Religion

– En markant økonomisk utfordring, sier rektor om kutt til bibelskoler

STATSBUDSJETTET: Regjeringen foreslår å redusere tilskuddet til bibelskoler. Rektor ved Fjellhaug bibelskole Jon Georg Fiske sier at det er elevene som vil tape på kuttet.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 kuttes totalt 41,2 millioner kroner i særtilskudd til privatskoler og bibelskoler. Det som spares, skal ifølge regjeringen gå til å styrke den offentlige skolen.

10,3 millioner av summen regjeringen vil spare, er hentet inn ved å kutte i tilskuddet til såkalte «6a-skoler». Dette er skoler som er godkjent etter paragraf 6a i opplæringsloven, og som ikke gir formell kompetanse. Majoriteten av disse skolene er bibelskoler.

Tilskuddet deres skal kuttes fra 75 prosent til 65 prosent, foreslår regjeringen.

«Disse skolene er vesentlig forskjellige fra andre godkjente privatskoler, og omfatter blant annet bibelskoler. Forslaget gir en innsparing på 10,3 millioner kroner i 2023, som er en halvårseffekt. Skolene kan øke skolepengene for å dekke inn det reduserte statstilskuddet», melder regjeringen.

– Disse skolene har godkjente læreplaner, men opplæringen deres gir verken studiekompetanse, yrkeskompetanse eller grunnkompetanse. Budsjettsituasjonen i 2023 er krevende, og vi har valgt å prioritere opplæring som gir formell kompetanse, seier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

Vil gå utover elevene

Fjellhaug bibelskole er en av institusjonene som vil bli rammet av kuttet. Skolens rektor, Jon Georg Fiske, skriver i en tekstmelding til Vårt Land at en reduksjon på ti prosentpoeng i tilskuddet vil utgjøre en «markant økonomisk utfordring», og at det vil være elevene som blir taperne gjennom økte skolepenger.

– Regjeringen skriver selv at vi gir en opplæring som er uten parallell til den offentlige fellesskolen, og dermed tilbyr et unikt og etterspurt tilbud i Norge. Vi har hatt jevn god søkning i mange år, noe som viser at vi har en plass som er ønsket blant norske ungdommer. Det er trist å lese at regjeringen vil nedprioritere en slik opplæring som bibelskolene gir, skriver Fiske.

I statsbudsjettet blir det også foreslått å avvikle et ekstra tilskudd som har blitt gitt til Kongshaug musikkgymnas, Oslo by steinerskole og Kristen VGS Vennesla. Med dette kuttet sparer regjeringen 5,9 millioner kroner, anslås det i budsjettet.

– Vi kommer i en veldig krevende situasjon dersom regjeringen får gjennomslag for dette kuttet. Det vil ikke gå rundt, sier Geir Stomnås, hovedpastor i Filadelfia Vennesla, som eier Kristen VGS Vennesla, til Vårt Land.

Også partileder i KrF, Olaug Bollestad, reagerer på kuttene.

– Regjeringen kutter i tilskudd til bibelskoler, musikklinjer, kutt i tilskudd til oppfølging av lærernorm og kutt i administrasjon til utveksling. Det er småpenger på statsbudsjettet, men det er ikke småpenger for skolene, sier hun.

KrF-leder Olaug Bollestad sammenligner partiet med en badeand.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion