Religion

Farsdag: – Denne dagen kan være blant de vanskeligste

FARSDAG: Kirkens Bymisjon i Kristiansand arrangerer «Komplisert farsdag». – Farsdag er en markering av det jeg savnet, og også en mulighet til å se på egen farsrolle, sier Martin Eia-Revheim.

– Vi trenger noen arenaer som anerkjenner at disse festdagene kan være blant de vanskeligste, sier Martin Eia-Revheim.

Han har skrevet bok om sin erfaring med å vokse opp med en alkoholisert og voldelig far. Arrangementet han skal delta på er «Komplisert farsdag», som arrangeres av Kirkens Bymisjon i Kristiansand i dag 13. november – på farsdagen.

Eia-Revheim er glad for at Kirkens Bymisjon tar initiativet til markeringen.

– Det var veldig lett å svare ja til å delta på arrangementet. Jeg tror jeg svarte på et minutt.

Han mener «komplisert» er et godt ord å bruke på en slik markering.

– Det kan handle om en forventning om kjærlighet, skuffelse i relasjoner, og en opplevelse av kjærlighet som har blitt rotet til med mye annet.

– En nøkkel til aksept er å ta inn over seg at relasjonen er ambivalent, mener Eia-Revheim.

– Har blitt privilegert

– For meg er dagen en mulighet til å markere det jeg ikke fikk og det jeg har savna, og også en anledning til å se på egen farsrolle.

– Hva slags far vil du være?

– Det synes jeg er et bedre spørsmål enn «hva slags far er du», for det kan jo variere. Jeg ønsker å være en far som barna tør å uttrykke seg overfor, og at de også kan komme med motstand, sinne og skuffelse. Jeg har lyst til å være til stede for dem. Jeg tror det er viktig for barn å få høre at de er elsket.

Han har tre barn, og sier han føler at han har blitt privilegert som voksen.

Samtidig bærer han med seg historien om sin egen far, som han beskriver som uberegnelig, voldelig og ruset.

POSITIV: Martin Eia-Revheim er glad for at Kirkens bymisjon engasjerer seg. – De gode kristne er selvransakende. Jeg kjenner mange prester og har også noen som nære venner, sier han.

– Sårhet er bedre enn hat

Eia-Revheim løfter også frem noen gode minner om faren.

– Det er det som gjør det komplisert og ambivalent. Jeg har etter hvert klart å slippe til litt mer av det som har vært fint. Jeg har fått rom til noe av kjærligheten. Det gjør det sårere, men sårhet er bedre enn hat, sier han.

– Faren din var prest. Hvordan har dette påvirket ditt forhold til kirke og tro?

– Troen er tynnslitt – men ikke utslitt. Jeg bekjenner meg på mange måter til troen, også identitetsmessig. Det er ikke så fremtredende i livet mitt, men det er noe jeg kan komme til. Jeg synes jeg har klart å skille mellom min far og prestegjerningen. Jeg føler meg ikke sviktet av kirka, sier Eia-Revheim.

Første markering av «Komplisert farsdag»

I Kristiansand arrangerer Kirkens Bymisjon «Komplisert farsdag» for første gang. I et leserinnlegg til Vårt Land skriver Bjarte Leer-Helgesen og Gunhild Maria Hugdal at markeringen trengs fordi mange lever med brutte eller kompliserte familierelasjoner.

Målet med «Komplisert farsdag» er at mennesker som opplever kompliserte bånd i familien skal oppleve seg velkommen i kirken, skriver de.

Leer-Helgesen er bymisjonsprest i sørlandsbyen, og Hugdal er førsteamanuensis i etikk ved Universitetet i Agder.

På arrangementet skal det også feires Messe for brutte relasjoner.

Troen er tynnslitt - men ikke utslitt

—  Martin Eia-Revheim

– Erfaringene påvirker min jobb som prest

Jane Christin Siewartz Dahl er prest, og jobber som kapellan i Kroer, Nordby og Ås.

– Jeg var ti år da pappa ble psykisk syk, så det har preget en del av oppveksten. Sykdomsbildet hans har vært uforutsigbart. Han har hatt gode perioder og dårligere perioder. Jeg var veldig pappajente, så kontrastene ble store.

Siewartz Dahl forteller at foreldrene alltid var åpne om situasjonen.

– Vi snakket om dette hjemme, og også på bedehuset i Østfold, hvor jeg har vokst opp. Jeg har hatt et språk for hva jeg har båret med meg, og har kunnet snakke om dette med andre.

Men forkynnelsen om Gud kunne bli krevende.

PREST: Jane Christin Siewartz Dahl har jobbet mange år som ungdomsprest.

– Det ble for ensidige gudsbilder, særlig Gud som far. Det har ikke alltid gitt kun gode assosiasjoner for meg, og det gjorde at det ble vanskeligere å forholde seg til Gud.

Hun forteller at familien opplevde mye støtte fra menigheten på bedehuset.

– Hvordan påvirker erfaringene dine måten du er prest på?

Jeg er opptatt av å bruke varierte bilder av Gud, og ikke låse meg til ett bilde. Når vi snakker om Gud som forelder, må vi gjøre det klart at Gud alltid er mer enn våre foreldre er.

– Grensesetting kan være nestekjærlighet

Presten snakker gjerne om nestekjærlighet, men legger vekt på at også grensesetting kan være god nestekjærlighet. Dette har hun særlig holdt frem i sitt arbeid som ungdomsprest gjennom mange år.

– Man skal ikke hedre far og mor i blind lydighet. Det er lov å stille spørsmål, og man trenger ikke godta alt.

Siewartz Dahl mener det må være rom for at livet ikke er svart-hvitt, og vil at folk skal føle seg velkommen i kirka som de er.

– Men jeg tror ikke alltid det er sånn. Kirka har mye å gå på, og ansatte må være bevisste. Å invitere til «far-og-sønn-mekkekveld» er for eksempel ganske ekskluderende. Man må finne mer åpne formuleringer. Det er ikke sikkert at det er mor eller far som er den nærmeste omsorgspersonen.

Presten mener det kan være aktuelt å arrangere «Komplisert farsdag» i menighetene der hun jobber.

– Vanskelige familierelasjoner finnes overalt. Frem mot farsdag og andre høytider møter vi glansbilder i alle kanaler. Jeg tror flere kunne ønsket seg et fellesskap å gå til denne dagen, et sted hvor man ikke sitter og tenker «dette gjelder ikke meg».

Siewartz Dahls far har lest intervjuet med datteren, og er innforstått med at det kommer på trykk i Vårt Land.

---

«Komplisert farsdag»

  • Arrangeres for første gang i år.
  • Arrangør og initiativtaker er Kirkens Bymisjon i Kristiansand.
  • Martin Eia-Revheim deltar, og det blir Messe for brutte relasjoner.
  • Åpent for alle som har opplevd, eller opplever, krevende relasjoner til de nærmeste i livet, eller ønsker et rom der det er åpenhet om dette.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion