Religion

Norge Idag-eier har pant for 12 millioner i Q42: – Forsvarlig å gå inn, sier redaktør

FILADELFIA: Norge Idag-fond har registrert pant på 12 millioner kroner i kongressenteret til Filadelfia Kristiansand. Redaktør Finn Jarle Sæle vil hverken bekrefte eller avkrefte om han er i gruppen av anonyme investorer som forhandler om å kjøpe bygget.

– Når vi først investerer i markedet, skulle det bare mangle at vi ikke tok i et lite tak for det mest fantastisk kirkebygget i Sør-Norge, sier Finn Jarle Sæle til Vårt Land.

Han er redaktør i Norge Idag, en avis med tette bånd til Kristenfolkets Pressestøttefond, hvor kona Anita Apelthun Sæle sitter som styreleder. Apelthun Sæle er også politisk redaktør i Norge Idag.

Gjennom fondet har de nylig registrert pant på 12 millioner kroner i det enorme kongressenteret Q42 i Kristiansand. Registreringen er datert 3. oktober i år. Det går fram av grunnboka, et offentlig register over tinglyste rettigheter og heftelser i fast eiendom.

Filadelfia Kristiansand AS eier Q42 og har i årevis gått i millionunderskudd på grunn av satsingen på bygget, noe som har ført dem til randen av konkurs. I september skrev Vårt Land at konsernet jobbet for å få på plass en bærekraftig drift. «De neste 2–3 månedene blir avgjørende for om vi kommer i havn», meldte menigheten den gang.

Søndag skrev menigheten i en pressemelding at en ikke-navngitt «gruppering av bekjente og venner av huset» har reist en egenkapital på 60 millioner kroner – og kalte det «et guddommelig under». Filadelfia-ledelsen ønsker ikke å gå ut med navn på investorene, men bekrefter mandag at det er snakk om et salg og at menigheten fremover vil være leietakere i bygget.

«Vi har ingen andre valg i situasjonen», skriver styreleder Billy Øksendal i Filadelfia Kristiansand om bakgrunnen for at menigheter har valgt å selge. Han forsikrer at salget vil ha få praktiske konsekvenser i det daglige, men at det «blir et klarere skille mellom den kommersielle driften og menigheten».

Detaljene i salgsavtalen skal landes i løpet av uken, og vil trolig innebære en form for forkjøpsrett for Filadelfia Kristiansand dersom bygget skal selges i fremtiden, ifølge pressemeldingen. Den endelige avtalen vil så legges frem til avstemning i menigheten.

Øksendal svarer ikke på spørsmål om panten Kristenfolkets Pressestøttefond har i bygget, eller om hvorvidt fondet er i gruppen av investorer.

– Håper alle gledesmeldinger blir innfridd

Det har ikke lyktes Vårt Land å få kontakt med styreleder i Kristenfolkets Pressestøttefond, Anita Apelthun Sæle. Men ektefelle og Norge Idag-redaktør Finn Jarle Sæle kaller Q42 en «forsvarlig eiendomsinvestering»:

– Det er en dråpe i havet, sier Sæle om de 12 millionene som Norge Idag-fondet har pantsatt i Q42.

– I den grad denne dråpen har spilt en stor rolle, er det et Guds mirakel. Kan hende det er en del av de 60 millionene, det kan hende det ikke er det. Jeg vet ikke så mye mer enn det de har sagt til pressen. Dette er avtaler som vil bli fullført i forlengelsen av gledesmeldingen om at Q42 er reddet fra konkurs, sier han, og fortsetter i kryptiske vendinger:

– Det er en nøkkel her, men jeg kjenner ikke den. Det er ingen som vet så mye mer om dette nå. Det vil gå en ukes tid før vi vet hvordan de avtalene vil se ut, og da håper vi at alle gledesmeldinger blir fullt ut innfridd, sier Sæle.

Kan hende det er en del av de 60 millionene, det kan hende det ikke er det

—  Finn Jarle Sæle, redaktør i Norge Idag

Donerte gave i januar

På spørsmål om hva Sæle kan si om fondets pantsettelse i Q42, svarer han:

– Det er et lite eiendomsfond for overlevelse, og gjennom årenes løp har det dannet seg en del disponibel kapital. I dette tilfellet har vi investert fordi vi regner med at pengene først vil få aktuell bruk for å betale journaliststillinger i avisen med sin avkastning om en ti års tid, sier Norge Idag-redaktøren.

Han opplyser at de av og til bruker midler «i forsiktige engasjementer».

– I forkant av kristningsjubileet neste år, syntes vi det var en forsvarlig eiendomsinvestering å gå inn i det jeg kaller frikirke-Norges motsvarighet til Nidarosdomen.

Det samme pressefondet har også tidligere støttet opp om det gjeldstyngede konsernet. I februar i år kunne Dagen melde at fondet donerte en gave på på drøyt 460.000 kroner til Filadelfia Kristiansand. Ifølge avisen skal pengene ha vært medvirkende til at konsernet unngikk konkurs i januar.

«Klokt»

Det er altså uklart om støtten til Filadelfia og panten i bygget vil løses ved at fondet blir medeier etter den nye avtalen, som skal landes i løpet av uken.

Ola Grytten, økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole (NHH), mener uansett at Kristenfolkets Pressestøttefond gjør klokt i å ta pant i kongressenteret.

– Hvis et sånn fond skal gå inn i en usikker investering som Q42 er, må det være med pant. Ved å sikre seg der, har de gjort dette på en forsvarlig måte overfor sine innskytere. Det gjør investeringen mye sikrere.

Ola Honningdal Grytten, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Noregs handelshøgskole, spår høgare husleigeprisar i august. Foto: Marit Hommedal / NTB / NPK

NHH-professoren bemerker at pant er en måte å gardere seg på. Da har de en fastsatt sikkerhet.

– Dette er god praksis og veldig vanlig, sier Grytten, som samtidig understreker at man stadig ikke vet altfor mye om situasjonen.

– Men det at Filadelfia nå kan drive menighet fremfor finans for å berge seg, må være en lettelse for dem.

KAN VÆRE BLANT KJØPERNE: Skipsreder Einar Rasmussen.

Redermilliardær: – Vil hverken bekrefte eller avkrefte

Vårt Land har tatt en ringerunde til mulige «bekjente og venner» av Filadelfia Kristiansand. En av dem er milliardær og tidligere skipsreder Einar Johan Rasmussen, som selv er bosatt i Kristiansand.

– Jeg vil hverken bekrefte eller avkrefte det, svarer han på spørsmål om han er blant investorene til Q42.

Rasmussen-familien er en av Norges rikeste, og Einar Johan Rasmussen selv har tidligere støttet opp om ulike kristne initiativer. Blant annet stilte Rasmussen egenkapitalen da stiftelsen BioCosmos ble lansert i 2019. Filadelfia Kristiansand var da blant fem menigheter som skulle oppnevne rådsmedlemmer til stiftelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Tori Aarseth

Tori Aarseth

Tori Aarseth er tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling som journalist.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion