Religion

Katolske pilegrimer på vei mot Trondheim

PILEGRIMSLED: 20 unge katolikker går denne uka en etappe av pilegrimsleden til Trondheim.

– Det er noe med å være en kirke på vandring. Det er nettopp det at vi vandrer sammen, og ikke alene, som gjør at vi greier å komme frem til målet, sier Mathias Ledum i Norges Unge Katolikker.

Han og 19 andre unge voksne fra Norges Unge Katolikker går denne uka en etappe gjennom store deler av Gudbrandsdalen.

Torsdag startet de vandringen fra Tretten, nord for Lillehammer. Målet er å nå Jørundgard i Sel, nord i Gudbrandsdalen, innen en uke.

Storfint selskap

Deretter skal de ta toget til Heimdal utenfor Trondheim, før de skal gå siste etappe til Nidarosdomen til fots. Ledum, som har gått deler av pilegrimsleden seks ganger før, er ikke i tvil om at det blir en stor opplevelse.

– Når vi nærmer oss Nidarosdomen kommer vi til et sted som heter Gledesbakken. Det er det første stedet man kan se Nidarosdomen fra pilegrimsleden. Herfra pleier vi som regel bare å synge og be kontinuerlig frem til målet, forteller Ledum.

På siste etappe av turen får de selskap av biskop Erik Varden. Vel fremme ved Nidarosdomen skal katolikkene, tradisjonen tro, gå rundt kirken tre ganger i bønn og sang før de går inn til Olav den helliges grav.

Pilegrimstur 2022 med Norges Unge Katolikker NUK

Dernest har de unge katolikkene mulighet til å be forbønn foran graven.

– Hvis det er noen, kjente eller ukjente, som har ønsket at jeg skal be for dem, så gjør jeg det her ved graven. Vi katolikker tror at det er det helgener kan hjelpe med, forklarer Ledum.

I Trondheim skal de også delta på den store Olsok-feiringen, som er selve klimakset på turen, forteller den unge katolikken.

«En åndelig oppussing»

Pilegrimsvandringer med Norges Unge Katolikker inkluderer mange kirkelige tradisjoner. Det er tidebønn tre ganger om dagen, det arrangeres messer hver dag, og det er mulighet for å gå til skriftemål.

– Det er bønnen og messen som er våre faste holdepunkter gjennom dagen, sier Ledum.

Han mener vandringen gir ham en sårt trengt åndelig oppussing.

– Når man vandrer slik i bønn og stillhet, blir det mye tid til personlig, åndelig utvikling. Da pleier jeg å granske egen samvittighet og tenker over på hvilke områder Gud vil jeg skal vokse.

Han hører til i Oslo katolske bispedømme og studerer til daglig i Roma for å bli katolsk prest. Hver sommer er han hjemme i Norge for å gå pilegrimstur.

– En slik vandrende retrett (å trekke seg tilbake i bønn og meditasjon, journ.anm.) får man ikke tid til ellers i året.

Lidelse og fellesskap

Ledum legger vekt på at lidelse er litt av poenget med turen.

– Vi forener våre lidelser med i Kristi lidelse. Ved å kjenne på smerte på turen, får vi anledning til å gjøre det til noe vi ofrer for andres skyld. Når gnagsårene blir mange, kan hvert skritt bli en bønn for sin egen oppofrelse for andre.

Det er bønnen og messen som er våre faste holdepunkter gjennom dagen

—  Mathias Ledum

Til sammen går 21 katolikker turen gjennom Gudbrandsdalen i år. I tillegg til nordmenn og svensker, er det også kommet langveisfarende katolikker fra Thailand og Australia.

– Hadde vi gått alene, hadde vi kanskje gitt opp underveis. Men når vi går sammen, kan man bære hverandres byrder. Det er veldig fint, forteller han.

Han er tydelig på at kirke-fellesskapet er avgjørende for en vellykket tur.

– Vi klarer det ikke uten hverandre.

Pilegrimstur 2022 med Norges Unge Katolikker NUK

---

Norges Unge Katolikker

  • Landsdekkende katolsk ungdomsforbund.
  • Stiftet i 1947.
  • Arrangerer pilegrimsturer hver sommer.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion