Religion

Flere har søkt på stillingen som generalsekretær i Misjonssambandet

MISJONSSAMBANDET: – Så langt har vi flere søkere og god kontakt med aktuelle kandidater, sier fungerende generalsekretær Birger Helland.

Etter at Øyvind Åsland tilsynelatende brått gikk av som generalsekretær i mai, har Misjonssambandet (NLM) stått uten permanent leder. Som en midlertidig løsning har Helland trådt inn i hans rolle. Nå har flere potensielle kandidater søkt på den ledige stillingen, som ble lyst ut 24. oktober. Lørdag gikk fristen ut.

– Så langt har vi flere søkere og god kontakt med aktuelle kandidater, sier fungerende generalsekretær i Misjonssambandet, Birger Helland på organisasjonens nettside, nlm.no.

Han tallfester ikke antall søker, men uttrykker takknemlighet for «det engasjementet som vises i organisasjonen».

– Nå vil vi arbeide med å følge opp disse og å gjennomføre samtaler og intervjuer i de kommende ukene, sier han.

Åremålsstilling

I jakten på Åslands etterfølger er det blitt tatt nye grep. Vanligvis har Misjonssambandet rekruttert generalsekretærer internt. For første gang skal stillingen som generalsekretær lyses ut, meldte Vårt Land i september. Siden har det blitt kjent at stillingen gjøres om til en åremålsstilling på seks år, med mulighet for forlengelse.

Organisasjonens hovedstyre har i ansettelsesprosessen nedsatt et innstillingsråd. I dette sitter hovedstyrets leder og nestleder, Knut Espeland og Raymond Bjuland, samt Gunnar Bråthen.

Hovedstyret har dessuten bedt om ekstern bistand i rekrutteringsprosessen, og har engasjert Edvard Thormodsæter i firmaet Human til dette. Fungerende generalsekretær Birger Helland bidrar administrativt i prosessen, opplyses det på nettsiden til Misjonssambandet.

---

Misjonssambandet

  • Norsk Luthersk Misjonssamband (Misjonssambandet/NLM) ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Håper på innstilling før jul

Helland sier til nlm.no at han håper en innstilling på ny generalsekretær kan presenteres for hovedstyret før jul.

– Men jeg kan ikke gi noen garanti. Nå er det viktig for innstillingsrådet å gjennomføre en god og grundig prosess og bruke den tiden som er nødvendig, sier han.

De to siste årene har spenninger kommet til overflaten i Misjonssambandet, hvor kritikk av toppledelsens håndtering av varsler har stått sentralt.

Situasjonen toppet seg da det i vår ble kjent at organisasjonens generalsekretær gjennom nesten tolv år, Øyvind Åsland, måtte gå med få dagers varsel, bare to måneder før generalforsamlingen. Åsland avviste at avgangen handlet om varslingssakene. Hovedstyreformann Raymond Bjuland har uttalt at det handlet om «en helhetlig vurdering».

Uro i organisasjonen

At organisasjonen går bredt ut og lyser ut stillingen, har Astrid Dalehaug Norheim satt i sammenheng med uroen i organisasjonen. Hun er rådgiver ved Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen og tidligere redaktør i Dagen.

– Når det nå er et stort konfliktnivå internt, og man skuler på hverandre fra de ulike sidene, trenger organisasjonen en mer åpen prosess, uttalte hun til Vårt Land i september.

Til informasjon: Astrid Dalehaug Norheims bror er ansatt i rekrutteringsselskapet Human, som bistår Norsk Luthersk Misjonssamband i rekrutteringsprosessen.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion