– Jeg sier opp etter en samlet vurdering. 13 år i stillingen er mer enn jeg så for meg da jeg startet, sier Erik Furnes til Sambåndet, som drives av Indremisjonsforbundet (ImF).
De ansatte i ImF sentralt ble informert om nyheten på et personalmøte tirsdag 13. september. Det er seks måneders oppsigelsestid på stillingen som generalsekretær. Dermed er Furnes ute av jobben fra og med 1. mars neste år.
Mangler motivasjon
Ifølge Sambåndet hadde Furnes selv sett for seg inntil ti år i stillingen, en milepæl som ble nådd i august 2019. Men fra styret ble han oppfordret til å fortsette.
Samme år startet generalforsamlingen prosessen med å finne ny struktur for organisasjonen i framtiden. Dette blir tema for en ekstraordinær generalforsamling i november neste år.
– Jeg signaliserte i vår at jeg skulle stå i dette til organisasjonsprosessen har ført til en konklusjon, men jeg ser at jeg ikke har nødvendig energi og motivasjon for å fortsette, sier Furnes.
Furnes har levert en omfattende oppsigelse til styret, der han også begrunner avgjørelsen på grunn av en endret situasjon i den nære familien.
– Et annet moment er den slitasje jeg merker når det gjelder tillit og relasjoner, sier han.
[ Bedehuset besto nesten bare av personer over 50 år. Så strømmet barnefamiliene til ]
Krevende varslingssaker
Til Vårt Land utdyper Furnes at det har vært flere saker i ImF som har vært utfordrende å stå i som generalsekretær, og nevner konkret varslingssaker som omfatter både ansatte og frivillige.
– Det er en del av kostnaden med lederrollen. Som jeg sier til andre ledere som står i krevende saker: Hvis vi gjør oss like populære hos alle, så har du sannsynligvis ikke gjort noen god jobb. Noen saker finner sin løsning og folk aksepterer konklusjonen, men det er også noen ting som ikke lar seg løse. Det får konsekvenser for relasjoner og tillit, sier han.
– Hva vil du trekke fram som positivt ved tiden din som generalsekretær?
– Jeg uttrykker takknemlighet for den, det er det overordnede. De vanskelige sakene ligger der som et bakteppe. Samtidig har vi fått gjort ganske store endringer i organisasjonen. For eksempel har vi fått etablert nye virksomheter, for eksempel en lederkonferanse som er blitt et viktig møtepunkt og en identitetsskaper for mange. Vi har også satset stort på barn og unge, blant med investeringene vi har gjort i Awana, sier han.
[ Indremisjonsforbundet har fått godkjent folkehøgskole for 16-åringer ]
Han har hatt evne til å bevege organisasjonen mot forsamlingsbygging, med sterk lokal forankring i kretsene våre
— Gabriel Pollestad, leder for ImF-styret
Ønsket at han fortsatte
Leder for ImF-styret Gabriel Pollestad gir overfor Sambåndet klart uttrykk for at styret ønsket at Furnes skulle ha fortsatt fram til ekstraordinær generalforsamling i 2023, men at styret har forståelse for at denne avgjørelsen kom nå. Han understreker at styret er takknemlig for innsatsen Furnes har lagt ned.
– Han har hatt evne til å bevege organisasjonen mot forsamlingsbygging, med sterk lokal forankring i kretsene våre, sier Pollestad.
Furnes sier til Sambåndet at uten Pollestad som styreleder ville beslutningen ha kommet før. Noe av det Furnes gjerne skulle ha fått gjort noe med før han sluttet, var den vanskelige økonomiske situasjonen. ImF ble nødt til å ta opp lån på rundt 40 millioner kroner til Sjøholt folkehøgskole.
[ Indremisjonsforbundet: Forsamlinger med kvinnelig eldste får bli i organisasjonen ]
Styret møtes på fredag
Pollestad sier til Vårt Land at det ikke blir noen enkel oppgave å finne Furnes’ erstatter.
– Vi har begynt med å tenke hva vi ser etter, hvilken type person og leder vi trenger, og hvor vi er som organisasjon. Vi har ikke kommet langt i den prosessen, men nå møtes styret på fredag, og vi hadde også et teams-møte i forrige uke.
– Furnes sier noe om slitasje, tillit og relasjoner. Er det slitasje i organisasjonen?
– Vi opplever at det ikke er det, men når du står som leder i 13 år, er det noen relasjoner som blir vanskeligere enn andre. Vi har en organisasjon som er tett på, der vi er mer enn et kollegium, og kjenner på hverandres personlighet og forholder oss til ulike typer og behov. Da kan det være noe slitasje som oppstår over tid, sier Pollestad.
Pollestad er enig i at skolesatsingen på Sjøholt er krevende økonomisk, men retter overfor Sambåndet takk til Furnes for at den ble realisert.
– Om vi løfter blikket og tenker på hva vi får lov til å bety for de 61 elevene som startet dette skoleåret, får det en annan dimensjon, sier Pollestad.
[ Konfliktramma forsamling har endeleg fått ny leiar: – Vil vera ein stabil og trygg pastor ]
Åpen for å tre av tidligere
ImF-styret har ordinært møte 16. september. Et av temaene blir hvilke egenskaper og kvalifikasjoner de vil se etter når de nå skal speide etter ny generalsekretær.
Ifølge Furnes kan det bli aktuelt å tre av som generalsekretær før oppsigelsesfristen går ut.
– Jeg har sagt til styret at jeg er fleksibel. Hvis de raskt får på plass en etterfølger, så kan det hende at det blir en avløsning før den tid, sier Furnes til Vårt Land.
[ Blir ny daglig leder i Indremisjonsforbundets ungdomsorganisasjon ]