Religion

Dette er kristen-podkastenes lyttertall

PODKAST: I mylderet av podkaster finnes det en rekke som drives av kristne aktører. Ifølge Vårt Lands oversikt har de alt fra 80 til over 3.000 lyttere. – Bør være fornøyd med noen hundre lyttere, mener Kjetil Fyllingen i Tro & Medier.

– Det er fortsatt et uutnyttet potensiale for flere nisje-podkaster, mener Kjetil Fyllingen i Tro & Medier.

Fyllingen lager selv podkasten «Ekteskapspodden» sammen med kona Silje Helen Fyllingen, og tror podkast-markedet med en kristen målgruppe ennå ikke er mettet.

I 2021 hørte hele én av tre nordmenn på podkast ukentlig, ifølge en undersøkelse fra Kampanje. Unge lyttere under 40 år er i stort flertall.

– Det er ekstremt mange gode podkaster å velge mellom, både på norsk og på andre språk. Sånn sett skal man være veldig fornøyd hvis man har noen hundre lyttere, mener Fyllingen i Tro & Medier.

At det stadig blir flere podkaster å høre på, bør ikke forhindre kristne formidlere fra å tenke på podkast som en mulig kanal for formidling, mener Fyllingen.

– I snitt dukker det opp 46 personer på en gudstjeneste, et arrangement som ofte krever mye planlegging og organisering. En podkast er et godt supplement der du kan nå ut med budskapet ditt til mange mennesker med relativt liten arbeidsinnsats, sammenlignet med mye annet.

Har samlet lyttertall

Vårt Land har samlet informasjon fra et knippe populære podkaster i Norge fra ulike deler av kirkelandskapet. Noen av dem tar for seg spørsmål om tro og trospraksis, andre berører mye diskuterte temaer som Israel, kjønn, abort og LHBT.

Vi har spurt produsentene om innholdet i podkastene deres, hvilke lyttertall de har og hvilke episoder som har vært særlig populære. Lyttertallet beskriver et omtrentlig gjennomsnitt av lyttere per episode det siste halvåret.

Søndagsskole for voksne

Søndagsskole for voksne

Produsent: Den norske kirke

Vertskap: Trond Bakkevig, Silje Kivle Andreassen og Solveig Kloppen

Lyttertall per episode: 3.200

Om podkasten: «Søndagsskole for voksne» er Den norske kirkes store podkast-satsing. Der reflekteres det rundt kristne problemstillinger, inkludert en grundig gjennomgang av ulike bibelske historier og deres betydning. Målgruppa er foreldre til dåpsbarn og konfirmanter.

Åpenbart - podkast

Åpenbart

Produsent: Vårt Land

Vertskap: Elise Kruse og Ruth Einervoll Nilsen

Lyttertall per episode: 1.500-2.200

Om podkasten: I Vårt Lands relativt nyoppstartede podkast tar religions- og featureredaktør Kruse og religionsjournalist Einervoll Nilsen opp temaer innenfor religion, eksistens, etikk og åndelighet. Ved å invitere gjester med variert bakgrunn, diskuteres spørsmål som ikke nødvendigvis har åpenbare svar.

Dokka - podkast

Dokka

Produsent: Vårt Land

Vertskap: Åste Dokka

Lyttertall per episode: 1.500-2.200

Om podkasten: Vårt Lands kommentator Åste Dokka inviterer gjester til samtale om tro og eksistens. Både forfattere, forskere, prester og pastorer og politikere dukker opp for å belyse bibelske og kristne temaer.

iTropodden, iTro/NLM

iTropodden

Produsent: iTro/NLM ung

Vertskap: Even Kleppa og Jarle Thingbø

Lyttertall per episode: 600-900

Om podkasten: I «iTropodden» forsøker programlederparet og gjesten å vekke nysgjerrigheten til ungdom og unge voksne med spørsmål og refleksjoner om tro i hverdagen. Troa skal ikke bare være en fritidsaktivitet, men en del av hele livet, mener programlederne. Tematikk som sorg, grensesetting og penger har fenget lytterne til «iTropodden».

Fundament, Teologitavla

Fundament

Produsent: TeologiTavla

Vertskap: Richard Beharie

Lyttertall per episode: 400-600

Om podkasten: Tidligere kjent som «Reflekterte Lekmenn», nå i ny navnedrakt, er en podkast om tro, teologi og samfunn. Poddens mest populære episode er samtalen med Truls Olufsen-Mehus, der han og programlederen blant annet satte korona, KrF og det tredje kjønn i søkelyset.

SaraPodden

Produsent: TeologiTavla

Vertskap: Vilde Aamdal Larsen og Cecilie Marie Røinås

Lyttertall per episode: 650

Om podkasten: «SaraPodden» er en podkast for jenter og kvinner der Bibelen og det kristne liv står i sentrum av samtalen. Podkasten tar opp ulike temaer, men det er spesielt spørsmål som berører kvinner, bønn, evangelisering og samfunnsengasjement, som settes på dagsorden. «Kvinnerollen, feminisme og Bibelen» er en av episodene med flest lyttere, i tillegg til episoden om Pride og New Age.

Tore og Tarjei - Dagen podkast

Tore & Tarjei

Produsent: Dagen

Vertskap: Tore Hjalmar Sævik og Tarjei Gilje

Lyttertall per episode: 1.500-2.000

Om podkasten: «Tore & Tarjei» er avisa Dagens mangeårige podkast-satsing. Redaktør Tarjei og journalist Tore tar fatt på både nyheter i Kristen-Norge, men inviterer også gjerne gjester for å diskutere mer tidløs kristen eller bibelsk tematikk.

Liv & lederskap, Daniel Sæbjørnsen

Liv & Lederskap

Produsent: Passion Åsane/Daniel Sæbjørnsen

Vertskap: Daniel Sæbjørnsen

Lyttertall per episode: 600

Om podkasten: En podkast med pastor Daniel Sæbjørnsen i programlederstolen. «Liv & lederskap» inviterer hver måned en ny kristen leder med den hensikt å inspirere til kristent lederskap og etterfølgelse av Jesus.

Preach! med Daniel Sæbjørnsen

Preach!

Produsent: Tro & Medier

Vertskap: Daniel Sæbjørnsen

Lyttertall per episode: 500

Om podkasten: Denne podden, som retter seg mot ungdom og unge voksne, søker å finne svar på livsnære spørsmål i unges hverdag. Ved å peke på Jesus og den kristne tro, vil Sæbjørnsen inspirere til et liv i frihet. Episodene med tematikk som sex, porno, identitet og egenverdi har gått ekstra bra og fått høye lyttertall.

Trospraksis, Areopagos

Trospraksis

Produsent: Areopagos

Vertskap: Stian Kilde Aarebrot

Lyttertall per episode: 100-200

Om podkasten: Areopagos’ podkast handler, som navnet avslører, om hvordan man kan praktisere tro i hverdagen. Overraskende nok er det yoga-temaet som har fenget lytterne i mest i denne podden.

Kulturmisjonen, Areopagos

Kulturmisjonen

Produsent: Areopagos

Vertskap: Arne Christian Konradsen, Maria Bjørdal og Ingrid Ribe-Nyhus

Lyttertall per episode: 300-550

Om podkasten: «Kulturmisjonen» er en podkast av stiftelsen Areopagos der aktuelle bøker og TV-serier diskuteres i lys av eksistensielle og teologiske temaer. Episoden som har gjort det desidert best til nå, har fått det forlokkende navnet «Tre gode grunner til å lese Jon Fosse: Gud, sex og døden».

Søndagspodden, Birkeland menighet

Søndagspodden

Produsent: Birkeland menighet

Vertskap: Andreas Weltzien og Gyrid Cecilie Nygård

Lyttertall per episode: 80-100

Om podkasten: I «Søndagspodden» tar programlederne for seg søndagens bibeltekst sammen med en av menighetens prester. Tidligere i år skapte «Søndagspodden» ny lytterrekord gjennom en episode der de snakket om hvordan Jesus møter sårbare mennesker, med utgangspunkt i teksten om kvinnen som ble helbredet på sabbaten.

Mannspodden - Andreas Skjelde og Helgaas

Mannspodden

Produsent: Tro & Medier

Vertskap: Andreas Skjelde og Einar Helgaas

Lyttertall per episode: 1.500-2.000

Om podkasten: «Mannspodden» er en podkast som tar for seg mannsrollen og mannsidentitet, og har til formål å styrke menn til å være tro mot seg selv og ikke henfalle til selvmedlidenhet og passivitet. Vertskapet ønsker å motivere menn til å gjøre verden til et bedre sted, og inviterer til samtale om forståelse av kjønn og samliv, samt hvordan vi kan bygge et Norge på solide fundamenter. De fleste lytterne befinner seg i 20- og 30-årene.

Medvandrer - podkast med Synnøve Fredly

Medvandrer

Produsent: Synnøve Fredly

Vertskap: Synnøve Fredly

Lyttertall per episode: 300

Om podkasten: «Medvandrer» byr til samtale med ulike mennesker om Bibelen og det å vandre med Jesus gjennom livet.

Kjøkkenbordet podkast - av Ragnhild Alsvik og Arne Dalehaug

Kjøkkenbordet

Produsent: Ragnhild Alsvik og Arne Dalehaug

Vertskap: Ragnhild Alsvik og Arne Dalehaug

Lyttertall per episode: 250

Om podkasten: I denne podkasten forsøker Alsvik og Dalehaug å ha en åpen, ærlig og personlig prat rundt kjøkkenbordet om temaer som berører de fleste i hverdagen, men som man kanskje ikke snakker så mye om. Ofte handler det om relasjoner til andre, til seg selv, og til Gud, og formålet er å bli bedre kjent – enten med seg selv, andre eller Gud. Det er særlig episoden om selvtillit, selvfølelse, selvbilde og identitet som har fått flest avspillinger siden podkastens oppstart for halvannet år siden.

Forstå Israel podkast

Forstå Israel

Produsent: Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ Norge)

Vertskap: Maria Torgussen Helgerud

Lyttertall per episode: 450

Om podkasten: I podden «Forstå Israel» settes Israel på dagsorden. Både landet, historien og nyheter fra Midtøsten tas opp til diskusjon. Episodene som «Hvorfor kristne støtter Israel» og «Anklagene mot Israel» har hittil fått de høyeste lyttertallene siden podkasten startet opp i november i fjor.

Kropp - med Erik Andreassen

Kropp – med Erik Andreassen

Produsent: Sylvio Carvalho

Vertskap: Erik Andreassen

Lyttertall per episode: 400-900

Om podkasten: «Kropp» er en podkast om kropp, seksualitet og tro, og er rettet mot unge voksne. Pastor og forfatter Erik Andreassen inviterer fagfolk til å snakke om kroppen – og hva den har med Gud å gjøre. Mange av podkastens hittil ti episoder har vært populære, men særlig episoden om hvordan man kan møte tenåringer når man snakker om denne tematikken, har gått ekstra bra.

Alvorspraten podkast

Alvorspraten

Produsent: Sennep

Vertskap: Kjartan Ørnes, Reza Mohammadi og Miriam Højklint

Lyttertall per episode: 250-400

Om podkasten: «Alvorspraten» er en prat om hverdagslige dilemmaer kristne kan havne i. De mest populære dilemmaene blant lytterne har til nå vært knyttet til å ha bibelskole på CVen, Tinder-dating og alkohol-forbruk. Tonen er lett og humoristisk, men med et snev av alvor over seg.

Vet du om en kristen podkast med gode lyttertall som ikke er å finne i oversikten? Ta gjerne kontakt med journalist Ingvild Sandnes Kessel på e-post: ingvild.s.kessel@vl.no.

For ordens skyld: Podkastene Åpenbart og Dokka, som er omtalt i saken, produseres og utgis av Vårt Land.

---

Podkast

  • Kommer fra det engelske ordet «podkasting». «Pod» kommer fra «portable on demand» og «casting» kommer fra «broadcasting», altså kringkasting.
  • Er en måte å publisere lyd, bilde og video på.
  • Fikk sitt gjennombrudd i 2014.
  • Til forskjell fra lineærkringkasting, kan podkaster spilles av når lytteren selv ønsker det.
  • Podkaster kan avspilles i podkast-apper, i tillegg til diverse avspillingstjenester, som for eksempel Spotify.
  • I Norge er «Podtoppen» den offisielle topplista for podkastenes lyttertall.

---


Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion