Religion

Konservative takket for at han sto fram som homofil – nå lanserer han podkast

VIL NYANSERE: Da den tidligere pinsepastoren Simon Stisen sto fram som homofil, ble han møtt med mye takknemlighet fra kristenkonservative som ønsker en mer nyansert debatt om tro og legning. Nå er han aktuell med ny podkast.

Grunnskolelæreren Simon Stisen skapte overskrifter da han i våres sto fram som homofil – og kjæreste med Høyre-politiker Henrik Asheim.

Selv om den tidligere pinsepastoren fra Mandal forlot forkynnerkarrieren, har han fortsatt å gå i pinsemenigheten PULS i Oslo, som ser på ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne.

Nå er Stisen aktuell med en ny podkast om det å stå i «skyttergraven mellom homoaktivister og kristenkonservative». Med den ønsker han å bidra til å utvide debatten om kristen tro og legning.

– Hvis du vil lytte til en podkast hvor alle snakker hverandre etter munnen og bekrefter alle meningene du har fra før, så blir dette totalt feil for deg, forklarer han.

Gir rom for nyanser

Høstferien tilbrakte Stisen i studio. I første omgang er det planlagt åtte episoder av samtalepodkasten som har fått navnet Størst av alt?

I podkasten snakker han med én ny person i hver episode. Tanken er at hver gjest bidrar med sin historie og sine perspektiver – perspektiver Stisen håper kan bidra til å utvide lytternes horisont og forståelse for problematikken.

– Jeg ønsker å skape et trygt rom, hvor gjestene får lov til å eie sin egen historie og fortelle den på sine premisser.

Her tror Stisen podkastformatet kommer til sin rett, i motsetning til skriftlige sjangre. Der avisartikler gjerne skal ha ei vinkling og én overskrift som rammer inn saken, gir podkasten mer rom for nyanser og ambivalens.

– Jeg har tilstrebet å få en så stor bredde blant gjestene som mulig. Blant snakker jeg med en som er åpen homofil, en som er gift med en kvinne og en som har gått i homoterapi i 12 år – hvilket ikke har fungert. Jeg har også som mål å få en som har prøvd å leve i sølibat.

Det er så viktig å kunne møte mennesker med andre meninger enn en selv, og innta rollen som interessert lytter. Fullstendig nøytralitet er nok en illusjon, men jeg håper å skape et trygt rom for ulike meninger

—  Simon Stisen

Sårbare samtaler

Første episode handler imidlertid om Stisen selv, og hans egen reise. Episoden, som kom ut tirsdag denne uka, har fått navnet «Pastorparet som aldri ble».

Her snakker Stisen med ekskjæreste Johanne om hvordan det var å være sammen i tre år. Det resulterte i en halvannen times prat om «knuste drømmer og nytt håp».

Det høres ganske sårt ut? Har dere prata om det før?

– Ja, det er jo det, på et vis. Vi er gode venner og har snakket om temaet før, på ulike måter. Men vi har aldri satt oss ned og «prata om det» på den måten tidligere.

Det overordna målet, forteller Stisen, er ikke å forandre lytternes teologiske standpunkt – men å bidra til å endre måten vi diskuterer spørsmålene. Han mener debatten i dag domineres av to sementerte leire.

– På den ene sida står det homoaktivister som bare svartmaler miljøet mitt, et miljø som rommer veldig mye positivt. På den andre sida har jeg møtt kristne som nærmest betrakter meg som en forræder, og som helst skulle sett at jeg fraskrev meg troa mi.

Stisen han tror det finnes et stort felt mellom disse posisjonene, som har et ønske om å nyansere debatten.

Henrik Asheim (H) (t.h.) og Simon Stisen  ankommer Stortingets avslutningsmiddag for stortingsrepresentantene og medlemmer av regjeringen i Oslo rådhus  lørdag kveld.

Bes om råd

I etterkant av at han sto fram offentlig har Stisen blitt kontakta av mange forkynnere fra menigheter med et konservativt ekteskapssyn, som har uttrykt takknemlighet for det han gjør. Flere har også tatt kontakt for å få innspill til hvordan de kan løfte debatten i sine menigheter på en ny måte, forteller han.

– De er enige i at kirka har begått mye urett mot homofile, og tar homofiles opplevelse av utrygghet på alvor. Nå spør de om hvordan man kan jobbe for at homofile skal føle seg velkomne i menigheten – uten å endre ekteskapssyn.

Mange vil oppleve at det er vanskelig å føle seg velkommen i en menighet med et konservativt syn, uavhengig av hvor vennlig de blir møtt, fordi det ligger en implisitt tanke om at det er noe galt med dem. Er det i det hele tatt mulig å kombinere de posisjonene?

– Godt spørsmål. Det er i hvert fall veldig vanskelig, men det må likevel være rom for å utforske.

Han har stor respekt for at mange vil oppleve det som umulig, og mener de må få lov til å være tydelige og ærlige på det. Han er også opptatt av å løfte fram historiene til de som har så vonde opplevelser at de har mista troa.

– Men det er ikke så enkelt som at alle kristenkonservative er homofobe. Jeg har selv opplevd å bli kalt homofob. Da har jeg jo hatt lyst til å svare at «jeg er homo selv», uten at jeg har fått komme så langt …

Stisen sier at de aller fleste kristenkonservative han møter er opptatt av å elske alle likt – en omsorg han selv har fått oppleve utallige ganger. Han håper derfor podkasten også kan bidra til å heve terskelen for å tilskrive dem intensjoner de ikke har.

– Det er så viktig å kunne møte mennesker med andre meninger enn en selv, og innta rollen som interessert lytter. Fullstendig nøytralitet er nok en illusjon, men jeg håper å skape et trygt rom for ulike meninger.

---

Simon Stisen

  • Vokste opp i Mandal, og har tidligere vært pastor i pinsekirka Oasen.
  • I mars posta han et innlegg på sin facebookprofil, hvor han sto fram som homofil, etter å ha blitt kjæreste med Høyre-politiker Henrik Asheim.
  • Jobber nå som grunnskolelærer ved Høvik skole i Bærum
  • Tirsdag denne uka lanserte han podkasten Størst av alt, som handler om legning og homofile

---

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion