Religion

Yngre kirkeledere er mer kritiske til kvinnelige pastorer enn eldre

USA: Ny meningsmåling viser at et flertall av de evangelikale kirkene i USA ikke lar kvinner være hovedpastor.

En ny meningsmåling utført av Lifeway Research viser at de fleste evangelikale kirkene i USA ikke lar kvinner være hovedpastorer, skriver den amerikanske avisen The Christian Post.

1.000 amerikanske, protestantiske pastorer svarte på spørreundersøkelsen, hvor respondentene skulle ta stilling til om kvinner får inneha seks forskjellige lederposisjoner i deres kirker.

Meningsmålingen ble gjennomført i september i fjor, og resultatene kom denne uken.

Litt over halvparten svarte at kvinner kunne inneha stillingen som hovedpastor i deres kirke, men det var store variasjoner mellom de ulike kirkesamfunnene representert i undersøkelsen.

Evangelikale kirker mest restriktive

På grunn av ulike bibeltolkninger, har de ulike protestantiske kirkesamfunnene en varierende grad av åpenhet for at kvinner kan inneha lederstillinger i kirken, skriver Lifeway Research.

Evangelikale og baptistiske kirker er de mest restriktive mot at kvinner kan tjene som hovedpastor. Bare 44 prosent av pastorer i evangelikale kirker svarte at kvinner kan være hovedpastorer i deres kirke. Bare 14 prosent av respondentene fra baptistkirker svarte ja til det samme.

Derimot svarte 94 prosent av metodister, 78 prosent av pinsevenner og 77 prosent av presbyterianske pastorer at deres kirker tillater kvinnelige hovedpastorer.

Scott McConnell, administrerende direktør i Lifeway Research, sier at ulike bibeltolkninger er grunnen til dette.

Eldre er mer åpne

I tillegg til forskjeller mellom kirkesamfunnene, var det også demografiske forskjeller.

De eldre svarte oftere at kvinner kan fungere som hovedpastorer, viser undersøkelsen. Det samme gjorde pastorer fra mindre menigheter. Større kirker og yngre pastorer er derimot litt mer kritiske.

Det er generelt stor åpenhet for at kvinner kan inneha andre lederstillinger, som barne- og ungdomsarbeidere, komitéledere og medansvarlige for bibelundervisning, ifølge undersøkelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion