I et intervju med Romsdals Budstikke, svarer biskopen i Møre både ja og nei på spørsmålet «har du snudd i ditt eget syn på å vie likekjønna par».
Midttømme forklarer det slik: «Det jeg har gjort, er å utvide mitt syn på ekteskapet. Jeg godtar at kirkemøtet har sagt at vi har to sidestilte syn. Men jeg klarer ikke se bort fra Jesu ord i Matteus 19,5».
Det bibelverset lyder som følger: «Derfor skal mannen forlate far og mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp».
– Ordene innleder ekteskapsliturgien og har gjort det alltid. Den liturgien er videreført, og i tillegg kom ny liturgi for likekjønna. Men jeg har vanskelig for å tenke at jeg skulle ta i bruk den nye ekteskapsliturgien. Det må jeg grunne lenger på, sier Midttømme til Romsdals Budstikke.
Vet ikke om hun kan vie
Midttømme har tilhørt mindretallet blant biskopene som har ment at det ikke er bibelsk grunnlag for å vie par av samme kjønn i kirken.
I sin stilling som biskop har hun ikke vielser. Men hadde hun i dag vært prest, så er hun usikker på om hun kunne viet to av samme kjønn.
– Jeg mener det er rett at mann og mann som elsker hverandre, og kvinne og kvinne som elsker hverandre, inngår ekteskap. Men vil jeg selv vie dem? Det vet jeg ikke. Det har ikke stått et par der og ønsket å bli viet av meg, så der har jeg et stykke vei å gå, forklarer hun til Romsdals Budstikke.
Historisk vedtak
Midttømmes nye syn ble kjent i kjølvannet av Møre bispedømmeråds mye omtalte vedtak fra tidligere denne måneden. 12. september vedtok rådet et forslag om å slutte å skrive at «samlivsform kan bli vektlagt» når prestestillinger lyses ut.
Den tidligere praksisen har blitt kritisert for å støte bort homofile søkere, men også forsvart seg med at ekteskap må være eneste akseptable samlivsform for en prest.
I sommer oppfordret Den norske kirkes ledende biskop, preses Olav Fykse Tveit, Møre og Stavanger til å slutte å spørre om samlivsform. Etter Møres vedtak, er Stavanger alene om det i kirken nå.
[ Steile fronter mellom medlemmer i Møre bispedømmeråd ]
– Det er lov å bli eldre og se et større bilde
Etter det historiske vedtaket, utdypet Midttømme sitt syn på likekjønnet ekteskap overfor Vårt Land.
– Når snudde du i spørsmålet om likekjønnet ekteskap?
– Som biskop har jeg ansvar for ordningene vi har. Da Kirkemøtet vedtok å åpne for likekjønnet vigsel i 2016, var vi enige om å være uenige, men at vi har to sidestilte syn på ekteskapet og to vigselsliturgier, forklarte Midttømme.
Kirkemøtet er Den norske kirkes «storting» – det øverste, valgte organet i kirken.
De siste årene har den offentlig debatten om likekjønnet ekteskap roet seg, påpeker biskopen. Det har gitt rom til å grunne på spørsmålet. Derfor er det vanskelig å si når hun snudde, forklarer Midttømme.
– Jeg aksepterer at et ekteskap er et ekteskap. Det går ikke an å sette en dato. Det er store spørsmål, da må ting få ta tid. Det er lov å bli eldre og se et større bilde, sier hun.