Religion

Katolisisme er ikke lenger den største trosretningen i Mellom-Amerika

UNDERSØKELSE: I følge en fersk undersøkelse utgjør protestanter nå en større andel av befolkningen i Mellom-Amerika enn katolikker.

Det er markedsanalyse-selskapet M&R Consultores som har gjennomført den «første sentralamerikanske undersøkelsen om religiøs tilhørighet, tro og praksis». Det skriver nettstedet Evangelical Focus.

I følge undersøkelsen er protestanter, som i denne delen av verden ofte er evangelikale, i et flertall med 37 prosent av befolkningen. Den romersk-katolske befolkningen har på sin side opplevd stor nedgang, og teller nå kun 32,6 prosent. 29,1 prosent sa at de var ikke-tilknyttede troende og 1,3 prosent ikke-troende.

Undersøkelsen ble gjennomført fra 7. oktober til 15. november 2022, med et utvalg på fire tusen personer i Guatemala; Honduras; Costa Rica; Nicaragua og El Salvador.

Blant de 32,6 prosentene som er katolikker går 19,3 prosent i kirken sin mer enn en gang i uken og deltar generelt i kirkelige aktiviteter. Evangelikale protestanter deltar nesten tre ganger mer enn katolikker i kirkelige aktiviteter (58,4 prosent).

Nedgang i katolisisme

Undersøkelsen viser at i Mellom-Amerika ble 61,5 prosent av innbyggerne oppdratt som katolikker fra barndommen av, men 29,9 prosent har sluttet å tro på katolisismen.

– Protestanter tar gradvis ledelsen og vokser mer og mer i Mellom-Amerika, forklarer Raúl Obregón, som er president for M&R Consultores.

Han påpeker at praktisk talt 100 prosent av befolkningen har hatt en romersk-katolsk bakgrunn og at nedgangen er en prosess som har tiltatt i styrke siden 1990-tallet i hele den sentralamerikanske regionen.

Obregón tror noe av årsaken er at katolisismen er i ferd med å bli veldig rituell, og dette har en tendens til å slite på troende. Samtidig påpeker han at pastorer de siste årene har vært nærmere sine menigheter og besøkt dem mer personlig.

– Det er en betydelig migrasjon av katolikker til andre trosretninger, der de samtidig som de bevarer sine bud og forskrifter, har en mulighet til å ha et mer aktivt liv i søken etter sjeler, som er Kristi evangelium, legger analytiker Xavier Díaz Lacayo til.

Protestanter tar gradvis ledelsen og vokser mer og mer i Mellom-Amerika

—  Raúl Obregón, president for M&R Consultores

Seksualitet og religionsfrihet

Videre sier studien at 83,9 prosent av sentralamerikanske borgere ikke godtar forhold mellom personer av samme kjønn.

Når det gjelder abort, er det for 61,3 prosent bare akseptabelt dersom kvinnens liv er i fare og for 54,6 prosent ved helsemessige årsaker.

Seksualundervisning og bruk av prevensjon er akseptert av 90,2 prosent av respondentene. For 46,8 prosent bør både menn og kvinner være jomfruer ved inngåelse av ekteskap.

Dataene viser også at 96,2 prosent av innbyggerne mener at det er religionsfrihet i Mellom-Amerika.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion