Religion

Dansker skeptiske til om religion skaper fred

RELIGION: Tre av fire dansker mener religion skaper mer konflikt enn fred. – Et deprimerende høyt tall, sier MF-forsker.

I en ny, dansk undersøkelse ble litt over 1000 dansker ble spurt om de mener religion, generelt sett, er veien til fred eller konflikt.

Hele 73 prosent svarte «konflikt» i undersøkelsen som var utført av YouGov. Kristeligt Dagblad omtalte først saken.

– Det danske samfunnet er sekularisert, med en mistro til religion der innvandringsskepsis og religionsskepsis ofte sammenholdes, sier Trine Anker, forsker og professor i religionsvitenskap ved MF vitenskapelig høyskole.

Hun mener riktignok at spørsmålsstillingen må ta noe av skylda for de overraskende tallene.

– Undersøkelsen kan være med på å skape en polarisering og burde selv gitt flere muligheter for å nyansere svarene, sier Anker.

MF-professoren er likevel bekymret for at så mange ser ut til å være negative til religion på generell basis.

– Det er et deprimerende høyt tall. Religion er høyst personlig og viktig for veldig mange mennesker i verden, sier hun.

Trine Anker, MF vitenskapelig høyskole

«Enkelt» å skylde på religion

Også Brian Arly Jacobsen, lektor ved Københavns Universitet, mener det finnes mange ubegrunnede fordommer mot religion i vestlige samfunn.

– Det er enkelt å peke på religion som det som skaper konflikt mellom mennesker. Det er umiddelbart å forstå og passer inn i manges forestillinger om at forskjellige religioner kriger mot hverandre, sier han til Kristeligt Dagblad.

Han nevner blant annet konflikten mellom jøder og muslimer i Israel og Palestina, samt den nord-irske konflikten mellom katolikker og protestanter.

– Men alle disse konfliktene handler i større grad om nasjonalisme og forskjellige syn på nasjonal tilhørighet, mener han.

Samfunnsengasjerte troende

– Dessverre har vi mennesker en tendens til å huske negative hendelser, fremfor de positive eller trivielle, forteller Yvonne Margaretha Wang, førsteamanuensis i religionsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet.

På bakgrunn av denne psykologiske effekten, mener Wang at mange sitter igjen med et inntrykk av at religioner først og fremst skaper konflikter. Dette kan være bakgrunnen for de høye tallene i undersøkelsen, mener hun.

– De har kanskje hørt om terror eller voldelige abortmotstandere. Det finnes mange religiøse grupperinger som får oppmerksomhet på grunn av kristiske argumenter eller vold, sier hun.

Wang har skrevet doktoravhandling om fredsarbeid i Jerusalem, og tror mange av respondentene i undersøkelsen kanskje ikke har fått med seg hvor viktig fredsarbeid er for mange troende mennesker. Hun mener religiøse ofte begrunner sitt engasjement og sin drivkraft i religionen.

– Det som egentlig kjennetegner mange religiøse mennesker er at de har et mer bevisst samfunnsengasjement og føler ansvar for sine medmennesker fordi de har en tro der gjensidighetsprinsippet er sentralt, forteller Wang.

---

Religion: Fred eller konflikt?

  • Undersøkelse utført i juli 2022 av YouGov for Kristeligt Dagblad i Danmark.
  • Respondentene ble stilt spørsmålet: «Tror du generelt sett at religion er veien til fred eller konflikt?»
  • 73 prosent svarte «konflikt», 8 prosent svarte «fred», mens 19 prosent svarte «vet ikke».

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion