Religion

Følger i farens fotspor som forkynner for barn

TROSOPPLÆRING: Med barneforkynner Jarle Waldemar som far, fikk Rebecca Vehusheia Waldemar (20) en oppvekst med turnéliv, sceneshow og filminnspillinger. Nå vil hun forkynne Bibelen for barn med sine egne ord.

– Da jeg var liten, satt jeg på første rad på alle pappa sine show. Jeg syntes det var kjempespennende og fikk en kjærlighet for Bibelen allerede i veldig ung alder. Nå ønsker jeg å gi det videre, sier Rebecca Vehuseia Waldemar.

Vårt Land møter henne i lokalene til pinsemenigheten Filadelfiakirken Drammen sammen med faren hennes, Jarle Waldemar.

I 17 år av sitt voksne liv har han drevet med forkynnelse for barn. Han har laget filmer til YouTube og DVD, skrevet bøker, og holdt utallige sceneshow på stevner og i menigheter som ønsker bibelformidling på en måte barn forstår.

For tre år siden satte han formidlingen for barn til side, til fordel for en pastorstilling i Filadelfiakirken.

Nå er 20 år gamle Rebecca klar til å overta stafettpinnen, blant annet med en egen Youtube-kanal som nylig er opprettet.

– Primæroppgaven er å forkynne evangeliet til barn. Hvordan det ser ut, kommer til å bli litt annerledes enn det pappa gjorde, i og med at vi er to forskjellige mennesker med to forskjellige måter å kommunisere på. Men det viktigste er å gjøre slik at barn blir glad i Bibelen, sier Vehuseia Waldemar.

Tidlig krøkes

Rebecca var ikke mer enn tre år gammel da hun sto på en scene for første gang. Pappa Jarle underholdte på Karmøy Gospelsang, med 400 barn bak ham. Rebeccas farmor sto nervøst og bet negler bakerst i festivalteltet når treåringen, ikledd et klovnekostyme, gikk opp på scenen og bort til pappa for å bistå med tryllekunster og show.

Siden den gang har det gått slag i slag. I alle film-produksjoner har Rebecca stort sett vært sammen med pappa foran kamera. På mange av farens opptredener på kristne sommerstevner, har Rebecca og resten av familien også blitt med.

Rebecca Vehusheia Waldemar i Drammen

– Hun visste jo ikke hva sommerferie var, for familien vår brukte ferien på å reise rundt på sommerturné. En sommer var jeg på 83 møter i løpet av en sju ukers turné, sier den eldre Waldemar lattermildt.

Datteren sa alltid «ja» da faren spurte om å være med ham på scenen, forteller hun, og legger til at hun elsket livet foran kamera, scenen og alt det andre bransjen bød på.

I tillegg til å være med pappa på oppdrag, gikk fritiden med til teater og dans.

– Jeg har alltid hatt interesse for å stå på scenen, enten det var formidling, dans eller noe annet.

Da Rebecca var ferdig med videregående utdanning, gikk hun ett år på Bibelskolen i Grimstad, før hun i høst har blitt student ved Høyskolen for ledelse og teologi i Oslo.

Samtidig er hun blitt ansatt i farens selskap, Waldemar Inspirasjon, i en deltidsstilling.

Nå bruker 20-åringen høsten på å meisle ut hvordan hun kan bygge opp et nytt konsept for å forkynne for barn, slik faren gjorde.

Film, show og bøker

– Vi må bruke en del tid på å finne ut hva vi ønsker å gjøre, og veien blir nok til mens vi går. Men vi har startet opp en Youtube-kanal, det blir kanskje noen barnebøker, også blir det show, det vil si forkynnelse, fra scene.

Hun har allerede fått noen oppdrag fra menigheter som ønsker forkynnelse for barn.

– Kalenderen begynner å fylle seg opp, så det er spennende. Jeg går jo til daglig her i Filadelfia Drammen, og kommer til å teste ut litt ulike opplegg for barna her i menigheten.

Det er Rebecca som skal være frontfigur og leder for satsingen, men med seg på laget får hun både mamma, pappa og ektemannen Simon.

Det blir ikke et A4-liv, men det har jeg aldri hatt heller

—  Rebecca Vehusheia Waldemar

Allerede nå har de bestilt et kostyme til en maskot på størrelse med et menneske. Maskoten skal hete «tigeren Titus», og det er Rebeccas ektemann som skal spille maskoten.

– Universet blir «Rebecca og tigeren Titus», der det er tenkt at jeg skal samspille med tigeren i filmene til Youtube-kanalen, i sceneshow og i bøker. Vi må se litt hva som fungerer, og om tigeren skal snakke eller ikke, og litt andre ting, forteller hun.

Jobber i team

Etter 17 år som entertainer, ble det nok for Jarle Waldemar, og han hadde ikke lenger motivasjon, forteller han.

Datteren er ikke redd for at det samme skal skje henne.

– Pappa jobbet jo mye alene, og måtte navigere seg frem alene. Nå skal jeg jobbe i et team med flere folk som kan mye om alt vi skal drive med. Vi får bare starte og se hvor det bærer hen, sier hun optimistisk.

Ikke et A4-liv

Tigeren Titus skal brukes i familien Waldemar sitt nye konsept.

– En del forkynnelse for barn har fått kritikk for å gi lettvinte løsninger. Hva tenker dere om det?

– Min måte å forkynne på har dreid seg omkring bibelhistoriene. Så lenge du holder deg til det, så tenker jeg man er trygg. Også pleier jeg ofte å ha en slags aktualisering på slutten, der jeg spør hva bibelfortellingen har å si for oss i dag, slik at det blir relevant, forteller pappa Waldemar.

Datteren nikker.

– Det er historiene som er i fokus. Også må jeg få veiledning av pappa eller andre på det teologiske innholdet.

Selv om det gjenstår å se hvor reisen bærer, gleder hun seg til å ta fatt på arbeidet:

– Det blir ikke et A4-liv, men det har jeg aldri hatt heller, sier den yngre Waldemar og ler.

---

Rebecca Vehusheia Waldemar

  • 20 år.
  • Gift med Simon Vehusheia Waldemar.
  • Studerer ved Høyskolen for ledelse og teologi. Har gått ett år på Bibelskolen i Grimstad.
  • Går i Filadelfiakirken Drammen.
  • Aktuell som barneforkynner med Youtube-kanal, sceneshow og bøker.

---

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion