Religion

Bjarte Ystebø snakker ut i «Plussprat»: – Handlet ikke om rollen som sjefredaktør

NORGE IDAG: 1. august gikk Bjarte Ystebø av som assisterende redaktør i Norge Idag etter hard konflikt. Han har tilgitt, men vil ikke si hva. Søndag er han gjest hos Egil Svartdahl i programmet «Plussprat».

– Jeg vet hvordan dette kan se ut fra utsiden, men jeg har min egen opplevelse. Det har gitt meg erfaringer som jeg ikke ville vært foruten, sier Bjarte Ystebø i programmet «Plussprat» om konflikten i Norge Idag.

Vårt Land har fått tilgang til Plussprat-episoden som skal sendes førstkommende søndag. Bjarte Ystebø, tidligere assisterende redaktør i Norge Idag, er gjest hos programleder Egil Svartdahl.

– Jeg sitter med erfaringer som jeg tror er ubetalelige, av Guds godhet, nåde og at Gud gir styrke, sier Ystebø i samtale med Svartdahl.

Han snakker om konflikten innad i avisen Norge Idag, som resulterte i at han forlot avisen etter 23 år som assisterende redaktør.

Vårt Land har skrevet flere saker om konflikten.

– Ikke en kamp om sjefredaktørrollen

Ystebø fikk mars i fjor forespeilet at han skulle ta over som sjefredaktør sommeren 2022. Disse løftene ble ikke holdt fra styret.

– For de som har fulgt dette i media, så har det sett ut som at det har handlet om kampen om hvem som skal være sjefredaktør i Norge Idag, og det gjorde det ikke, sier Ystebø.

Generalforsamling i Norge IDAG. Finn Jarle Sæle og Bjarte Ystebø.

I intervjuet med Svartdahl fremlegger Ystebø et annet syn på konflikten. Utgangspunktet, ifølge ham, var en endring i eiersituasjonen i avisen.

Det var utpå høsten i fjor at Ystebø fikk vite at det skulle foregå en aksjeemisjon, som ville få som konsekvens at Sæle-familien ville få større kontroll med driften. Samtidig kom signalene om at Sæle likevel ikke ville gi seg som sjefredaktør.

På telefon til Vårt Land sier Ystebø:

– Det startet som en saklig uenighet om en emisjon som styret foreslo. Emisjonen var egnet til å endre hele bevegelsens karakter. Da Norge Idag ble til, var det på en forutsetning om at avisen skulle eies av de mange, ikke kontrolleres av noen få.

Ystebø sier at det etter hvert utviklet seg til en maktkamp.

Det som er fint med å tilgi, er at da bringer man det ikke opp igjen

—  Bjarte Ystebø

Det spisset seg til på generalforsamlingen i slutten av juni, hvor flertallet av aksjonærene ga sin støtte til sjefredaktør Finn Jarle Sæle.

1. august meldte Ystebø selv i en pressemelding at han gikk av som assisterende redaktør i avisen.

Vårt Land har foreløpig ikke oppnådd kontakt med Sæle i forbindelse med Ystebøs uttalelser til Plussprat.

Mener han fikk Guds hjelp

Den tidligere redaktøren sier i «Plussprat» at det eneste riktige for ham ble å stå i konflikten.

Ystebø har blitt kalt både kuppmaker, illojal og judas. Jan Hanvold i Visjon Norge har stilt det retoriske spørsmålet: Hva skal vi med Satan når mennesker lar seg bruke på denne måten, for å si det sånn?

– De involverte brukte mye sterke ord. Hva har det gjort med deg? spør Svartdahl.

– Akkurat de tingene der har ikke gjort så mye med meg. Det som var tungt for meg, var tida før det nådde offentligheten, da jeg prøvde å finne en fredelig løsning samtidig som jeg måtte stå for det jeg trodde på, svarer Ystebø.

Han sier det var krevende å innse at det ville påvirke jobbsituasjonen:

– Å skjønne at dette ble være eller ikke være med tanke på jobben, var krevende. Men den offentlige konflikten tror jeg at jeg fikk Guds hjelp til å distansere meg fra, sier Ystebø.

Ifølge ham gikk han på jobb klokka syv dagen etter generalforsamlingen, og begynte å tenke framover.

Egil Svartdahl. Plussord. TV Inter.

Deler fortsatt kontor

– Relasjonen min til de jeg hadde en saklig uenighet med er god, sett fra min side. Jeg synes det er viktig å skille sak og person, sier Ystebø i «Plussprat».

– Og du har beholdt det gamle kontoret ditt? spør Svartdahl.

– Ja, jeg ønsket å bli på mitt gamle kontor. Jeg snakket med Finn Jarle om det når vi skulle bli enige om å skilles som venner. Han syntes det var greit. Jeg har masse kolleger jeg er veldig glad i som jeg fortsatt kan omgås på kontoret, sier Ystebø.

---

Norge Idag

  • Konservativ, kristen ukeavis, med base i Bergen.
  • Startet opp i 1999, av Finn Jarle Sæle.
  • Rundt 11.000 abonnenter, utgitt én gang i uka.
  • Konflikten handlet om hvem som skal lede avisen, etter at Finn Jarle Sæle etter planen skulle trekke seg tilbake.
  • Assisterende sjefredaktør Bjarte Ystebø mobiliserte aksjonærene for å sikre støtte på generalforsamlingen onsdag 29. juni, men tapte.
  • Bjarte Ystebø gikk av som assisterende redaktør med umiddelbar virkning i begynnelsen av august. Etter det har også flere ansatte sluttet, blant dem Linn Myhr og Tor-Bjørn Nordgaard.
  • Flere store aksjonærer har også solgt seg ut etter Ystebøs avgang, blant dem Idar Tangens CIT Holding skipsreder Per Sæviks Havila Holding.

---

Har tilgitt

– Jeg tror det er viktig å tilgi for å ha det godt med seg selv, og ikke bære på utilgivelse. Jeg tror mange tenker at det å tilgi skal de først gjøre når noen ber om tilgivelse. Det tror ikke jeg. Vi skal tilgi, vi som selv har blitt mye tilgitt av Jesus.

Han sier at han har holdt seg til dette også i denne saken.

– Det tror jeg er en av grunnene til at det har gått så bra med meg. Jeg har ikke vonde følelser overfor de jeg har vært i offentlig konflikt med. Det er god helse i å tilgi.

– Og du har kontakt med følelsene dine..? spør Svartdahl.

– Jeg forstår at du spør, det er mange som lurer. Jeg er ikke noe overmenneske og føler meg ikke spesielt sterk. Jeg sier som Paulus, jeg vil helst rose meg av min svakhet så Kristi kraft kan hvile over meg, sier Ystebø.

Vårt Lands reporter spør Ystebø forklare hva det er som har vært viktig for ham å tilgi i denne prosessen.

Det som er fint med å tilgi, er at da bringer man det ikke opp igjen. Så det ønsker jeg ikke å snakke om, jeg ønsker å legge det bak meg. Jeg har ingen vonde følelser eller anklager mot noen. Det ville ikke være noen særlig tilgivelse hvis jeg skulle tatt det opp igjen i Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion