Religion

Brunstad Christian Church innfører ny giverordning

DONASJONER: I fjor fikk kirkesamfunnet inn 100 millioner kroner i donasjoner og gaver fra norske givere. Nå innfører de en ny givermodell: De som tjener mest skal også bidra mest.

Medlemmene av Brunstad Christian Church (BCC) er vant til å bidra til kirkekassa. I fjor mottok trossamfunnet hele 197,9 millioner kroner – hvorav halvparten kom fra norske givere. I snitt bidro hvert medlem med over 11.000 kroner fra sin egen lommebok.

Nå melder Dagen at BCC innfører en ny modell for å beregne hvor mye hvert medlem forventes å betale. Målet er at den nye ordninga skal fordele kostnadene mer rettferdig.

Tore Aslaksen i BCCs sekretariat bekrefter overfor avisa at medlemmene forventes å bidra:

«Vi har ei tydelig forventning om at alle som er medlemmer hos oss, og dermed nyter godt av hele vårt menighetsliv, er med i givertjenesten så langt de kan», skriver han i en e-post til avisa.

Tar utgangspunkt i medlemmenes inntekt

Det nye er at det forventa bidraget fra hvert medlem nå skal beregnes ut ifra den enkeltes inntekt. Mens det tidligere har blitt tatt utgangspunkt i en flat sats skal nå den enkelte menighet i stedet bli enig om å gi en prosentandel av lønna.

Andelen står menigheten fri til å fastsette selv, alt ettersom hvilke økonomiske kostnader menigheten står overfor det kommende året. Fra sentralt hold er det imidlertid bestemt at satsen ikke skal settes høyere enn ti prosent. Det skal likevel ikke være til hinder for at medlemmene kan gi mer dersom de ønsker.

Tore Aslaksen, Brunstad Christian Church

For å kunne beregne hvor mye den enkelte skal bidra med har BCC foretatt ei anonym kartlegging av medlemmenes inntekter. Overfor Dagen presiserer Aslaksen at kartlegginga var internasjonal, og ble gjennomført én gang. Informasjonen lagres ikke, og «ingen i BCC-forbundet kjenner svarene om inntektsnivået til enkeltmedlemmer», skriver han til avisa.

Mobilapp

BCC har også utvikla en egen mobilapplikasjon, hvor man kan følge med på hvor mye menighetene i trossamfunnet gir. På den måten kan medlemmene følge med på hvordan deres egen giverglede står seg i forhold til andre menigheter.

På spørsmål om hvorvidt dette kan skape et sosialt press om å bidra, er Aslaksen avvisende. Tvert om mener han modellen i stor grad utelukker sosialt press, «fordi den er evnebasert og godt gjennomarbeidet».

Da trossamfunnets årsrapport for 2021 ble offentliggjort i sommer, uttalte BCCs kommunikasjonsleder Berit Hustad Nilsen overfor Vårt Land at «det er bred oppslutning i representantskapet om at vi sammen med lokalmenighetene skal ha en bærekraftig og rettferdig givertjeneste, der alle kan bidra etter egen evne».

I tillegg til de store gaveinntektene oppga BCC at de samme år brakte inn om lag 200 millioner kroner i andre inntekter. Ved utgangen av forrige regnskapsperiode hadde organisasjonen 1,2 milliarder kroner i egenkapital.

---

Brunstad Christian Church

  • Brunstad Christian Church, ofte omtalt som Smiths venner, er et verdensomspennende kristent trossamfunn som oppstod i Norge.
  • Det startet som et nettverk av små grupper på slutten av 1800-tallet, og utviklet seg gradvis til menigheter i mange land.
  • Norge har ei særstilling fordi grunnleggeren, Johan Oscar Smith (1871–1943), og de seinere lederne er norske. Det internasjonale samlingsstedet er også i Norge.

Kilde: SNL.

---

Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion