Religion

Blir foreslått til Bjørgvin-biskop

BJØRGVIN: – Jeg har stilt meg disponibel siden starten av prosessen, og det er ikke noe som har forandret seg vesentlig siden det, sier kandidaten.

Sokneprest i Birkeland menighet i Bergen, Kjersti Gautestad Norheim, foreslås nå som bispekandidat i Bjørgvin bispedømme. Det bekrefter Gautestad Norheim overfor avisa Dagen.

Hun var med blant de ti kandidatene Bjørgvin bispedømmeråd vurderte i prosessen mot å ansette ny biskop i Bjørgvin.

Trenger 100 underskrifter

Det var overraskende for mange da Bjørgvin bispedømmeråd fredag formiddag kun nominerte én lokal kandidat blant de fem aktuelle kandidatene til bispesetet.

Prest i Åsane i Bergen, Arne Mulen, ønsker derfor å ta i bruk supplerende nominasjon for å få bedre, lokal forankring på lista:

– Når vi ser på de siste bispenominasjonene rundt omkring i landet, har bispedømmerådene nominert i alle fall to fra eget bispedømme. Derfor synes vi det er en svakhet at det ikke er bedre lokal forankring i denne nominasjonen.

For å nominere kandidater til bispevalget, utover kandidater som er nominert av bispedømmerådet, trenger man 100 underskrifter fra stemmeberettigede.

Mulen sier til Vårt Land at de er i startfasen av underskriftsinnsamlingen:

– Nå har vi frem til 2. desember med å mobilisere underskriftene vi trenger. Så får vi se om vi lykkes eller ikke.

Vil sikre lokal representasjon

Åsane-presten sier det har vært mange telefoner og meldinger på kryss og tvers i bispedømmet denne helga:

– Mitt inntrykk er at det er blitt godt kommentert hvordan den lokale forankringen i nominasjonen ser ut.

Mulen vil ikke kommentere hvilken kandidat han foretrekker som biskop, og understreker at den ekstra nominasjonen ikke handler om å kritisere de foreslåtte kandidatene, men å sikre lokal representasjon:

– Dette er ikke noe brodd mot de fem kandidatene, og handler ikke om hvem som bør bli biskop. Vi er mest opptatt av å påpeke en svakhet i nominasjonen fra bispedømmerådet. I Bjørgvin har vi jobbet mye med å løfte frem kvinner i prestetjenesten, da tenker vi det er naturlig at en kvinne også blir nominert, sier han.

– Ingen vesentlige forandringer

Kjersti Norheim forteller at hun fortsatt stiller seg disponibel som kandidat til biskop i Bjørgvin, også etter at bispedømmerådet valgte å ikke innstille henne på topp fem:

– Jeg har stilt meg disponibel siden starten av prosessen, og det er ikke noe som har forandret seg vesentlig siden det. Så da jeg fikk henvendelsen om supplerende nominasjon, sa jeg at jeg fortsatt stiller meg disponibel som kandidat.

– Hva er din motivasjon for å fortsatt stille til valg?

– Jeg har jo blitt fryktelig glad i dette bispedømmet hvor jeg har jobbet i snart 12 år. Jeg er glad i både landsdelen, kirka, folk og Jesus, og motiveres av å ta lederansvar i en tid der kirkens rolle i samfunnet er i endring.

– Hva tenker du om at det bare var én lokal kandidat i nominasjonen?

– Det er ingen utenfor bispedømmerådet som har innsyn i de vurderinger som er gjort der, så det kan vi ikke vite noe om. Men jeg har forståelse for at folk er overrasket over at det bare er én lokal kandidat.

Reglene for nominasjon av biskoper i Den norske kirke åpner for supplerende kandidater. Da må en samle hundre underskrifter fra blant andre kirkelig ansatte til støtte for kandidaten.

Endret 23. 11. 2022, kl. 15:39: I en en tidligere versjon av denne saken sto det at man trenger «100 underskrifter fra kirkelige ansatte» for å nominere noen til bispevalget. Dette er blitt rettet til «100 underskrifter fra stemmeberettigede».

---

Slik er den videre prosessen:

  • 2. desember: Frist for eventuell supplerende nominasjon
  • 6. desember: Kirkerådet presenterer kandidatene
  • 5. januar 2023: Frist for alle med stemmerett til å gi rådgivende stemme
  • 6. januar 2023: Offentliggjøring av de tre kandidatene med flest stemmer
  • 19. januar 2023: Frist for bispedømmerådet og biskopene til å uttale seg om kandidatene
  • 9.–10. februar: Kirkerådet tilsetter ny biskop i Bjørgvin

---

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion