Religion

Filadelfia Kristiansand skulle selge bo- og integreringssenter – nå er arbeidet reddet

NY HUSEIER: På grunn av økonomiske problemer måtte Filadelfia Kristiansand selge bygget hvor bo- og integreringssenteret Shelter har holdt til. Nå vil ny eier legge til rette for at arbeidet får fortsette.

I vår måtte Filadelfia Kristiansand selge bygget som siden 2016 har huset til sammen 45 flyktninger. Salget ble nødvendig for å kunne beholde konferansesenteret og leilighetskomplekset Q42.

Fremtiden til bo- og integreringssenteret Shelter har derfor vært usikker. Nå vil derimot kjøper legge til rette for at integreringsarbeidet kan fortsette i de samme lokalene.

– Det er helt fantastiske nyheter, sier Jan Kjosavik.

Han er, sammen med kona Monica, en av initiativtakerne bak integreringsarbeidet. Siden senteret ble startet opp i 2016, har de bodd i bygården i Tordenskjoldsgate i Kristiansand for gi flyktninger en starthjelp i det norske samfunnet.

– Nå kan vi fortsette å drive arbeidet vi har mer og mer tro på, og som vi har tanker om å utvide etter hvert, sier han.

Bygget ble solgt for 13 millioner, ifølge administrativ leder Hilde Lunde i Filadelfia Kristiansand. Det er foreløpig ikke kjent hvem som er kjøperen, men Kjosavik sier det vil bli det når avtalen mellom den nye eieren og Shelter landes i neste uke.

Uavhengig stiftelse

TREKKER SEG: Filadelfia Kristiansand-pastor Jan Kjosavik.

Shelter har vært en del av Filadelfia Kristiansand, men nå blir Shelter en selvstendig stiftelse.

– Nå som vi har opprettet en selvstendig stiftelse må vi søke om enda mer midler for å kunne drive videre, sier Kjosavik.

De har også opprettet en innsamlingsaksjon for å kunne dekke fremtidige driftsutgifter.

– Vi håper det er folk som ønsker å bidra, så vi fortsetter innsamlingsaksjonen.

Dersom økonomien tillater det vil det være interessant for Shelter å kjøpe tilbake bygget selv, opplyser Kjosavik.

– Det blir i så fall en ny prosess vi må ta med eier.

Mange av våre medlemmer har et hjerte for arbeidet som gjøres der, så vi vil fortsette å heie og samarbeide så godt vi kan

—  Hilde Lunde, administrativ leder i Filadelfia Kristiansand

---

Shelter

  • Bo- og integreringssenter i Kristiansand sentrum.
  • Har fram til nå vært eid og driftet av Filadelfia Kristiansand.
  • Er sammensatt av fire trehus som ligger vegg i vegg. Her er det syv leiligheter. I en av dem bor den norske familien Kjosavik som har stillinger knyttet til senteret, i de andre leilighetene bor det flyktninger. I tillegg er det ulike fellesareal.
  • Det vanlige er å bo på Shelter i to år som ei starthjelp inn i det norske samfunnet. Ved behov kan tiden utvides med ett år til.
  • 45 personer har bodd her siden oppstarten i 2016.

---

Fortsette samarbeidet

Arbeidet til Shelter vil fortsette akkurat som før, men Kjosavik tror det vil bli et bredere engasjement når styret vil bestå av en gjeng fra forskjellige sammenhenger.

– Jeg tror det vil være en styrke å få inn flere ulike organisasjoner og menigheter, sier Kjosavik.

Kjosavik har vært medpastor i Filadelfia Kristiansand i flere år, men avslutter nå sitt arbeidsforhold. I desember trakk han seg fra menighetens lederråd, også kalt eldsteråd. Den gang oppga han at menighetens lederstruktur og lederkultur var noe av begrunnelsen.

Selv om Kjosavik ikke lenger er pastor i menigheten, håper han likevel at Filadelfia Kristiansand vil fortsette å være en medspiller.

For å redde Filadelfia Kristiansand frå konkurs skal bygga som husar eit unikt, diakonalt bufellesskap selgast. Her har familien Kjosavik delt liv og heim med flyktningar som treng hjelp inn i det norske samfunnet. Shelter.

Hilde Lunde, administrativ leder i Filadelfia Kristiansand, sier at menigheten ønsker å fortsette samarbeidet.

– Mange av våre medlemmer har et hjerte for arbeidet som gjøres der, så vi vil fortsette å heie og samarbeide så godt vi kan, sier Lunde.

Når det kommer til økonomisk støtte er ikke det tatt stilling til ennå, opplyser hun.

Lunde ble veldig glad for å høre at den nye eieren vil legge til rette for at arbeidet kan fortsette:

– Det var dette vi håpet på.


Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion