MF vitenskapelig høyskole er en av flere vitenskapelige høyskole som nå vil bli universitet. Det melder Forskerforum.
– Det har ikke veldig stor betydning, men det vil være enklere å utvikle nye studietilbud og så vil det være enklere å inngå internasjonale samarbeid i såkalte universitetsallianser. Så det gir oss fordeler, sier MF-rektor Vidar Haanes til Vårt Land.
MF vitenskapelige høyskole er allerede medlem av European University Association. Internasjonalt kaller de seg «a specialized university», og regnes i praksis som et lite universitet, skal vi tro Haanes.
– Hvis disse ny kravene går gjennom som forestilt, fyller MF allerede fleste kravene til å bli universitet. Så det ville vært rart å ikke søke.
[ VID er et skritt nærmere universitetsstatus ]
Kvantitet og kvalitet
De nye kravene Vidar Haanes refererer til, kommer fra det såkalte akkrediteringsutvalget. I fjor høst opprettet nemlig regjeringen en ekspertgruppe som har utredet hvilke krav som skal stilles til høyere utdanningsinstitusjoner med universitetsambisjoner. I starten av januar foreslo utvalget nye regler for å bli universitet. Blant forslagene er å skrote kravet om fire doktorgradsprogrammer.
– De foreslåtte endringene åpner opp for å langt på vei fjerne kvantitetskravene, men beholde kvalitetskravene. Hovedårsaken til at dette regjeringsutvalget ble nedsatt, var diskusjonen knyttet til om fire doktorgrader var et godt kriterium, sier Haanes
MF-rektoren var en av dem som satt i akkrediteringsutvalget. Han mener hovedgrepet ved forslaget er å la institusjoner som i dag betegnes som vitenskapelige høyskoler – slik som skolen han selv er rektor for – skal ha mulighet til å innlemme seg i universitets-selskapet.
– Vi har to ganger tidligere søkt om å få bruke universitetsnavnet internasjonalt fordi vi i prinsippet er et lite spesialisert universitet, men fått avslag.
Haanes både håper og tror forslagene blir vedtatt som de er.
– Det er en god forbedring.