Religion

Hillsong endrer varslingsrutiner – vil opprette nytt organ

OMSTILLING: Den globale kirkefamilien Hillsong Church har vært i hardt vær de siste årene. Nå presenterer menigheten «betydelige endringer» i strukturen.

Etter at rapporter, dokumentarer og rettssaker har satt kritisk søkelys på den verdensomspennende kirken Hillsong Church de siste tre årene, har det blitt varslet «betydelige endringer» i organisasjonsstrukturen.

Under et møte tirsdag presenterte menigheten sine planer for veien videre. Det skal gjøres endringer i både kirkens struktur og i håndteringen av varslinger.

Det er den uavhengige organisasjonen ACNC som etter å ha gransket den internasjonale kirken har foreslått endringene som nå skal gjennomføres når det kommer til systemet rundt varslinger.

Under møtet som ble avholdt tirsdag unnskylder nåværende styreleder Stephen Crouch seg på vegne av kirken på grunn av manglene og lite effektive strukturer i menigheten.

– Vi må gjøre bedre når vi nå går fremover, og det håper og tror vi at vi gjør, sier Crouch.

Han understrekte viktigheten av et system som kirkens medlemmer kan stole på.

Dette er bakteppet

Hillsong Church er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, som særlig retter seg mot unge. De er etablert i storbyer over hele verden, men springer ut fra Sydney i Australia.

I år har mye oppmerksomhet vært rettet mot den tidligere globale hovedpastoren og grunnleggeren Brian Houston som trakk seg i mars, og som er siktet for å ha skjult informasjon om sin fars angivelige seksuelle overgrep. En rapport publisert i vår, avslørte også to tilfeller av grenseoverskridende atferd mot kvinner, begått av Houston.

I november 2021 ble den profilerte New York-pastoren Carl Lentz sparket etter kritikk mot lederstil og utroskap mot kona. NBC snakket rundt den samme tiden med en rekke frivillige i New York, som hadde opplevd å bli overarbeidet.

I juni vedtok et overveldende flertall på Hillsong Norways årsmøte at de norske forsamlingene trekker seg ut av Hillsong Church. Her pekte de på den globale kirkens strukturer som medvirkende årsak.

Anbefalinger fra styret

Dette er noen av endringene Hillsong Church skal gjøre i strukturen, ifølge tirsdagens møte:

 • Lage et nytt utvalg som skal utnevne styremedlemmer for å sikre mangfold som speiler kirken
 • Lage globale styringsrammeverk
 • Ha et større fokus på tillit i kirken, hvor man starter med å bygge opp tillit til styret

Crouch nevnte at endringene i strukturen vil skje fortløpende, og at de håper de har alt på plass om et års tid. Allerede mot slutten av året vil noen eksterne undersøke hvor langt kirken har kommet.

Bilde av Stephen Crouch under møtet tirsdag.

Sikre et godt varslingssystem

Gjennom dokumentarer og reportasjer har det blitt rettet kritikk mot Hillsongs varslingssystem. Det har blant annet blitt hevdet at varsler mot ledere ikke har blitt tatt på alvor.

Når det gjelder behandlinger av varsler i kirken, skal Hillsong Church gjøre følgende endringer:

 • Opprette et nytt organ i kirken som skal håndtere varslinger mot en pastor
 • Anklager mot globalpastoren skal bli håndtert av en ekstern, uavhengig aktør
 • Sikre at både varsler og den som anklages blir ivaretatt i en slik prosess

Enda en anklage mot kirken

Forrige uke kunne den fungerende globale hovedpastoren i Hillsong, Phil Dooley, også melde om en ny sak på menighetens bord. I et brev på nettsiden skriver han at det har kommet et søksmål mot Hillsong Church, ført av en medarbeider.

Australske ABC News har i en lengre reportasje fortalt om hva søksmålet dreier seg om.

Det skal være anklager om at den australske megakirken skal ha misbrukt donasjoner og gitt store pengegaver i kontanter til Hillsong-grunnleggeren Brian Houston, familien hans og andre kirkeledere.

Det er en suspendert ansatt, Natalie Moses, som står bak søksmålet og som kommer med anklagene. Hun har jobbet i økonomiavdelingen på hovedkontoret til kirken, blant annet med innsamling av midler.

I mars startet den australske nasjonale kommisjonen for ideelle organisasjonar et tilsyn av Hillsong.

Moses hevder å ha blitt suspendert fra stillingen sin etter å ha nektet å lyve om visse internasjonale overføringer av penger under tilsynet. Søksmålet hennes er en del av en større sak mot kirken, melder ABC News.

I brevet på nettsiden skriver Dooley videre at han ikke kan gå inn på detaljer i saken, «fordi selv om kravene kan publiseres, er det upassende å svare eller kommentere offentlig fordi saken er for retten».

Han erkjenner imidlertid at det er «mange ting vi må gjøre – og allerede gjør – annerledes enn slik vi har fungert tidligere».

Samtidig legger han til: «Vær oppmerksom på at det du hører, eller det som kan bli rapportert, er påstander som ikke er testet og ikke bevist».

---

Hillsong

 • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
 • Har etablert forsamlinger i storbyer over hele verden, med over 150.000 medlemmer til sammen.
 • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.
 • Ble etablert i Norge i 2018. Menighetene som den gang gikk inn i Hillsong var tidligere kjent som Intro. Hillsong Norway har vært tilsluttet Pinsebevegelsen i Norge.
 • I juni ble det kjent at Hillsong Norway trekker seg ut av Hillsong Church.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion