Religion

Endelig vedtak: Forsvaret skroter bønn på linje

FORSVARET: Etter en ti måneder lang prosess har Forsvaret omsider konkludert: Tradisjonen med bønn under oppstilling skal skrotes. I stedet skal soldatene tilbys etisk appell. Det er Forsvarets tros- og livssynskorps godt fornøyd med.

– Jeg synes dette er en veldig god beslutning, som er helt i tråd med vår anbefaling. Dette gjør at vi får en god og tidsmessig innretning for ivaretakelse av tros- og livssynsutøvelse i Forsvaret, sier Nils Terje Lunde, nestkommanderende i Forsvarets tros- og livssynskorps.

Fra nå av er bønn på linje historie i Forsvaret. Framover skal den kristne tradisjonen byttes ut med en livssynsåpen seremoni, en såkalt etisk appell. Slik vil de sikre reell fritaksrett for soldater. Det har Forsvarsstaben besluttet. De har i hovedoppgave å støtte forsvarssjefen i den daglige driften av Forsvaret.

Denne uken har Forsvarsstaben sendt en formell bestilling om å implementere endringen til Forsvarets fellestjenester, som tros- og livssynskorpset er en del av. Det går fram av et skriv som Vårt Land har fått innsyn i.

– Krevde stort mot å tre av

Endringen skjer etter en ti måneder lang prosess som ble igangsatt etter en kronikk fra Stian Husby, troppssjef i Hans Majestet Kongens Garde, publisert på NRK Ytring i oktober i fjor.

I kronikken viser Husby til at staten og Den norske kirke i 2016 offisielt skilte lag. Likevel er båndene mellom dem tette – så tette at han finner det vanskelig å karakterisere Forsvaret som noe annet enn en kristen organisasjon. Blant annet problematiserte han bønn under oppstilling.

– Hva har vært utfordrende med denne tradisjonen?

– Bønn på linje er en andakt som skjer når personellet i Forsvaret står oppstilt. Når avdelingssjefen sa: «Feltpresten skal nå holde bønn», var det en formell mulighet for de som ikke ønsket å delta på bønn, til å tre av og marsjere bort. Men det ble opplevd som stigmatiserende og krevde ganske stort mot fra den som aktivt skulle gjøre det, forteller Nils Terje Lunde.

I kjølvannet av Husbys kronikk ble Etisk Råd for forsvarssektoren bedt om å gjøre en vurdering av kristendommens rolle i Forsvaret, på bestilling fra Forsvarsdepartementet. Å droppe bønn på linje var en av deres anbefalinger. Kort tid etter, fikk sjef for Forsvarets tros- og livssynskorps, Knut Espen Høidal, gjennom Forsvarets fellestjenester et oppdrag om å komme med anbefalinger. De kom i februar i år. Også de mente tradisjonen burde fjernes.

Siden har saken vært på høring hos alle driftsenheter i Forsvaret, og nå har altså Forsvarsstaben endelig konkludert: De tar anbefalingen til følge.

Bønn på linje er en trosutøvelse som er vanskelig å gjennomføre i vår tid

—  Nils Terje Lunde, nestkommanderende i Forsvarets tros- og livssynskorps

– Kristendommens rolle ikke svekket

Nils Terje Lunde, nestkommanderende i Forsvarets tros- og livssynskorps.

– Bønn på linje er en trosutøvelse som er vanskelig å gjennomføre i vår tid. Den må ha rammer som gjør det mulig å både delta og ikke, uten at det blir stigmatiserende. At vi nå har fått en ordning med etisk appell i stedet for bønn på linje synes vi er veldig positivt. Der noe vi kan sammen om, på tvers av tros- og livssynsmessig tilhørighet, sier Lunde.

– Hva innebærer en etisk appell?

– Selv holder jeg på å planlegge en etisk appell til nye offiserer akkurat nå. Under oppstilling skal jeg snakke om hva som kjennetegner etikken i offisersyrket, for eksempel dette med å stå under en høyere kommando og utføre sin tjeneste med etisk grunnlag. Det er budskap som er samlende og som også en feltprest vil kunne gjøre med full integritet, sier han.

– Blir kristendommens rolle i Forsvaret svekket når bønn på linje nå byttes ut med en livssynsåpen seremoni?

– Nei, den blir ikke svekket, men den blir tilpasset en ny tid. Det innebærer at den må ha rammer som ivaretar den enkeltes rett til å delta og til å ikke delta. Kristendommen vil fortsatt ha en sentral plass i Forsvaret. Ennå er størstedelen av personellet medlem av et kristent trossamfunn. Da må Forsvaret tilrettelegge for at de skal få en mulighet til å utøve sin tro, sier Lunde.

Tydeliggjøring av fritaksrett

I det ferske skrivet fra Forsvarsstaben går det også fram flere endringer i tros- og livssynsritualer. Blant annet skal fritaksretten for deltakelse i kirkeparade og feltgudstjeneste videreføres, men den skal «presiseres og praktiseres på en ivaretakende, tydelig og enhetlig måte.» «Alt personell skal få informasjon om fritaksretten og gjeldende prosedyrer før gjennomføring av kirkeparade og feltgudstjeneste», skriver de.

Videre skal det skilles mellom hva som er felles velferdsgoder for soldatene og hva som er valgfri konfesjonsspesifikk aktivitet. «Det vil imidlertid fortsatt være anledning til å ha servering i tilknytning til tros- og livssynsarrangement, men tilbudet skal være tilgjengelig for alt personell uavhengig av hvorvidt de har deltatt på arrangement eller ikke», heter det i skrivet.

Seremonier i forbindelse med dødsfall skal være forankret i omkomnes og pårørendes tros- og livssynsmessige tilhørighet.

---

Forsvarets tros- og livssynskorps

  • Forsvarets tros- og livssynskorps (FTLK) er en avdeling i Forsvarets fellestjenester. Korpset har fagansvar for tros- og livssynstjenesten i Forsvaret.
  • FTLK organiserer tros- og livssynstjeneste ved alle landets militære avdelinger. I korpset tjenestegjør for tiden i overkant av 50 sertifiserte fagpersoner fra Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn.
  • Personellet utfører tros- og livssynsbetjening i henhold til egen sertifisering, og legger til rette for annen tros- og livssynsutøvelse.

Kilde: Forsvaret

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion