Religion

Evangelikales støtte til Bolsonaro er halvert

BRASIL: Ei velgergruppe som var svært sentral i Jair Bolsonaros valgseier for fire år siden, kan bli grunnen til at han ikke gjenvelges som president i år, mener baptistpastor.

Da Jair Bolsonaro vant presidentvalget for fire år siden, stemte 70 prosent av de evangelikale kristne i landet på ham. Nå ser utsiktene helt annerledes ut.

En ny meningsmåling viser at kun 36 prosent av brasilianske evangelikale sier de vil stemme på Bolsonaro denne gangen.

Det melder France24.

Første omgang i presidentvalget i Brasil finner sted om mindre enn tre måneder, og de religiøse brasilianeres stemmer bidro sterkt til at Bolsonaro vant sist gang. Slik det ser ut nå, ligger Bolsonaro langt bak sin hovedkonkurrant Luiz Ignacio Lula da Silva på meningsmålingene.

Også den svenske avisa Dagen har skrevet om saken.

– Folk har blitt sultne

Baptistpastoren Marco Davi de Oliveira sier til det franske nettstedet at han ikke tror det er mobilisering fra venstresida i politikken som har gjort at Bolsonaro gjør det dårlig blant de evangelikale velgerne.

– Det er en konsekvens av at folk har blitt sultne, sier Oliveira.

Samtidig mener han at det har mye å si hvem av de to presidentkandidatene som lykkes med å fenge de evangelikale velgerne.

– Den som lykkes med det, kommer til å vinne valget.

---

Presidentvalget i Brasil

  • Kampen om presidentembetet står mellom sittende president Jair Bolsoaro og forrige president Luiz Inacio Lula da Silva.
  • Bolsonaro har tilhørt flere ulike partier og ble valgt inn på en høyrekonservativ og populistisk plattform.
  • Lula tilhører det venstreorienterte arbeiderpartiet Partido dos Trabalhadores.
  • Første valgomgang starter 2. oktober og den nye presidenten skal sverges inn 1. januar.

---

Har bygd opp et «image»

I et innlegg i Vårt Land i mai stilte forfatter Ole Jakob Løland spørsmål om Bolsonaros bruk av kristen retorikk og innflytelse muligens har gått for langt.

Han har bygd opp et «image» rundt seg selv

—  Magali Cunha

«Politisering av kristendom i Brasil har også sine grenser. Når populariteten daler for presidenten kan det også slå tilbake på kirkeledere som er avhengig av bred appell for å vokse og misjonere. Vi har allerede sett sprekker i alliansen mellom «evangélicos» og Bolsonaro. Vil alliansen være så svekket at Bolsonaro vil bli slått av Lula i presidentvalget i oktober?»

Han skrev også at undersøkelser viser at brasilianske ungdommer i større grad utover troen sin utenfor institusjonelle kirkelige rammer.

Det er varslet store demonstrasjoner både for og mot president Jair Bolsonaro på Brasils uavhengighetsdag. Flere tidligere verdensledere frykter at presidenten planlegger et kupp i landet. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Hvordan denne politiske retorikken har sett ut, utdyper forsker Magali Cunha overfor France24.

– Jair Bolsonaro har brukt sterk religiøs retorikk som er bygd rundt evangelikale idéer. Han har bygd opp et «image» rundt seg selv. Han ble døpt av en evangelikal pastor i Israel og har ei evangelikal kone. Han har også knyttet bånd til noen av de viktigste kirkelederne i landet.

Det er knyttet spenning til hva som skjer dersom Bolsonaro taper høstens valg.

Han har tidligere uttrykt at valgsystemet i Brasil er sårbart for juks. Det har igjen ledet til mistanker om at den sittende presidenten ikke kommer til å akseptere et valgnederlag.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion