Religion

Har sagt nei til kvinneprestmotstander

PRESTETJENESTE: Biskopene Ann-Helen Fjeldstad Jusnes og Kari Veiteberg er glade for preses’ tydelige melding til prester som motsetter seg kvinnelige kolleger.

– For biskopene er ikke uttalelsen til preses ny. Det er slik vi har tolket det i Bispemøtet hele tiden, noe vi lenge har forholdt oss til. Men jeg er glad for at han var så tydelig, sier biskop Sør-Hålogaland, Ann-Helen Fjeldstad Jusnes.

Onsdag sa Joachim Grün i Johanneskretsen til Vårt Land at han og andre kvinneprestmotstandere ønsker dialog med kirkens ledelse om hvordan kvinneprestmotstanderes samvittighetsfrihet kan ivaretas på en måte som samtidig sikrer et godt arbeidsmiljø. Preses Olav Fykse Tveit svarte med spørsmålet: Kan man være prest i en kirke man er grunnleggende uenig med i et så sentralt spørsmål?

– Når nattverdsbordet splittes, splittes kirken. Når en ikke anerkjenner en prest som er vigslet etter kirkens liturgi – ja, da er det jo ikke bare den ene presten det gjelder – men hele kirkens syn på prestetjenesten, vigslingen og kallet, sier hun, og understreker at for henne er det teologiske poenget det viktigste, selv om det også er et spørsmål om arbeidsmiljø.

Måtte si nei til en vikar

Det er ikke et stort omfang av prester som motsetter seg kvinnelige kolleger, mener biskopen, og anslår rundt 20 til 30 stykker i landet. I hennes bispedømme har hun ingen, men hun er opptatt av at de det gjelder andre steder må håndteres redelig.

– Det er vanskelig å si opp folk som er i et arbeidsforhold. Vi må finne ordninger for det. Det må være en sterk veiledning fra biskopen, åpenhet og dialog med fagforeninger, samt en tydelig dialog med kvinnelige kolleger i prostiet, sier hun.

Selv har Jusnes opplevd én prestevikar som søkte jobb i Sør-Hålogaland, men som ikke ønsket å samarbeide med kvinner. Da var hun tydelig:

– Det går ikke, og da kunne jeg vise til Bispemøtets vedtak.

– For meg er det et paradoks at man kan arbeide i et bispedømme med en kvinnelig biskop når man motsetter seg kvinnelige prester. Det er noen inkonsekvenser som jeg ikke forstår her.

Det er viktig å være tydelig overfor studenter som tenker seg inn i prestetjeneste i DNK, slik at de tidlig får kjennskap til hvilke rammer som gjelder, mener hun.

– Det er alvorlig dersom en student som ønsker å bli prest ikke blir forelagt hvilke betingelser det innebærer når det gjelder samarbeid med kvinnelige prester.

Ansatte under andre betingelser må også ivaretas

Samtidig mener Jusnes det er viktig å finne løsninger for de kvinneprestmotstanderne som er i tjeneste.

– De skal ivaretas. Det synes jeg er rett og rimelig, fordi de har blitt prester under andre betingelser, sier hun.

– Hvilke løsninger tenker du på da?

– En mer administrativ stilling hvor man ikke kommer opp i de krevende situasjonene kan være en mulighet. Dette må den enkelte biskop finne løsninger for lokalt, men det kan komme til situasjoner der det vil være rett å gå til oppsigelse.

Jusnes håper nå på ro rundt spørsmålet.

– Jeg ønsker med preses tydelige ord at vi får en ro rundt denne saken, slik at både mannlige og kvinnelige prester kan fokusere på det som for meg er det viktigste: å være en kirke for nyere generasjoner og tolke evangeliet for nye generasjoner.

---

Bispemøtets vedtak 2020

  • I 2020 pågikk det en debatt om mannlige prester kan reservere seg mot tjenestefellesskap med kvinnelige prester av teologiske hensyn.
  • Det førte til at Bispemøtet i oktober 2020 fastholdt at både kvinner og menn har sin rettmessige plass som prester i Den norske kirke.
  • Bispemøtet har som oppgave å fastslå Den norske kirkes lære, og vurderer hvordan ordningene i Den norske kirke samsvarer med dette.
  • I vedtaket står det: «En prest kan ikke berope seg en rettighet til å avstå fra samarbeid med andre prestekolleger. Det eksisterer ikke noen slik reservasjonsrett i vår kirkes ordninger. Det er ikke teologisk meningstvang, men ulike meninger kan ikke komme til uttrykk i en praksis som vanskeliggjør andre kollegers prestetjeneste».

Kilde: Den norske kirke

---

Oslo: – Vi har tillit til prestene

Biskop i Oslo, Kari Veiteberg, støtter opp om Jusnes sine betraktninger i at det må være krevende å håndtere en prest som ikke vil samarbeide med kolleger.

Biskoper i Den norske kirke. 

Olav Fykse Tveit, preses, Nidaros domprosti

Fungerende biskop Kari Mangrud Alvsvåg, Borg bispedømme

Kari Veiteberg, Oslo bispedømme

Solveig Fiske, Hamar bispedømme

Jan Otto Myrseth, Tunsberg bispedømme

Stein Reinertsen, Agder og Telemark bispedømme

Anne Lise Ådnøy, Stavanger bispedømme

Halvor Nordhaug, Bjørgvin bispedømme

Ingeborg Midttømme, Møre bispedømme

Herborg Oline Finnset, Nidaros bispedømme

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, Sør-Hålogaland bispedømme

Olav Øygard, Nord-Hålogaland bispedømme

Selv kjenner hun ikke til at det finnes prester som ønsker å motsette seg kvinner i prestetjeneste i hennes bispedømme.

– Vi har ikke kommet ut for en slik situasjon. Det er heller ikke noe vi spør om, siden Bispemøtets vedtak er såpass tydelige på det. Det er noe vi har tillit til at prester forholder seg til, sier hun.

Hun presiser imidlertid at under ordinasjonssamtalen er dette spørsmål biskopen gjennomgår i samtale med presten.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med flere biskoper for i etterkant av preses sin uttalelse onsdag. Biskop i Agder, Stein Reinertsen, har ikke svart på våre henvendelser. Biskop i Stavanger, Anne Lise Ådnøy, hadde ikke anledning til å svare da hun ble spurt. Det hadde heller ikke biskop i Møre, Ingeborg Midttømme. Biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, er på ferie og viser til fungerende biskop.

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, skriver i en SMS at «Bispemøtets vedtak fra oktober 2020 er tydelig på at alle som ordineres til prestetjeneste må forplikte seg til fullt samarbeid med alle kolleger uavhengig av kjønn». Han legger til at «det samme gjelder ved ansettelse av nye prester som ikke allerede er ansatt i kirken. Det er derimot fortsatt rom for å ha den overbevisning at kvinner ikke bør være prester, men dette synet kan altså ikke markeres ved noen form for reservasjon mot tjenestefellesskap,

Opplevd motstand som biskop og kvinne

Solveig Fiske forteller at hun ikke kjenner til noen kvinneprestemotstandere i bispedømmet. Hun er biskop i Hamar bispedømme.

.

Biskopen forteller at hun tidligere har gjort tilretteleggelser for prester som hun ikke ville gjort i dag.

– Det har vært noen situasjoner knyttet opp til visitas, som kanskje heller har handlet om relasjonen til meg som biskop og kvinne, sier hun.

Visitas er et tilsynsbesøk som en biskop foretar i en menighet.

I dag ville hun vært tydeligere på at man ikke kan fraskrive seg retten til å holde gudstjeneste sammen.

– Selv har jeg opplevd en som sa han ikke så på meg som biskopen, men som «bispedømmets høyest rangerte kontoransatte», sier Fiske.

Hun forteller at personen i dag ikke ville blitt ansatt.

– Dersom en kandidat vil motsette praksis med fellesskap om ord og sakrament og daglig samarbeid, så vil det være umulig for meg å ordinere personen til prest, sier hun.

Glad for tydelighet

Heller ikke biskopen i Borg kjenner til kvinneprestmotstandere i bispedømmet sitt.

– Men jeg er såpass fersk at jeg må ta et lite forbehold, sier Kari Mangrud Alvsvåg, som ble vigslet til biskop i april i år.

I løpet av disse månedene har hun ikke møtt på søkere av prestestillinger som ikke vil samarbeide med kvinnelige kolleger.

– Hva tenker du om preses sin tydelige melding til ansatte kvinneprestmotstandere i DNK?

– Jeg er glad for tydeligheten fra preses. Med spørsmålet han stiller, blir det klart at de som ønsker å jobbe som prester i Den norske kirke må tenke nøye gjennom dette. Det er en ansvarliggjøring både av de ansatte prestene og de aktuelle søkerne.

Vårt Land har også vært i kontakt med Herborg Oline Finnset, biskop i Nidaros. Hun opplyser at det er ingen ordinerte prester i tjeneste i Nidaros som er mot kvinners prestetjeneste.

– Har du sagt nei til noen som har søkt en prestestilling som ikke vil samarbeide med kvinnelige kolleger?

– Så vidt jeg kan huske, har vi ikke hatt noen slike saker i min femårige tid som biskop, skriver hun i en e-post til Vårt Land.



Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion