Religion

Ole Kristian Bonden blir ny biskop i Hamar

HAMAR BISPEDØMME: I kveld stemte Kirkerådet over hvem som skulle bli ny biskop i Hamar. Nå er det klart – Ole Kristian Bonden blir Solveig Fiskes arvtaker.

– Det er overveldende, og samtidig et stort alvor å bli biskop i Den norske kirke. Jeg ser frem til å gå inn i denne viktige tjenesten med glede og forventning. Jeg vil videreføre Hamar bispedømme som folkekirkebispedømme, inn i en ny tid, sier nyutnevnt biskop Ole Kristian Bonden i ei pressemelding torsdag kveld.

Det har vært knyttet stor spenning til hvem Kirkerådet skulle utpeke som den nye biskopen i Hamar. Fram til torsdagens møte har det stått mellom tre kandidater: Ole Kristian Bonden, Hege Elisabeth Fagermoen eller Tor Even Fougner. I kveld ble det kjent at førstnevnte har fått størst oppslutning i Kirkerådet og dermed blir den nye Hamar-biskopen.

12 av Kirkerådets medlemmer gikk inn for Ole Kristian Bonden, mens 4 av rådets medlemmer ønsket Hege Fagermoen. Tor Even Fougner fikk ingen stemmer.

– Hamar har fått en biskop som er likandes, glad i folk og glad i Jesus, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum i samme pressemelding. Hun legger til:

– Den nye biskopen har et solid votum bak seg, med stort flertall av de lokale stemmene og et solid votum i Kirkerådet. Han går inn i en stolt tradisjon av tydelige biskoper i Hamar.

– Litt letta

– Jeg er glad og ser fram til å begynne som biskop i Hamar med forventning. Jeg er litt letta også – det har vært en spennende dag og en spennende prosess, og nå har det fått en avklaring, sier Ole Kristian Bonden når han snakker med Vårt Land torsdag kveld.

– Hvordan kjennes det å ha blitt utpekt med et så stort flertall i Kirkerådet?

– Det syns jeg er betryggende og oppmuntrende. Jeg antar det har vært gode diskusjoner og det har jo vært en stor prosess i forkant hvor mange sider har blitt belyst, sier Bonden.

Han går nå fra å være prost til å bli biskop i samme bispedømme, og forteller at han tar med seg mange erfaringer fra prestegjerninga.

– Jeg kjenner Hamar bispedømme godt, både som prest og som tidligere rådsmedlem. Det tror jeg er en styrke, sier den nyutnevnte biskopen.

Størst oppslutning blant medlemmene i bispedømmet

Bonden var den av kandidatene som fikk størst oppslutning blant medlemmene i bispedømmet. Det var imidlertid Hege Fagermoen som ble utpekt av de andre biskopene som deres foretrukne kandidat.

Bonden er prost i Sør-Østerdal i Hamar bispedømme. Han har utdanning fra høgskolen i Volda med kristendom grunnfag før han tok teologisk embetseksamen og praktisk-teologisk seminar fra Menighetsfakultetet. Våren 2023 avslutter han et fireårig masterstudium i verdibasert ledelse ved VID vitenskapelige høgskole.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion