Religion

Bønn og bibel på strikkefestival: – Blir et mini-retreat

FREDRIKSTAD: Når Strikkefestivalen arrangeres i Fredrikstad denne helgen, står bønn, bibel og gitarspill på programmet. – Det er viktig å ha åpenhet for alle livssyn, sier festivalledelsen.

– Folk har forskjellige bønnespråk. Noen kan be med sang, for andre er naturen en hjelp i bønn, og for noen kan strikking være en måte å be på. Hvis jeg kan bidra til å hjelpe folk med å utforske sitt bønnespråk, utvide hva bønn kan være, synes jeg det er fint, sier Ulla Käll.

Hun er diakon og klassisk gitarist, og har jobbet med retreat i over 30 år. Nå kommer hun for tredje gang til Strikkefestivalen i Fredrikstad. Der skal hun ha et arrangement med gitarspilling, ord, bønn og bibelord.

– Det blir meditativt. Man kan komme og strikke og få høre noen gode ord samtidig. Jeg håper folk både kan få møte seg selv som de er, men også å få møte Gud som han er.

Vi vet at strikking er bra for mental helse. Jeg tenker at det også kan kombineres med det åndelige

—  Ulla Käll

Åpenhet for livssyn

Daglig leder for Strikkefestivalen, Marit Larsen, er tydelig begeistret over at Käll ønsket å delta i år også. Hun forteller at de forsøker å gjøre «strikk og nyt» til en intim og koselig time der gode ord står i fokus.

– Det har vært veldig bra respons på Käll sine seminarer tidligere. Vi har forsøkt å gjøre det lite, med omkring 20 deltakere. Vi tilbyr kaffe og kake, også kan folk enten få strikke og lytte eller bare lytte.

– Er det viktig å kunne tilby noe med et kristent innhold på en ellers sekulær festival?

– Ja, absolutt. Det er viktig å ha åpenhet for alle livssyn, og vi vet at noen setter stor pris på å kunne delta på noe for troa si. Strikking i kombinasjon med et åndelig innhold blir jo et lite retreat i seg selv.

Marit Larsen i Strikkefestivalen, Fredrikstad

To pinner i kors

I tillegg til bibel og bønn med Käll, skal Strikkefestivalen bli med på gudstjeneste i Østre Fredrikstad kirke på søndag formiddag.

– Gudstjenesten har fått navnet «to pinner i kors». Det er en vanlig gudstjeneste, men med litt ekstra fokus på strikking. Vi samarbeider med Kirkens Bymisjon, så vi har kjøpt inn mye oransje garn som vi setter frem i kirken, så folk kan ta med seg garn og pinner og strikke skjerf, sier festivallederen.

De sagnomsuste skjerfene til Kirkens Bymisjon bidrar ikke bare til å støtte deres arbeid økonomisk. De har også til mål å være synlige i bybildet ved at de som bærer de oransje skjerfene signaliserer at de ønsker et varmere samfunn.

– Vi gleder oss til gudstjenesten, sier Larsen.

Gud berører hele livet. Det inkluderer både tankene, men også det arbeidet jeg gjør med hendene

—  Ulla Käll

Gud og strikking

Käll tror strikking kan være interessant å kombinere med det mindre håndfaste – som det åndelige og spirituelle.

– Troen er ikke bare svevende. Vi har det åndelige og sjelelige. Det er spennende å se hva som skjer i mitt indre når man kombinerer det åndelige og det konkrete, slik som strikking kan gjøre. Gud berører hele livet. Det inkluderer både tankene, men også det arbeidet jeg gjør med hendene.

Hun trekker også fram at strikking er bra for mental helse.

– Jeg strikker mye selv, og synes det gir samling og ro. Begge hendene er i arbeid, det er farger som taler til deg, og det er spennende å kombinere med noe dypere, som bønn og bibelord.

Käll synes det er positivt med en festival som favner så bredt som Strikkefestivalen gjør.

– På Strikkefestivalen er det strikking i kombinasjon med så mye forskjellig. Det er litteratur, sang, bønn, lyrikk, foredrag og mye mer. Jeg er veldig takknemlig for det, og synes det er spennende at så mye kan rommes på en festival.

---

Strikkefestivalen

  • Årlig festival som arrangeres for sjette gang i Fredrikstad 16.-18. september.
  • Svenske Ulla Käll er invitert til å spille gitar, be og lese gode ord fra Bibelen.
  • Marit Larsen er daglig leder for festivalen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion