Religion

40 nye forsamlinger har startet opp på ti år – nå vil Misjonssambandet plante nytt i Oslo

MISJONSSAMBANDET: Vitalkirken på Tøyen er blant menighetene i Norsk Luthersk Misjonssamband som ønsker å plante et nytt fellesskap. De ti siste årene har organisasjonen startet over 40 nye forsamlinger.

Forrige uke var både medlemmer i Vitalkirken og andre interesserte samlet på Østensjø for å snakke om en mulig planting av ny forsamling i bydelen. Vitalkirken er tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband.

Pastor i Vitalkirken, Harald Masvie Hovland, sier til Vårt Land at han har tro på å plante kirker i lokalmiljøet og å være i kontakt med naboer.

– Da blir ikke kirken så stor at man mister oversikt, og man får mulighet til å leve livene sine i kontakt med hverandre, sier han.

Vitalkirken har eksistert på Tøyen siden 2019. I rammen av fellesskapet arrangerer de gudstjenester, DNA-kvelder og smågrupper.

– Vi kaller det «DNA-kveld» fordi vi ønsker å fokusere på kjerneessensen av hvem vi er, og hvem vi vil være, sier Jon Georg Fiske, som sitter i ledergruppen for Vitalkirken. Han er rektor på Fjellhaug Bibelskole, og presiserer at deltakelsen i kirkeplantingen er hans private engasjement.

Vil plante i bygd og by

Fellesskapsutvikler i Misjonssambandet, Jarleif Gaustad, sier han støtter Vitalkirken i deres måte å tenke vekst på.

– Det er også lettere å finne ledere til å plante mindre menigheter, sier Gaustad.

Han forteller at Misjonssambandet de siste årene har plantet seksten forsamlinger, hvorav fem fortsatt ikke er stiftet som menigheter. Også 32 bedehus har blitt forsamlinger.

– Misjonssambandet ønsker å plante nye menigheter i både bygd og by. Visjonen er å nå nye mennesker, ikke å hente dem som allerede går i andre menigheter, sier Gaustad.

Jarleif Gaustad, NLM, Sendt

Misjonssambandet er med i nettverket Sendt Norge, og har en dialog med de andre fellesskapene i foreningen om hvordan de på best mulig måte kan drive menighetsplanting. Sendt Norge skriver på sine nettsider at de vil bidra til planting av 400 livskraftige menigheter innen 2025.

– Vi ønsker at menighetene skal være et sted der folk kan komme og dele fra livet sitt, og få ta imot fra andre. At det ikke kun er en gudstjeneste, men at det er et fellesskap man kan ta del i, sier Gaustad.

– Trengs flere kirker i Oslo

I mars i fjor skrev Vårt Land om en rapport som Nordic Navigation hadde utført for Sendt Norge. Der kom det frem at det de siste femten årene var blitt plantet 289 nye menigheter i landet. De fleste nyplantingene skjedde der det allerede var flere menigheter fra før, særlig i Rogaland og Agder.

– På sett og vis sier undersøkelsen at de fleste nyplantingene ikke skjer der behovene er størst, sa Jarleif Gaustad til Vårt Land den gangen.

Visjonen er å nå nye mennesker, ikke å hente dem som allerede går i andre menigheter

—  Jarleif Gaustad

Gaustad sa også at han mente Oslo og Viken var en tydelig utfordring:

– Dette er områdene med størst befolkningsvekst, og samtidig færrest kirker per innbygger.

– Å plante kirker er en del av vårt DNA

Jon Georg Fiske sier det er en del av Vitalkirkens DNA å plante nye kirker.

– Vi får se hva Gud leder oss til. Vi går i tro. Vi må be om at Gud åpner dører, og sender folk til oss som kan tenke seg å bli med i et slikt fellesskap.

Fiske mener det er et behov for nye, unge kirker:

– Nye kirker har ofte en større tendens til å vinne nye mennesker, og er attraktive for folk å bli med i. Vi tror at det å plante nye kirker kan gjøre at flere får et møte med den kristne troa.



Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Mer fra: Religion