Religion

Endrer bispebolig-praksis i frykt for skattetrøbbel

KIRKERÅDET: Ett år etter at Kirkerådet besluttet å kompensere biskoper for utgifter ved bolig, snur de på ordningen.

Det var ikke bare avstemning over Solveig Fiskes arvtager som Hamar-biskop som var på tapetet da Kirkerådet var samlet for årets nest siste møte forrige uke. De endret også et vedtak som ble fattet ganske nøyaktig ett år tidligere.

I november 2021 vedtok nemlig Kirkerådet opprettelsen av en boligordning for biskoper, som gikk ut på at en egnet bolig skulle stilles til biskopens disposisjon i stiftsbyen. Ordningen skulle forplikte biskopen til å flytte inn i boligen, samtidig som den skulle holdes «økonomisk skadesløs». Også Bispemøte stilte seg bak ordningen.

Men på forrige møte besluttet altså Kirkerådet å endre ordningen slik at biskoper må skatte av den økonomiske gevinsten.

– Det er ingen stor dramatikk i dette. Det viktigste i fjor var å vedta at kirken vil at biskopene skal bo i stiftsbyen, og at vi vil legge til rette for det. Dette var ingen ordning som trådte i kraft, men et forslag på én måte å gjøre det på, og så har vi hatt frihet til å utrede dette året. Nå har vi funnet et bedre og mindre risikofylt alternativ, forteller kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen til Vårt Land.

«Uheldig ordning»

«I samråd med eksternt advokatfirma med arbeidsrettslig og skatterettslig kompetanse, foreslås det å justere ordningen slik at Kirkerådet stiller fri bolig til disposisjon for biskop, men at biskop skatter av denne fordelen», heter det i Kirkerådets sammendrag.

– I stedet for at biskopene skal betale husleie og bli kompensert for det, får de fri bolig til disposisjon – og så må de skatte av den fordelen. Det er en enklere løsning for alle parter.

– Hva fryktet dere at kunne skje?

– Det var mange usikkerhetsmomenter og en del spørsmål rundt riktig skatteberegning. Det var mange komponenter den enkelte biskop måtte hatt ansvar for å rapportere korrekt. Det er uheldig å ha en ordning hvor det er risiko for feil.

I fjor høst avslørte Aftenposten at daværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde fått gratis og skattefri pendlerbolig ved å beholde adressen hjemme hos foreldrene. Dette førte ikke bare til at han trakk seg som statsråd og partileder, men også til avdekkingen av at en rekke andre stortingspolitikere også hadde unnsluppet store summer skatt på grunn av fordelen ved en pendlerbolig. Hadia Tajik gikk av som Ap-nestleder og statsråd, og Eva Kristin Hansen gikk av som stortingspresident.

Nylig ble det kjent at 38 stortingspolitikere fikk økt skatt etter Skatteetatens gjennomgang.

– Kan dette ses i sammenheng med pendlerboligene til stortingspolitikere?

– Alle ting spiller med, men jeg tror vi hadde kommet frem til dette med eller uten det som har skjedd på Stortinget ettersom vi har fått ekspert-innspill.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion