Religion

Savnet frikirkelige profiler etter regnbuetog: – Ville betydd mye

PRIDE: Skeivt Kristent Nettverk (SKN) savnet ledere fra frikirkelige menigheter i lørdagens regnbuetog i Oslo. – En fremmed arena å delta på for mange frikirkelige ledere, sier daglig leder i Pinsebevegelsen.

«Kampen er ikke over» gjallet det fra regnbuetoget da det runder gatehjørnet ved London pub lørdag ettermiddag. Fra en høyttaler kan man høre ABBAs «Dancing queen», og regnbueflagg i alle størrelser veives fra side til side.

Omtrent 72.000 mennesker deltok i solidaritetsmarkeringen og regnbuetoget lørdag, ifølge Oslo Pride. Det skal være ny rekord, melder NTB.

Én av deltakerne var grunnlegger av Skeivt Kristent Nettverk (SKN), Marit Liarbø. Sammen med kjæresten Kate Showalter og omtrent 50 andre fra nettverket gikk hun bak banneret hvor ordet «ELSK» sto svart på hvitt.

KJÆRESTER: Marit Liarbø (t.h.) gikk sammen med kjæresten Kate Showalter i regnbuetoget lørdag. Plakat med teksten "She is not my "friend"".

– Det var mange som ville gå med oss, selv om de ikke er med i nettverket, sier Liarbø til Vårt Land like etter å ha ankommet Kontraskjæret.

Regnbuetoget og den påfølgende markeringen på Kontraskjæret i Oslo ble arrangert etter at den planlagte Pride-paraden ble avlyst som følge av skytingen i Oslo natt til 25. juni.

– For meg personlig er det viktig å være med for å ta tilbake gatene. Det er tøft for mange, særlig for de som ble direkte berørt, og da er det ekstra viktig at vi står sammen, sier Liarbø.

Etterlyser frikirkelige profiler

Liarbø var i Oslo natten da Pride-feiringen fikk en brå stopp. Hun dro fra London pub en halvtime før skytingen fant sted, men tre venner ble igjen og var i nærheten da skuddene ble avfyrt.

– Det kunne like godt vært dem som ble skutt, sier hun.

Bakteppet gjorde at lørdagens regnbuetog ble annerledes enn andre Pride-parader hun har gått i. Liarbø tror at fokuset på at dette først og fremst var en solidaritetsmarkering, gjorde det enklere for folk å bli med.

– Jeg synes det er viktig med alle som er med, men jeg skulle ønske at mange flere kristne ledere og markante personer i Kristen-Norge var her, sier hun.

– At de kunne prøve å fri seg fra tanken om at man er nødt til å stille seg bak alt organisasjonen Fri står for, for å kunne gå i tog. Både dette toget i dag, men også Pride-parader generelt, legger hun til.

Ut mot påstander om «Pride-ideologi»

Grunnleggeren av SKN savnet spesielt ledere fra frikirkelige menigheter, og understreker at hun synes det var fantastisk at Oslo-biskopen deltok.

Regnbuetog og solidaritetsmarkering 10. september i Oslo. Pride.

– Forstår du at kristne som ikke tror likekjønnede parforhold er rett i forhold til Bibelen, vegrer seg for å delta?

Både ja og nei. Når det gjelder toget i dag, så tenker jeg det er trist når man ikke klarer å legge bort fordommer og ta det for det det er: en solidaritetsmarkering og et oppgjør mot hat. For skeive kristne ville det betydd mye å se ledere fra det frikirkelige Norge vise ansikt og delta i en slik markering, sier Liarbø.

– Er det rimelig å forvente at alle skal gå i Pride-tog?

– Jeg forventer ikke at alle skal delta, men jeg forventer at kristne ikke skal bidra til å spre konspirasjonsteorier om hva Pride er og formidle påstander om en såkalt «Pride-ideologi».

Oppleves som en fremmed arena

Pastor Erik Andreassen i Oslo misjonskirke Betlehem sa til Vårt Land forrige uka at han ville gått i regnbuetoget om han hadde hatt anledning. Han synes at man uavhengig teologisk ståsted bør kunne gå sammen om at alle skal være trygge i Norge.

– Hvorfor tror du frikirkelige profiler lar være å delta?

– Det er vanskelig å svare på vegne av andre, men jeg tror at mange er redde for hva kolleger, venner og menighetsmedlemmer som er kritiske til Pride, vil tenke. Det synes jeg er trist, og jeg skulle ønske det var annerledes.

– Så er det sikkert noen som ikke går på grunn av egen overbevisning eller samvittighet, og det har jeg respekt for, legger Andreassen til.

Regnbuetog og solidaritetsmarkering 10. september i Oslo. Pride. 

Oslo-biskop Kari Veiteberg.

Ingunn E. Ulfsten, daglig leder for Pinsebevegelsen i Norge, har ikke oversikt over hvilke frikirkelige profiler som deltok og som ikke deltok lørdag.

«På generelt grunnlag kan jeg si at min opplevelse er at Pride fortsatt oppleves som en fremmed arena å delta på for mange frikirkelige ledere, og at man heller valgte andre måter å uttrykke sin støtte etter skytingen i Oslo», skriver hun i en melding til Vårt Land.

– Vet at det er vanskelig for noen

KrF-leder Olaug Bollestad deltok i regnbuetog for første gang lørdag, og flere KrF-ere og KrFU-ere var også med.

– Vi er veldig glade for at vi får gå, og vi vet at det er mange som støtter oss, men som ikke hadde anledning til å komme, sier Karoline Nordbø, gruppeleder for Oslo KrF, til Vårt Land.

Regnbuetog og solidaritetsmarkering 10. september i Oslo. Pride.

– Hvordan tror dere at deres og Bollestads deltakelse vil oppfattes av velgerne som er mer skeptiske til Fri og Pride?

– Vi vet at det er vanskelig for noen, men samtidig er dette en markering som er litt annerledes enn et vanlig Pride-tog. Nå er fokuset på at det faktisk er to mennesker som ble drept og mange som ble såret. Jeg tror folk vil ha stor forståelse og respekt for at vi ønsker å støtte og markere det, sier Nordbø.

– Hvilket signal sender det at dere går i toget i dag?

– At KrF ønsker å være et parti hvor alle er velkomne.


Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion