Religion

Kjører fluktbil fra Ukraina til inntekt for misjon

BILTUR: Rune Sæther skal kjøre fra Ukraina til Norge i en gammel Lada, for å samle inn penger til Ukraina. Med på turen er sønnene David (17) og Benjamin (19), samt en historie om hvordan Ladaen forlot Kharkiv under et angrep.

Kan en fluktbil fra Kharkiv spre håp og bidra til inntekt for misjon? David og Benjamin Sæther tok initiativ til en biltur fra Ukraina til Norge, med formål om å samle inn penger til husbygging i Kyiv.

– Uvitenhet kan være et gode iblant. Ingen av oss kan skru bil, og ingen av oss har kjørt Lada før. Likevel har vi troa!

Rune Sæther forteller at familien fikk tak i bilen ved hjelp av en venn i Ukraina. Med i bagasjen har Ladaen en 1000 kilometer lang flukt fra Kharkiv til Ternopil, hvor den tidligere eieren nå er i sikkerhet. Ladaen har dermed allerede gjort en hederlig innsats.

Nå håper Sæther og sønnene at den også skal klare å ta dem til Norge. Bilturen går fra Ternopil, Ukraina og til Stavanger – hele 2233 kilometer.

Innsamlingsaksjonen er i regi av Ungdom i Oppdrag (UIO), og pengene går uavkortet til oppbygging av boliger i Kyiv-området i Ukraina. Målet er å samle inn minst 100 kroner per kilometer. Turen vil Sæther og sønnene dokumentere på sosiale medier:

– Vi ønsker å samle inn penger, og samtidig løfte frem håpet for Ukraina. Mange ukrainere har reagert positivt på prosjektet vårt. Vi vil blant annet filme mennesker og deres hverdag, for å vise de positive sidene ved livet i Ukraina.

Ble flyktningmottak over natten

Sæther jobber til vanlig som misjonær for UIO i Romania, hvor han og familien har bodd i 20 år. Da krigen brøt ut i nabolandet, ble han koordinator for UIO sitt arbeid for ukrainske flyktninger. Organisasjonen har sentre i Romania, Polen, Ungarn og Slovakia. Disse ble umiddelbart gjort klare til å ta imot mennesker på flukt.

– Vi måtte snu oss rundt på dagen. Det var krevende, men det har gått bra. Det er så mye godhet og vennlighet i disse landene, det er en rikdom, sier Sæther.

Samtidig som UIO tar imot flyktninger i Ukrainas naboland, sender organisasjonen også vogntog med mat og annet utstyr inn i de herjede områdene.

Det er så mye godhet og vennlighet i disse landene, det er en rikdom.

—  Rune Sæther

Tomater vokser i ruinene

I Kyiv-området ligger mye i grus. De russiske styrkene har trukket seg ut av området, og gjenoppbyggingen har startet. Krigen har etterlatt store spor, noen av dem kan aldri viskes ut. Noe av det som imidlertid kan gjøres, er å skaffe innbyggerne nye tak over hodet.

– Akkurat nå er det 30 grader, men vinteren kommer raskt, og vi må gjøre noe nå.

Sæther forteller at planen er å kjøpe kontainerhus som produseres i Ukraina, slik at husene kommer ut så fort som mulig. Dette vil gi innbyggerne ly på vei inn i vinteren.

– Det er mye fokus på krigen. Samtidig er det mye godt å løfte fram. Ukraina er ikke bare elendighet. I Kyiv-området dyrker ukrainerne tomater og andre grønnsaker i hagene sine, selv om husene er bombet. De går på jobb, de bor i telt, og de er klare for å bygge opp hjemmene sine igjen. Kontainerhusene er en midlertidig løsning, mens befolkningen jobber med gjenoppbyggingen, sier han.

I Kyiv-området dyrker ukrainerne tomater og andre grønnsaker i hagene sine, selv om husene er bombet.

—  Rune Sæther
Ladaen til familien Sæther

Drar dit folk ønsker oss velkommen

Den røde ladaen vil kjøre fra Ternopil i Ukraina, videre til Polen. Deretter går turen via Tyskland og Danmark, før de ankommer Norge.

– Planen er å besøke noen steder i Norge når vi kommer så langt, men hvor har vi ikke bestemt ennå. Vi drar dit folk ønsker oss velkommen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion