Religion

Leder av Samisk kirkeråd: – Vi er nødt til å sikre et godt tilbud til samiske barn og unge

FORNYA TILLIT: Fredag ettermiddag ble Sara Ellen Anne Eira gjenvalgt som leder av Samisk kirkeutvalg. Med det går hun inn i sin fjerde periode som samiske kirkemedlemmers fremste representant i Den norske kirke.

Sara Ellen Anne Eira fikk fredag ettermiddag fornya tillit som leder av Samisk kirkeråd. Eira kommer fra Kautokeino, og er til vanlig assisterende rektor for Samisk videregående skole og reindriftsskole.

Rådet hun leder er et rådgivende organ som skal stimulere til samisk kirkeliv, og sørge for at samiske spørsmål blir ivaretatt som en prioritert og likeverdig del av Den norske kirke (DNK).

– Jeg opplever at det er stor oppmerksomhet rundt arbeidet vårt, og at det finnes vilje til å satse på samisk kirkeliv, uttaler Eira til Vårt Land.

Eira har innehatt stillinga siden 2016, og går nå inn i sin fjerde periode som den fremste representanten for DNKs samiske medlemmer. Med det får hun også ansvaret for å videreføre flere tyngre prosesser som kirka nå står oppe i.

– Jeg står her for fjerde gang, og kjenner at takknemligheten for å bli valgt øker for hver gang, sa hun i sin takketale til forsamlinga.

– Ungdommen er framtida

Det viktigste i den kommende perioden blir ifølge Eira å fortsette arbeidet med Den norske kirkes strategiplan for samisk kirkeliv. Den ble vedtatt i 2019, og løper fram mot 2027.

Planen har blant annet som mål å heve DNKs kulturkompetanse, styrke de samiske språkenes stilling i kirka, og arbeide for samisk tros- og menighetsliv over hele landet. Eira forteller at hun er særlig opptatt av å styrke det samiske tros- og ungdomsarbeidet.

– Ungdommen er framtida, og vi er nødt til å sikre et godt tilbud til samiske barn og unge.

Videre forteller hun at rådet også er opptatt av at de samiske språkene i større grad skal synliggjøres og brukes i hele landet. For å styrke samiskspråkliges tilhørighet til kirka mener hun det er viktig for mange at man også har mulighet til å høre samisk i kirkerommet.

– Som vi vet er ikke bruken av samisk kun konsentrert i de samiske kjerneområdene. Mange ønsker å kunne døpe barna sine, gifte seg og markere de andre store ritualene på samisk, sier hun.

Sliter med rekruttering

Eira uttrykker også bekymring for rekrutteringa av samiskspråklige til kirka. Det finnes for få samisktalende prester, sier hun, og hun skulle gjerne sett at man også fikk flere diakoner, kateketer og menighetsarbeidere som snakker et av de samiske språkene.

– Mange ungdommer tenker nok ikke over dette som en mulighet, og man må derfor jobbe med å synliggjøre kirka som et alternativ.

Eira setter det samiske rekrutterings- og utdanningsarbeidet i sammenheng med at man seinere på Kirkemøtet skal behandle det videre arbeidet med presteutdanninga, og mener at det er viktig å få med et samisk perspektiv inn i dette arbeidet.

Bibeloversettelse i rute

I disse dager arbeides det også med å oversette Bibelen til sør- og lulesamisk. Eira forteller at dette er et svensk-norsk samarbeid, hvor man på svensk side har ansvaret for den lulesamiske oversettelsen, mens man i Norge har ansvar for den sørsamiske.

I oversettelsesarbeidet til lulesamisk arbeider man med Det gamle testamentet. Dette arbeidet ser man i et tiårig perspektiv, forteller hun, men noen bøker vil være klare allerede til neste år.

Hva gjelder sørsamisk jobber man med oversettelsen av Det nye testamentet, og den vil være klar høsten 2024. Arbeidet har gått raskere en planlagt, og kvaliteten skal etter sigende være høy.

Sannhets- og forsoningskommisjonen

I 2021 nedsatte Stortinget Sannhets- og forsoningskommisjonen, som ifølge mandatet skal granske fornorskningspolitikken og annen urett begått av staten mot nasjonale minoriteter. Granskinga omhandler også Den norske kirke, ettersom den var Norges statskirke fram til 2017.

Eira beskriver kommisjonens arbeid som lukka, og forteller at de ikke hva som vil komme fram i rapporten.

– Men vi regner med at kirkas rolle i fornorskningspolitikken vil være med, og det forbereder vi oss på.

Parallelt med den offentlige granskinga arbeider Den norske kirke aktivt med forsoningsarbeid på egenhånd. Samisk kirkeråd er også sterkt engasjert i kirkas arbeid med klima og økumenikk.

---

Samisk kirkeråd

  • Samisk kirkeråd ble oppretta i 1992, og feirer med det 30-årsjubileum i år.
  • I tillegg til leder består Samisk kirkeråd av syv medlemmer:
  • Én sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk representant fra henholdsvis Nidaros, Sør-Hålogaland og Nord-Hålogaland, samt én representant fra øvrige bispedømmer, én representant fra Bispemøtet og én representant utnevnt av Sametinget.
  • Rådets sekretariat består av seks ansatte og har tilhold i Tromsø.

---

Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt | TRONDHEIM

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion