Religion

Økonomiprofessor om Filadelfia-løsningen: – Gir dem en reell sjanse til å overleve

FILADELFIA KRISTIANSAND: Med 60 millioner kroner i friske midler unngår trolig Filadelfia Kristiansand konkurs. – Åpenbart folk som vil dem vel, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten om de nye investorene.

– Dette gir dem en reell sjanse til å overleve, men fremdeles er det en utfordring at kostnader er høye i forhold til inntekter og gjelden fremdeles er stor, sier økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH).

I flere år har det enorme kongressenteret Q42, eid av Filadelfia Kristiansand, påført konsernet millionunderskudd. I september skrev Vårt Land at konsernet jobbet for å få på plass en bærekraftig drift. «De neste 2–3 månedene blir avgjørende for om vi kommer i havn med en langsiktig økonomisk løsning», meldte menigheten på sine nettsider.

Søndag kveld kunne de fortelle at en «uventet løsning» har kommet på plass «i siste stund».

En ikke-navngitt «gruppering av bekjente og venner av huset» har reist en egenkapital på 60 millioner kroner, skrev menigheten i en pressemelding. Konsernet skal også ha fått en uformell, men positiv respons fra en bankforbindelse for restfinansieringen.

«Denne meldingen fikk vi fredag ettermiddag denne uka, og vi for vår del kan ikke kalle dette noe annet enn et guddommelig under inn i vår pressede situasjon», het det i meldingen.

Dagen: Selger seg ut

Investorene vil også ta ansvar for driften av den kommersielle delen av kongressenteret. «Dermed blir menigheten fri den byrden som til nå har tynget oss aller mest», skriver de.

Filadelfia Kristiansand har den siste tiden forhandlet med banken om hvorvidt Q42 skal selges, ifølge kunngjøringen. Mandag ettermiddag bekrefter menigheten til Dagen at avtalen med den nye investorgruppen innebærer at menigheten selger seg ut.

Menighetens eiendomsselskap, Krikon AS, har gjeld på 93 millioner kroner hos Eiendomskreditt. Spareskillingsbanken skylder de cirka 42 millioner kroner, skrev Fædrelandsvennen i januar i år.

Årsmøtet/menighetsmøtet til Filadelfia Kristiansand, torsdag 7. april. Her like før det lukkede møtet startet.

Vi betviler ikke at dette er et seriøst initiativ

—  Eirik Maurstad, administrerende direktør i Eiendomskreditt

Betviler ikke initiativet

Administrerende direktør i Eiendomskreditt, Eirik Maurstad, skriver følgende om nyheten som ble sluppet av menigheten på søndag:

– Vår oppfatning av kunngjøringen fra Filadelfia Kristiansand er at en lokal gruppering går inn med 60 millioner kroner i egenkapital og søker å skaffe lånefinansiering for det resterende beløpet, for på den måten å løse de finansielle utfordringene menigheten har hatt med sitt eierskap i kongressenteret. Vi betviler ikke at dette er et seriøst initiativ, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Han opplyser at restlånet deres i dag er «under 90 millioner kroner», og at forutsetningen for avtalen som Eiendomskreditt har med Krikon og Filadelfia om første prioritets pantelån, er at renter og avdrag skal betjenes med inntekter fra utleie og drift av kongressenteret.

– Dette har menigheten ikke lykkes med, slik det også fremgår av kunngjøringen fra Filadelfia Kristiansand søndag kveld. For å sikre vårt engasjement har derfor Eiendomskreditt over lang tid arbeidet for en langsiktig og bærekraftig løsning som innebærer at en stor norsk aktør innen reiseliv og næringseiendom overtar som eier av kongressenteret.

Samtidig opplyser han at de selvsagt aksepterer at menigheten satser på en annen løsning.

– Kan de 60 millionene bidra til «en trygg og varig økonomisk løsning», slik dere har etterlyst tidligere?

– Vi kjenner ikke innholdet i denne avtalen. Men vi håper at de lokale investorene og menigheten når frem til en løsning som er trygg og varig. Eiendomskreditt har stor beundring for det engasjementet som er lagt for å realisere Q42. Vi har også gjort vårt ytterste for å avhjelpe de økonomiske problemene, både ved avtalen om 15 måneders frys i betaling av renter og avdrag under pandemien, og gjennom vårt arbeid med å tilby en fremtidig løsning for eierskap til kongressenteret. Vi ønsker Filadelfia Kristiansand alt godt.

----

Filadelfia Kristiansand

  • Menigheten Filadelfia Kristiansand eier aksjeselskapet Filadelfia Kristiansand AS, som har flere datterselskaper, blant annet Krikon Eiendom AS og Kristiansand Kongressenter AS. Kongressenteret driver utleie av lokalene i bygget Q42.
  • I 2016 ble bygget Q42 fullført. Q42 består av leiligheter, hotell og kombinert konferansesenter og forsamlingslokale for menigheten.
  • Utleievirksomheten har gått med kraftig underskudd siden begynnelsen.
  • I fjor hadde Filadelfia Kristiansand AS en avtale med finanskreditorene om utsettelse av nedbetaling av gjelden. Den avtalen ble ikke forlenget for 2022. I januar meldte selskapet at de hadde funnet en løsning som sikret videre drift.

----

– Folk som vil dem vel

I vinter kjempet menigheten for konferansesenterets overlevelse etter at Eiendomskreditt, ikke ville forlenge avtalen om rente- og avdragsfrihet på lånet menigheten har påtatt seg. Ifølge årsregnskapet har Filadelfia måttet selge to eiendommer for å innfri kausjonsansvaret.

I tillegg ble det i april kjent at menigheten hadde fått ettergitt gjeld til 40 millioner kroner, og hentet inn nye investorer.

Professor Grytten stilte i sommer likevel spørsmålstegn ved om dette er nok.

– Menigheten har jo ikke uendelig med eiendommer å selge, og er svært avhengig av å hente inn pengesterke nye investorer. For å si det enkelt: De trenger en veldig, veldig rik onkel, sa han til Vårt Land i juli.

I søndagens pressemelding fra Filadelfia omtales investorene som «solide og vennligsinnede», og det de være, tror Grytten, da han mener Q42 er et risikoprosjekt å gå inn i.

– Og det vet investorene. Så jeg tror nok dette åpenbart er folk som vil dem vel, sier han.

– Ikke bærekraftig

Selv tror han nye grep må tas for å få driften av Q42 i balanse.

– Jeg tror ikke modellen de hadde var bærekraftig. Blant annet tror jeg de undervurderte kristenfobien som finnes i samfunnet, sier han, som tror flere kvier seg for å leie et lokale som er eid av kristne.

I tillegg mener Grytten at konsernet har vært uheldige med timingen av kongressenteret.

– Først kom covid-perioden, og nå får vi renteøkningen i tillegg.

Endringslogg: Saken er oppdatert med at Filadelfia Kristiansand selger seg ut av Q42. Endringen ble gjort mandag 31. oktober kl. 16:37.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion