Religion

Lise Klaveness: – Folk i bygda kunne skrive at homofili var stygghet

LHBTQ: I en Amnesty-video sammenligner fotballpresident Lise Klaveness fordømmelsen av homofile i den norske indremisjonen med holdningene til Qatar-regimet.

Amnesty International Norge la tidligere denne uken ut en video der president i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, snakker om oppveksten i en konservativ bygd, Qatar-regimet og livet som LHBTQ-person.

Der sammenlignet hun holdningene homofile møter i Qatar med holdninger Klaveness selv var vitne til under oppveksten:

– Jeg vokste opp på et veldig kristent sted der indremisjonen stod veldig sterkt. Der var jo fordømmelsen mot homofile veldig sterk og religiøst betinget selvfølgelig.

Klaveness vokste opp på Meland utenfor Bergen. Hun forteller i videoen at folk i bygda kunne skrive at homofili var stygghet og en trussel mot menneskeheten.

Videre sier Klaveness at hun tenkte på disse opplevelsene fra oppveksten da hun tidligere i år holdt tale på Fifa sin kongress i Qatar:

– Forskjellen er at i Qatar er det dette som er det alle mener. Det er det som er den politisk korrekte holdningen i landet.

Hun håper åpenhet omkring sin lesbiske legning kan ha en normaliserende effekt i de ulike foraene hun deltar, inkludert i Qatar:

– Vi må være obs på at i veldig mange land går det nå i feil retning. Da må vi være veldig på alerten i Norge – på at vi mest sannsynlig vil bli påvirket vi også, sier Klaveness i videoen som hittil har hatt omkring 30.000 visninger på Facebook.

Vårt Land har vært i kontakt med Klaveness, men hun ønsker ikke å stille til intervju i saken.

Ordknapt fra Indremisjonen

I et intervju med Dagen er informasjonsleder i Indremisjonsforbundet, Petter Olsen, ordknapp om kritikken fra fotballpresidenten:

– Vi registrerer at Lise Klaveness har en opplevelse fra sin oppvekst av Indremisjonens syn på likekjønnet samliv, og at hun gir uttrykk for denne. Vi respekterer hennes rett til det og har ingen ytterligere kommentar, sier han til avisa.

Amnesty International Norge, som delte videoen, skriver på Twitter at de applauderer ledere og forbilder som går foran og viser vei, og takker Klaveness for at hun gjør idretten «mer mangfoldig, inkluderende og trygg».

---

Fotball-VM 2022

  • Fotball-VM 2022 ble åpnet i Qatar 20. november. Finalen spilles 18. desember.
  • 32 nasjoner deltar, og det spilles 64 kamper.
  • TV-sendingene er delt mellom NRK og TV2.
  • Både Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Qatar har fått sterk kritikk helt siden landet ble tildelt mesterskapet i 2010. I kjølvannet av tildelingen dukket det raskt opp påstander om korrupsjon.
  • Amnesty påpeker at tusenvis migrantarbeidere i 12 år har «ofret liv og helse for å ruste Qatar til verdens største idrettsmesterskap». Mens FIFA forventer over 60 milliarder i inntekter, vil migrantarbeidere sitte igjen med gjeld, utestående lønn og helsekostnader de ikke kan betjene, påpeker Amnesty.

---

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion