Religion

32 aviser felt i PFU for artikkel om Jehovas vitner

ETIKK: En artikkel om en kvinne som brøt ut av Jehovas vitner er felt i pressens selvdømmeordning PFU.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Onsdag behandlet Pressens Faglige Utvalg (PFU) klagen mot 32 Amedia-aviser. Utvalget konkluderte med at samtlige aviser har brutt god presseskikk.

PFU er pressens egen selvdømmeordning.

Artikkelen handler om en kvinne som brøt ut av Jehovas vitner, der også bruddet med familien ble omtalt.

Klagen på artikkelen kom fra en person på vegne av kvinnens mor. Vedkommende mente at fremstillingen av kvinnens oppvekst er feil, og viste til at Nidaros ikke kontaktet familien om saken.

Medier 24 og Journalisten omtalte saken først.

Tok ikke inn tilsvar

Nidaros avviste brudd på god presseskikk, og viste til at avisen dekket et fenomen av vesentlig samfunnsmessig betydning, der kvinnen formidlet sin subjektive opplevelse av bruddet med Jehovas vitner og familie.

Avisen la også til at de ikke oppfattet henvendelser fra familien etter publisering som et ønske om tilsvar, ifølge Medier 24. Noen av de andre Amedia-avisene ga tilbud om tilsvar da PFU-klagen ble kjent.

– Det er viktig å sette fokus på lukkede trossamfunn. Men så er det denne unnlatelsessynden at man ikke kontakter familien i denne sammenhengen. Hadde man gjort det hadde man unngått fellelse på både punkt 3.2 og 4.14, sa utvalgsmedlem Ingrid Rosendorf Joys, iføge Journalisten.

Punkt 3.2. i Vær varsom-plakaten går på at pressen skal kontrollere at opplysninger som gis, er korrekte og tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder.

I punkt 4.14 står det: «De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger».

Felte alle

Artikkelen ble først publisert i Nidaros, og senere i 31 andre aviser i Amedia-konsernet.

PFU-medlem Gunnar Kagge påpeker at det er opp til enhver redaksjon å ta vurderinger rundt publiseringer.

– Om det kommer fra NTB eller fra en annen redaksjon. Overtrampet er der uansett, sier han ifølge Medier 24.


Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion