Religion

Andreplass til Håpets katedral i arkitekt-kåring

NEST VAKREST: Håpets katedral er årets nest vakreste bygg, mener bevegelsen Arkitekturopprøret.

Fredag kveld delte Arkitekturopprøret ut sin hederspris til årets vakreste bygg. Håpets katedral var blant de nominerte, men nådde akkurat ikke opp til den gjeve 1. plassen.

Den var det Ramme Fjordhotell i Vestby som fikk, mens Håpets katedral ble smykket med en god 2. plass etter å ha fått omkring 17 prosent av stemmene i konkurransen. Omkring 11.000 personer har stemt siden nominasjonen ble kunngjort for litt under to uker siden.

«Arkitekturopprørets Hederspris skal gis til et vakkert og veltilpasset nybygg som innbyggerne verdsetter», skriver Arkitekturopprøret om deres gjeveste pris – hedersprisen.

Da katedralen ble nominert til hedersprisen, pekte juryen på at bygget «kombinerer høye sosiale og miljømessige ambisjoner med byggeteknikk fra stavkirker og trebåter», og skrev videre at de håpet bygget kunne tjene som eksempel for andre kirker i større skala fremover.

Håpets katedral ligger i Fredrikstad og ble innviet i fjor sommer av blant annet Kronprinsesse Mette-Marit.

Bygget er et flerreligiøst miljø- og kunstprosjekt, og fungerer som et møtested for mennesker på tvers av alder, nasjonalitet og tro. «Håp gjennom samarbeid» er byggets visjon.

Og ikke nok med det: Katedralen flyter på vannet. Gulvet er laget av treverk, og taket er laget av gjenvunnet plast fra havet.

Egen pris for stygge bygg

Foruten hedersprisen, delte arkitekturopprøret også ut sin «grøss-medalje» – en pris for «bygg som skjemmer sine omgivelser».

Her stakk det nye Nasjonalmuseet i Oslo av med «seieren» med 22 prosent av stemmene, og føyer seg derfor inn i rekken bak Munchmuseet, som fikk grøss-medaljen i fjor.

Og Arkitekturopprøret er kanskje mest kjent for nettopp dét: Å kritisere nye bygninger og byggeprosjekter. De vil blokker og høyhus til livs, er opptatt av det de beskriver som «tradisjonsorientert arkitektur». Opprøret vokste opprinnelig frem på Instagram, og de siste årene har det folkelige engasjement for byplanlegging og arkitektur vokst i takt med stadig flere omdiskuterte nybygg.

Solveig Egeland er kunstnerisk og visjonær leder ved Håpets katedral, og tror manglende medvirkning og inkludering i forbindelse med byggingen av Nasjonalmuseet og Munchmuseet kan være årsaken til at stadig flere engasjerer seg i kritikk av ny arkitektur:

– Jeg føler ikke at man har fått være med å påvirke hverken Nasjonalmuseet, Munchmuseet eller noen av disse store signalbyggene. Skal vi snakke om medvirkning, må det gjennomføres også. Jeg kan se for meg at det er noe som opprører folk, har hun tidligere sagt til Vårt Land.

---

Arkitekturopprøret

  • En bevegelse som ønsker at nybygg og steder skal kunne bygges med tradisjonsorientert arkitektur og byplan.
  • Deler årlig ut hederspris til vakre bygg, samt «grøss-medalje» til tilsvarende stygge bygg.
  • I kåringen av årets vakreste bygg, vant Ramme Fjordhotell i Vestby. Nasjonalmuseet i Oslo vant grøss-medaljen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion