Religion

Forfatter Tore Renberg avlyser premiere i Domkirken etter samlivsvedtak

STAVANGER BISPEDØMME: Tore Renberg trekker seg fra jubileumssamarbeid med Den norske kirke i Stavanger etter at et flertall i bispedømmerådet vedtok at de ønsker at det skal være mulig å spørre jobbsøkere om samlivsform. Nå vurderer nok en kunstner hvorvidt samarbeidet med kirken skal fortsette.

Torsdag ettermiddag la forfatter Tore Renberg ut en lengre tordentale på Facebook. Den var rettet mot det knappe flertallet i Stavanger bispedømmeråd som i begynnelsen av februar vedtok et mye omtalt forslag: De ønsker at bispedømme i sitt høringssvar skal foreslå at samlivsform fortsatt skal kunne vektlegges ved ansettelser av prester. Saken skal behandles på Kirkemøtet i høst.

Stavanger er i dag det eneste bispedømmet i Den norske kirke som åpner for å spørre søkere til prestestillinger om samlivsform.

I Facebook-innlegget stiller Renberg seg kritisk til vedtaket og annonserer at han også bryter sitt jubileumssamarbeid med kirken.

«Her stanser toleransen»

Sammen med komponist Anders Brunvær Hauge står Renberg bak Stavangeroratoriet, en av hovedsatsingene når Stavanger, bispedømmet og domkirka i 2025 skal markere sitt 900 års-jubileum.

Planen har vært at verket skal få premiere i Domkirken høsten 2024. Året etter skal det framføres i Stavanger konserthus. Men en premiere i Domkirken blir nå uaktuelt.

«Det vil ikke skje under disse omstendighetene; jeg kan ikke sette beina mine der», skriver Renberg på Facebook. I stedet vil premieren settes opp i konserthuset.

Til Vårt Land oppsummerer Renberg innlegget slik:

– Det viktigste for meg var å markere avstand til en praksis som den protestantiske-lutherske kirken har holdt på med siden reformasjonen med overgrep og utestenging av homofile. Med kjærlighetsbudet som begrunnelse, ønsket jeg å si til bispedømmerådet: «Beklager, men her stanser toleransen», sier han.

– Totalt uakseptabelt

Forfatter og dramatiker Kristin Auestad Danielsen skal også samarbeide med Domkirken om teaterstykket «Knoppar» i forbindelse med jubileet. Nå sier hun til Vårt Land at hun må vurdere hvorvidt samarbeidet kan fortsette.

«Eg blei sjokkert over å lese høringssvaret frå Stavanger bispedømmeråd, og vurderer om eg kan ha eit samarbeid med kyrkja når konservative krefter enno har overtaket», skriver hun i en SMS til Vårt Land.

Hun skriver videre at hun har fått tillit til det hun beskriver som åpne og inkluderende krefter i Domkirken og St. Petri menighet, men vil nå ha møter med samarbeidspartnerne for å diskutere veien videre.

TEATER: Dramatiker Kristin Auestad Danielsen (i midten) sammen med produsent Mari Rossavik (t.h.) og regissør Maria Drangeid (t.v.).

«Eg skjøner godt at Tore Renberg trekk seg. Eg vil at kyrkja skal vere open for alle, og det er totalt uakseptabelt og pinleg at det knappe fleirtalet insisterer på å ha ein rett til å spørje søkarar til prestestilling om samlivsform», skriver hun.

– Gode møter

Ifølge Stavanger Aftenblad, som først omtalte Renbergs innlegg, har Stavangeroratoriet fått 2,45 millioner kroner i støtte over tre år.

– Bispedømmerådet har hele tiden ment at samlivsform skal kunne vektlegges ved ansettelse, også før vedtaket i februar. Hvorfor inngikk du et samarbeid med kirken i utgangspunktet?

– Vi har samarbeidet i noen år, og jeg har hatt flere gode møter med domkirken og biskopen. Jeg har sett utviklingen og tenkt at dette ordner seg. Men med vedtaket kom debatten sterkt. For meg er dette såpass viktig at jeg syntes det var på tide å sette handling bak ordene, sier Renberg.

Bispemøtet 2021

Tilhørte mindretallet

Biskopen i Stavanger, Anne Lise Ådnøy, forteller at det har vært mange reaksjoner etter møtet i bispedømmerådet, fra ulike ståsted. Hun sier følgende om Renbergs utspill:

– Jeg har forståelse for standpunktet hans, men tror vi når lenger med dialog og aktivt nærvær, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Hun påpeker at hun ikke har snakket med Renberg om hans utspill, men at hun gjerne vil møte ham.

– Hva ønsker du å formidle til Renberg dersom dere får til et møte?

– Da vil jeg takke for engasjementet og luther-henvisninger. Og satse på at vi får en spennende utveksling, skriver hun.

I det omtalte møtet til bispedømmerådet i februar, var Ådnøy tydelig på hvor hun selv sto i saken:

– Det er min overbevisning at de som kjemper imot at likekjønnede skal ha samme rett til stillinger i bispedømmet er på kollisjonskurs med Guds frigjørende vilje. Jeg tenker at dette er noe som historien kan komme til å dømme oss for. Så alvorlig synes jeg det er, sa hun, ifølge Aftenbladet.

Stiftelsesmøte for Frimodig kirke UNG, en kirkepolitisk ungdomsorganisasjon.

– Tar personer

I Facebook-innlegget navngir Renberg det konservative flertallet i bispedømmerådet, som utgjør fire personer. En av dem er Therese Egebakken. Det reagerer hun på.

– Han tar personene og ikke saken. Istedenfor å konsentrere seg om for eksempel vedtaket som ble fattet eller saksdokumentene til møtet, så legger Renberg ut profilbilder av oss fem bispedømmerådsmedlemmer og tar personer, skriver hun på Facebook-siden sin.

Renberg kommenterer dette slik:

– De er personer som besitter et offentlig verv i kirken, så de må selvsagt forvente å være eksponert, noe annet ville være uhørt. Ellers ser jeg det alltids slik at sak er person. Uten personer til å føre saken; ingen sak, sier han til Vårt Land.

– Har forståelse

Lena Antonius er prosjektleder Stavanger 2025 og har fått med seg utspillet til Renberg.

– Vi har forståelse for at Tore Renberg og andre reagerer på høringssvaret i bispedømmerådet, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Hun forteller at domkirken står sentralt i markeringen av 900-årsjubileet, og at de i disse dager jobber for fullt med programmet.

– Domkirken er kjernen i fortellingen om byens historie, og i 900-årsjubileet skal vi løfte fram Domkirken som nasjonal kulturskatt, og den best bevarte middelalderkatedralen i Norge, skriver hun.

Hun påpeker at de ikke har vært i kontakt med verken Renberg eller andre aktører tilknyttet jubileet etter utspillet i går.

---

Stavanger 2025

  • Snart er det 900 år siden Stavanger domkirke ferdig. Begivenheten markerer begynnelsen på fortellingen om Stavanger by og bispedømme.
  • I 2025 skal jubileet markeres.
  • Hovedarrangør for Stavanger 2025 er Stavanger kommune, med Den norske kirke og Universitetet i Stavanger som medarrangører. I tillegg er Museum Stavanger, Stavanger Sentrum, Stavanger Turistforening og Sølvberget samarbeidspartnere.

---

Oppdatert kl. 11:45, fredag 17. februar: La til uttalelser fra Kristin Auestad Danielsen. Kl. 13:45: La til uttalelser fra Tore Renberg.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion