Religion

KrF løfter skolelags-nekt til Stortinget

LAGET: Saken om elevene som ikke får ha kristne lagsmøter på Sagatun skole i Sogndal, tar KrF nå til Stortinget.

I et skriftlig spørsmål til statsråden spør Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap): «Hvordan vil regjeringen sikre rom for elevengasjement og mulighet til å samles om tro i skoletiden for elevorganisasjoner som «Laget»?

Ropstad reagerer sterkt på en nyhet som har gått nasjonalt den siste uken: Hver onsdag har ungdomsskoleelevene på Sagatun skole i Balestrand møttes innendørs på skolen for sine lagsmøter. Det får de ikke lengre lov til. Kommunedirektør i Sogndal, Tor-Einar Holvik Skinlo, har begrunnet forbudet slik:

«Vi har vurdert at religiøse samlinger i skoletiden med religion som bakgrunn og formål med samlingene, kan føre til et skolemiljø som er diskriminerende og hindrer lek og sosial læring på tvers av religiøs orientering.»

Balestrand er et tettsted i Sogndal kommune med om lag 800 innbyggere.

Forbudet har ikke stanset elevene fra å møtes, og i hele høst har de lagt sine lagsmøter til fotballbanen. Der har de bedt og samtalt om kristen tro mens de har spist lunsjen sin, ifølge Sogn Avis som omtalte saken først.

Men i en tekstmelding til Vårt Land i dag går kommunedirektøren lengre, og skriver at det ikke er hvor elevene møtes som er utfordringen, men at det skjer i skoletiden.

– Mindre livssynsåpent samfunn

Kjell Ingolf Ropstad har lite til overs for argumentasjonen fra kommunedirektøren.

– Kommunedirektørens praksis fører til mindre mangfold og et mindre livsynsåpent samfunn – stikk i strid med det både Stortinget og regjeringen har uttalt at er målet. Som tros- og livssynsminister var dette en av hovedoverskriftene vi løftet i behandlingen av nytt lovverk. Så det vi ser i Sogndal er både misforstått og uholdbart: Det kveler det frivillige engasjementet til barn og unge, det begrenser rommet for at de skal kunne leve ut sin tro sammen, skriver Ropstad i en e-post til Vårt Land.

Ropstad påpeker at han ønsker en skole «som tør å vise hva et livssynsåpent samfunn er».

– En skole som lærer elever til å leve i et mangfold av meninger og trosuttrykk. En skole som bygger opp under frivillig elev-engasjement. En skole som løfter trosfrihet, forsamlingsfrihet og ytringsfrihet høyt, skriver han.

Svarer i Stortinget

Vårt Land har kontaktet Kunnskapsdepartementet for kommentar. I en e-post opplyser de om følgende:

– Vi har mottatt det skriftlige spørsmålet fra Ropstad og statsråden vil som vanlig svare i Stortinget før hun besvarer det samme spørsmålet i mediene, skriver de.

Samlet inn penger til «livssynsåpen lavvo»

Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget) er blant dem som har engasjert seg i Sagatun-elevenes sak. Tirsdag denne uken samlet de inn nok penger – og vel så det – til en «livssynsåpen lavvo» som elevene kan samles i når det blir kaldere i lufta. Innsamlingsmålet deres var 10.000 kroner. Onsdag ettermiddag kan Laget notere seg over 43.000 kroner.

Men heller ikke lavvo-samlinger i storefri er greit, ifølge kommunedirektør Skinlo, da utfordringen altså er at aktiviteten skjer i skoletiden.

– Handler om å ta barn og unge på alvor

Margrete Bjørge Katanasho i Landsrådet for Norges barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) kaller det trist at barn og unge ikke får lov å samles om sakene de brenner for og tror på. LNU er en paraplyorganisasjon for 102 demokratiske og frivillige norske barne- og ungdomsorganisasjoner, deriblant Laget.

– Dette handler om å ta barn og unge på alvor. Unge bør få samles om det de tror på og brenner for, sier hun.

LNU: Margrete Bjørge Katanasho er
styreleder i Landsrådet for Norges barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU)

– Gjennom de demokratiske og frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene får barn og unge oppleve glede, mestring og fellesskap, og lærer seg at stemmene deres betyr noe. Det bør skolene ønske velkommen, ikke stenge dørene for.

Hun påeker på Ungdata-undersøkelsen, som viser at det har vært en nedgang i antall unge som trives på skolen.

– Stadig flere kjeder seg på skolen, og flere skulker. Årsakene er komplekse, men med et slikt bakteppe burde iallfall skolene legge til rette for at barn og unge kan organisere seg på skolen, sier hun.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion