Religion

Kristne TikTok-ere kjenner seg ikke igjen i forkynnelses-kritikk

INFLUENSERE: To av de største kristne TikTok-influenserne i Norge avviser at de sprer usunn forkynnelse. – Jeg ønsker å formidle Guds kjærlighet, sier Kim Dánial Marthinsen, som har 65.000 følgere.

– Mye av beskrivelsen hennes er helt feil om min person og hva jeg ønsker å formidle av Guds ord på sosiale medier, sier Kim Dánial Marthinsen.

For mange er 30-åringen et ukjent navn i Kristen-Norge, men på TikTok er Marthinsen stor. Under brukernavnet danian92 er han med sine 65.000 følgere en av de største, norske kristenprofilene på det sosiale mediet. Kameraten hans Martin Hansen, kjent som Manylandy777, følges i dag av nesten 25.000 personer.

De kaller seg Jesusinfluenserne, og er en del av en gruppe bestående av unge, konservative kristne som deler korte, selvlagde videosnutter med dans, skuespill og tanker om tro på TikTok. Både Hansen og Marthinsen har en pinsekarismatisk bakgrunn.

Men ikke alle er begeistret for enkelte sider av forkynnelsen som spres på det sosiale mediet.

Onsdag forrige uke fortalte Christine Josephine Andreassen at hun som Snapchat-prest i Den norske kirke har fått meldinger fra unge som skremmes av destruktiv forkynnelse på det sosiale mediet.

– TikTok-erne kommer med heftige meninger om homofili, sex, demoner og satan. Det er ganske hard retorikk hvor de sier at «sånn må du leve for å være en god kristen, ellers kommer du ikke til himmelen, men til helvete», uttalte hun.

Andreassen navnga ingen konkrete influensere, da det ifølge henne finnes mange av dem. I stedet omtalte hun dem som «en gjeng med norske, unge voksne som i hovedsak publiserer kristent innhold, og som har generert en ganske stor følgermasse blant ungdom».

Synd og dom

Hverken Marthinsen eller Hansen kjenner seg igjen i prestens beskrivelse av forkynnelsen til kristen-TikTokere.

– Jeg føler hun kun baserer seg på hva andre har skrevet til henne. Hun har ikke kommet til oss og spurt: «Hva er greia? Hva er det dere gjør og prøver å oppnå?» sier Marthinsen.

– Hva ønske dere å formidle gjennom TikTok?

– Jeg ønsker å formidle Guds kjærlighet og at du kan komme til ham akkurat slik du er, uavhengig hvordan du har det i livet, sier Marthinsen.

Hansen forteller at han legger ut mye forskjellig innhold.

Det er ikke alt innhold som er om synd og dom. Det er en god blanding. Det er sånn jeg ønsker å ha det. Jeg ønsker å vise helheten av Bibelen og helheten av min tro. Da er det ikke bare én ting, men flere ting som tas opp.

«Onde åndsmakter»

Som en del av denne helheten er altså «onde åndsmakter» et av temaene som belyses. Begge viser til konkrete bibelvers for å legitimere hvorfor de gjør dette, for eksempel Hebreerne 11,3 og Markus 3,15.

– Er TikTok rette formatet til å fortelle om så store temaer?

– At det finnes en åndsmakt tenker jeg er en veldig essensiell bibelsk forståelse. Det gode og det onde er en del av det kristne livet, og det er mye som skjer i det usynlige, sier Hansen.

Marthinsen forteller at det er få videoer hvor han selv tar opp tematikken.

– Men når jeg gjør det, så prøver jeg å gjøre det oppbyggende på slutten. Men kristendommen er per definisjon slik: Hvis du skal du tro på Jesus, så må du dessverre tro på satan også.

– Har dere forståelse for at ungdommer kanskje kan bli skremt når tematikken formidles gjennom korte videosnutter?

– Jeg tror det kristne budskapet for mange kan virke skremmende. Bare det med at Jesus døde og ble hengt på korset, for eksempel. Det er også mange historier i Det gamle testamente som kan virke skremmende. Men det betyr ikke at det er dårlig å nevne det, sier Hansen.

«Hvis du skal du tro på Jesus, så må du dessverre tro på satan også»

—  Kim Dánial Marthinsen, kristen TikTok-er

I denne videoen forteller han hvordan onde åndskrefter kan komme til uttrykk:

Her utdyper han videoen:

– Et sjokkmoment

I Vårt Land forrige uke kunne Christine Josephine Andreassen fortelle at hun hun har mottatt såre spørsmål fra barn og unge som har kommet over de aktuelle TikTok-kontoene:

– De sender meldinger til meg og spør: «Hvorfor hater alle kristne homofile?» Eller: «Hvorfor bor djevelen i meg bare fordi jeg har hatt sex?»

Særlig det siste spørsmålet reagerer de to Tiktok-erne på.

– Altså, det har hverken jeg, Martin eller andre TikTok-ere jeg kjenner sagt, og vi kommer aldri til å si det heller. Det er en veldig ekstrem uttalelse, og var et sjokkmoment for min del, sier Marthinsen.

Selv mener han sex tilhører det livslange ekteskap mellom to personer. Til sine følgere har har han formidlet dette slik:

– Sex mellom to mennesker er så magisk. Du «bånder» sånn med den personen. Derfor venter jeg med sex til ekteskapet, sier han.

Andre temaer, som homofili, har han selv bevisst latt være å ta opp, da han opplever at følgerne ofte sprer rykter om og spekulerer i legningen hans.

Hevdet han ble kvitt homofile følelser

Hansen fikk på sin side kritikk da han i 2020 fortalte at han mener å ha blitt satt fri fra sine homofile følelser. Budskapet formidlet han både i en video på TikTok, samt i et intervju på TV Visjon Norge.

– Men utenom det har jeg ikke snakket så mye om homofili spesifikt, sier Hansen, som tidligere har hatt over 100.000 følgere på TikTok, inntil kontoen hans ble sperret.

Som kristne TikTok-ere opplever duoen både fordommer og hets på nett. Det er likevel noe som overskygger de negative sidene ved arbeidet deres:

– Det er de gode samtalene jeg får med følgerne mine. Mange sier at «takket være deg så har jeg skjønt mer av hva kristendommen er og hva Den hellige ånd gjør». Men da sier jeg alltid at jeg takker Jesus for det. Jeg gjør dette arbeidet for ham, ikke for meg selv, sier Marthinsen.


Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion