Religion

Nye alvorlige funn om omstridt trosforsvars-organisasjon

APOLOGETIKK: Ny granskning konkluderer med at ledelsen i Ravi Zacharias International Ministries ikke var lydhøre for kritikk av organisasjonen.

Den nye rapporten avdekker at ansatte ble tvunget til taushet og at hele ledelsen i trosforsvars-organisasjonen bar preg av maktmisbruk.

Det var Dagen som først omtalte rapporten.

Ukultur

25 personer har blitt intervjuet i til sammen 1.000 timer, og onsdag denne uka offentliggjorde de altså funnene. «Dette er ingen fullstendig rapport av alt som fant sted i RZIM, men snarere en oppsummering av formene for misbruk og bedrag som var representative for RZIMs organisasjonskultur», heter det i uttalelsen.

I 2021 ble det slått fast at grunnleggeren, Ravi Zacharias, hadde forgrepet seg på flere kvinner i en årrekke. Han døde i 2020.

Der den tidligere granskingen har konsentrert seg om Zacharias, har denne rapporten tatt for seg organisasjonens ledelse. Det er den anerkjente trosforsvareren William Lane Craig som har ledet granskingen sammen med et knippe andre trosforsvarere.

Uegnet

Rapporten viser at en rekke ansatte som stilte kritiske spørsmål i perioden 2017-21, ble truet eller urettmessig behandlet av organisasjonens ledelse. «Selv om vi ikke kan bevise at noen ble sagt opp for å motsi og stille spørsmål, var kulturen i RZIM slik at dette ville vært en rimelig slutning», skriver de.

De konkluderer med at ingen av lederne i RZIM er uegnet til å inneha ledelsesstillinger. «Vi vil ikke samarbeide med dem eller fremme deres arbeid», skriver de.

Også før rapporten som avslørte RZIM-lederens maktmisbruk og seksuelle trakassering, hadde ansatte i organisasjonen rettet offentlig kritikk mot både han og ledelsen. Noe av motivasjonen for Craig og de andre trosforsvarernes egne gransking, var det manglende oppgjøret med behandlingen de ansatte hadde fått.

– Største skandalen

Det har stormet rundt Ravi Zacharias International Ministries (RZIM) etter at grunnlegger Ravi Zacharias døde i 2020, og organisasjonen kort tid etter mottok en rekke anklager. Lederen hadde i en årrekke forgrepet seg på flere kvinner, ifølge en rapport som ble presentert året etter.

– Det er kanskje den største skandalen som gjelder en høyprofilert og anerkjent evangelikal leder internasjonalt, sa NLA-førsteamanuensis Lars Dahle til Vårt Land den gangen.

Rapporten førte til at organisasjonen raskt distanserte seg fra Zacharias – og siden byttet navn og sluttet med apologetikk.


---

Ravi Zacharias

  • Ravi Zacharias (født 26. mars 1946) var en indiskfødt kanadisk-amerikansk kristen apologet. Døde 19. mai 2021.
  • Han har i hele sin karriere oppfordret kristne til å se på argumenter for hvordan et kristent verdenssyn kan besvare store eksistensielle spørsmål.
  • I 1984 grunnla han Ravi Zacharias International Ministries (RZIM), en organisasjon som har rundt 200 ansatte, fordelt på 16 kontorer rundt om i verden.
  • Kilde: Christianity Today.

---




Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion