation (NCSBI) har bedt Homeland Security Investigations Charlotte om assistanse i etterforskingen av pastoren, «som angivelig er involvert i menneskehandel».

Notatet omtales i en status på pastorens Facebook-side, som styres av pastorens støttegruppe. De motstrider anklagene, og ber om hjelp til å finne ut hvem som står bak anklagene.

«Disse anklagene er absurde og grunnløse, men, som ICEs notat bekrefter, har de lykkes i å overbevise myndighetene til å innlede en etterforsking», skriver støttegruppen.

Torben Søndergaard kaller anklagene for «galskap» i et nytt lydopptak fra fengselet. Det var avisa Dagen som først omtalte saken.

Mener han ble religiøst forfulgt i Danmark

I 2019 skrev Vårt Land om at Søndergaard hadde søkt asyl i USA fordi han følte seg religiøst forfulgt i Danmark. Søndergaard sa da at han hadde søkt om asyl i USA fordi han fryktet å bli satt i fengsel og få tvangsfjernet sine barn hvis han returnerte til Danmark.

Vinteren før dette viste dansk TV 2 programmet «Guds bedste børn», hvor en rekke mennesker med bakgrunn fra radikale kristne miljøer sto fram og fortalte historier om overgrep, misbruk og utnyttelse i danske frikirker, heriblant bevegelsen The Last Reformation som Søndergaard stiftet i 2011.

Dokumentaren viste blant annet Søndergaard som «drev demoner ut» av barn helt ned til 15-årsalderen, mens mindre barn så på. Organisasjonene Børns Vilkår og Red Barnet var blant organisasjonene som uttrykte bekymring for praksisen, og flere danske politikere tok til orde for å etterforske predikanten for kvakksalveri.

I en uttalelse fra Folketingets rettsutvalg fremgår det at demonutdrivelser på mindreårige og psykisk utviklingshemmede kan bli betraktet som psykisk vold, skriver Kristeligt Dagblad.

---

The Last Reformation

  • Bevegelsen ble startet opp i 2011 av den danske radikale predikanten Torben Søndergaard.
  • Grunntanken er å leve som disiplene i Apostlenes gjerninger. Det innebærer å helbrede de syke, forkynne evangeliet og kaste ut demoner.
  • Bevegelsen hevder å ha helbredet mennesker fra forskjellige fysiske smerter, homofili og kreft.
  • The Last Formation har hatt aktivitet i et leid bibelbygg i Nord-Carolina, som bevegelsen har kalt «Arken».

Kilde: The Last Reformation og Wikipedia

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion